Србија

Вучић: Пут Рашка – Нови Пазар као писта, завршен три месеца пре рока

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током обиласка реконструисаног пут од Рашке до Новог Пазара да су грађани добили пут добар као писту, као и да је реконструкција завршена чак три месеца пре рока.

„Људи су задовољни новим путем и квалитетом нове саобраћајнице, видим да су банкине проширене, урађени мостови, пропусти и друго и то три месеца пре рока. Ово изгледа као писта, урађено је 10 мостова, око 70 пропуста…“, рекао је Вучић.

Из предузећа Нови Пазар пут су му рекли да би завршили реконструкцију пута и месец дана раније да се није на једном месту појавило клизиште.

Вучић је рекао да су урађено готово сви путни правци у Рашкој области, од Рашке до Новог Пазара, затим до Тутина, према Рибарићу, од Дуге Пољане ка Сјеници.

Додао је да треба да се уради и стари пут од Сјенице преко Кушића до Ивањице, како би се и тај део повезао добим путем.

Вућић је упитао шта је још било потребно да се уради од локалних и регионалних путева.

„Нама остаје да урадимо брзу саобраћајницу. То је 83 и по километра брзе саобраћајнице од Адрана преко Драгчића, Матарушке, Богутовачке Бање, до Биљановаца, Дрвеника и Рашке и онда до Пазара. Али то ће бити најмање милијарду ипо евра. И то ће бити тешко за рад“, рекао је Вучич

Додао је да је уз пут од Пожеге до Бољара завршен важан пројекат за све људе у околини Новог Пазара и повезан тај крај са престоницом Србије.

„Тиме везујемо Нови Пазар са Београдом на два сата и пет минута. Ја сам срећан јер највећи број људи из Пазара све више узимају станове у Београду и посебно сам срећан због тога. Јер Београд виде као космополитски град у коме се добро живи“, истакао је Вучић.

Председник је истакао и да је важно направити тунел испод Кадињаче и да ће покушати да тај пројекат убрза.

„Да Бајину Башту вратимо у живот. Да се убрза обилазница око Ужица и да Башту и Тару вратимо у живот“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио и да ће и један део пута од манастира Сопоћани бити урађен, а истакао је да су тај захтев за изградњу поднели заједно и Бошњаци и Срби.

„Срећан сам и због пута који смо урадили до Угла. То је место које је уклињено у Црну Гору. Где махом живе Бошњаци – 99 одсто. И никада нико није бринуо о њима. Сада су добили добар пут. То је баш добар, захвалан народ који кад мало добије од државе је захвалан“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је потребно урадити и деоницу до Тутина дужине око осам километара, где тренутно пролази макадамски пут.

Вучић се интересовао и за могућу реконструкцију рута од Новог Пазара до Дуге Пољана и упитао раднике да ли је могуће продужити тај пут, на шта је добио одговор да пројектно решење постоји, али да су проблем серпентине.

Обиласку радова присуствују министар грађевинарства Горан Весић, Расим Љајић, државни секретар Мирсад Ђерлек, представници Европске инвестиционе банке, локалних самоуправа и извођача радова.

Радови су завршени 25. августа, а уговорени рок је био 25. новембар.

На реконструкцији, која је почела у септембру 2022. године, било је ангажовано око 200 радника радника предузећа Нови Пазар пут, а радови су вредни преко 1,55 милијарди динара.

У току извођења радова просечно је било ангажовано 150 радника и 80 радних машина.

Пута од Рашке до Новог Пазара, дужине 18 километара, изграђен је пре више од 40 година.

Радови су обухватили реконструкцију мостова, постављање нове расвете, система за одводњавање, изградњу потпорних зидова и друго.

Реконструисан пут Рашка-Н.Пазар после 42 године, важан и Србима и Бошњацима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је реконструисани пут од Рашке до Новог Пазара, у дужини од 18 километара, веома важан за повезивање југозападне Србије са централним деловима земље и да су на њега грађани чекали 42 године.

„То много значи и Србима и Бошњацима и свим људима који овде живе и много сам срећан што сте три месеца пре рока то урадили. Грађани су чекали 42 године на реконструкцију тог пута“, рекао је Вучић у обраћању.

Истакао је да је држава могла да приушти себи и плати да се уради највише путева у историји и додао да је важно да „имамо велике планове, а не лако достижне, како бисмо урадили велике ствари“.

Председик Вучић је рекао да ће видети да се уради и пут од Дуге Пољане до Новог Пазара, као и пут Тутин – Вуча.

Он је рекао да ће се радити брзо и део болнице за који је била планирана реконструкција, јер ће ипак морати да се сруши и уради нови део, што ће додатно коштати.

„Ово је важно, живот за људе, када људи имају нови пут хоће да дођу да инвестирају, када им је мука да путују мало ко са стране хоће да дође“, навео је Вучић.

Казао је да ће бити урађена брза саобраћајница у дужини од 83,5 километара од Адрана до Новог Пазара, што ће бити скуп и тежак пројекат.

Председник је рекао да ће Нови Пазар пут добити један велики посао – градњу тунела Кадињача.

Нико се није усуђивао да то ради, додао је Вучић и поручио им да брзо и добро обаве тај посао.

Само да се брзо виде разутлати и да грађани виде да и тамо о њима бринемо, додоа је Вучић.

Рекао је да ће морати више да се улаже у развој путне инфраструктуре у Прибоју, Пријепољу, Бродарева и другим местима.

„Морамо много туристичких потенцијала да урадимо, од Маглича, Јелеча, Брвеника… да бисмо привукли што већи број људи. Верујем да ћемо за годину и нешто кренути коначно у брзу изградњу, после завршетка свих припремних радова и пројеката, за наставак аутопута од Пожеге до Дуге Пољане и Бољара на граници са Црном Гором“, истакао је Вучић.

Додао је да ће онда бити потребно само два сата из Сјенице и Новог Пазарра да стигну до Београда.

Најавио је да ће за три месеца бити урађен и нови мост код Адрана, као и да ће до краја 2024. бити завршен аутопут од Чачка до Краљева.

„Када се заврши пут до Пожеге, остаје да урадимо пут ка Мокрој Гори и Вишеграду“, нагласио је Вучић.

Замолио је све представнике власти и из државних предузећа да иду на терен и више слушају људе.

„Чим се жале, значи да се боре за своје село и место и хоће да остану ту, зато ћемо да учинимо што је могуће више“, навео је Вучић.

Такође, председник је најавио да ће ускоро бити отворен и аутопут од Шапца до Руме

„Ако су нам лако достижни циљеви, никада ништа велико нећемо постићи. Овако гурамо даље и да видимо шта још можемо да урадимо за људе“, поручио је Вучић.

Вучић: Током реконструкције мораћемо да срушимо интерно одељење КЦ Нови Пазар

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће бити срушено интерно одељење Клиничког центра Нови Пазар, што ће повећати укупну цену инвестиције, али да ће све бити урађено због добробити грађана.

„Ту смо имали језиве снимке током короне. Сад гледамо да направимо све потпуно ново. Ту је лоша статика и мора да се сруши све. Скупље је за нас, али морамо то да урадимо. А то је добро за грађане Новог Пазара“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре током обиласка реконструисаног пут од Рашке до Новог Пазара на питање у вези реконструкције КЦ Нови Пазар.

Вучић је додао и да ће ускоро бити реализован и трансфер новца Новом Пазару.

„Није то кључно питање. Морају и Нови Пазар, Сјеница и Тутин сами да донесу мере и рационализују неке ствари због будућности. Троше новац због будућности. И добије Нови Пазар сваке године – око милион евра. Хоћу да грађани у Новом Пазару знају колико бринемо и водимо рачуна о њима. Само молим да руководство у Новом Пазару да исто то сагледа“, истакао је Вучић.

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић

 

Related posts

Вучић: Курти неће одустати од политике стварања „велике Албаније“

Новосадска ТВ

Министар Вучевић присуствовао Свечаној академији поводом Дана Бањалуке

Новосадска ТВ

ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈA”: Вода за пиће је ИСПРАВНА, поступак против одговорних за ширење неистина!

Новосадска ТВ