Србија

Укупно 800 милиона динара бесповратних средстава за предузетнице у Србији

У оквиру Дана отворених врата са предузетницама данас је у Привредној комори Србије (ПКС) представљен Програм за развој предузетништва у 2023. години, кроз који су обезбеђена укупна бесповратна средства од 800 милиона динара за подршку женама које ће конкурисати.

Директорка Сектора предузетништва ПКС Бранислава Симанић нагласила је да је економско оснаживање жена значајна ствар коју је држава препознала.

„У Подгорици је у августу покренута и иницијатива за формирање регионалног савета пословних Србије и Црне Горе и сматрамо да ће ова иницијатива значајно допринети умрежавању. Такође, крајем октобра, почетком новембра, организујемо састанак са женама из Уједињених Арапских Емирата и имамо читав низ меморандума о сарадњи који су потписани са њиховим удружењима, што ће им дати могућност излажења на тржиште УАЕ“, рекла је Симанић.

Председник ПКС Марко Чадеж захвалио је присутним предузетницама на идејама, иновативности и храбрости и поручио да су врата ПКС за њих увек отворена и да се могу обратити за било који вид подршке.

„Пре скоро пет година смо формирали секцију за женско предузетништво и са низом активности од тада покушали не само да охрабримо већ и пружимо праве алате вама предузетницама да осмислите и направите и што боље спроведете свој пословни подухват“, рекао је Чадеж.

Он је истакао да су посебно поносни на две иницијативе – заједничку иницијативу са министарством привреде у Програму за финансијска средства за предузенице који већ две године функционише, као и почетак вођења статистике.

„Спремили смо допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом чији је циљ да пре свега подржи мајке предузетнице. То су све само делови неког оквира јер каква је ситуација на терену – према испитивањима око 80 одсто жена предузетница и даље се види у лошијем положају него мушке колеге. Циљ је да не причамо у мушком и женском предузетништву, већ само предузетништву“, рекао је Чадеж.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић најавила је наставак рада на оснаживању жена и развоју женског предузетништва.

„Ове недеље расписан је и Програм подршке за развој женског предузетништва и заиста бих скренула пажњу свим предузетницма на овај програм. Овај програм је специфичан је по неколико ствари – намењен је само женама предузетницама, средства опредељена су шест пута већа него икада до сада и делатности које могу да конкуришу су изузетно широко постављене што није било случај раније“, рекла је Обрадовић Јовановић.

Покрајински секретар за привреду и туризам АП Војводине Ненад Иванишевић истакао је да ове године АП Војводина издвојила 200 милиона динара бесповратних средстава и најавио да је Покрајинска влада јасно опредељена за подршку женском предузетништву.

„Са ПКС развијамо нове програме и могу да најавим да ћемо већ средином септембра расписати програме у вредности од преко 200 милиона динара где ће предност при добијању средстава имати жене“, рекао је Иванишевић.

Што се тиче области у којој жене најчешће одлучују да се упусте у предузетничке воде Иванишевић каже да су на територији АП Војводине жене у највећој мери власнице туристичких објеката.

„Ту је и традиционални сектор услуга – фризерских и козметичких салона, где доминирају жене. Једна новина коју смо приметили је сектор приватног образовања, као што су курсеви друге врсте, наиме у ИТ сектору имамо све већи и већи број жена“, рекао је Иванишевић.

Програм подршке за жене предузетнице спроводе Министарство привреде и Фонд за развој републике Србије и трајаће до утрошка средстава.

 

Фото: Танјуг Страхиња Аћимовић