Политика

Састанак министра Вучевића са конгресменом САД Мајклом Тарнером

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са конгресменом Сједињених Америчких Држава Мајклом Тарнером са којим је разговарао о сарадњи двеју земаља у области одбране.

Министар Вучевић нагласио је да две државе несумњиво теже јачању билатералних односа, са јасном намером да продубе сарадњу у области одбране, не излазећи из оквира зацртане војне неутралности Републике Србије.

Он је том приликом рекао да су у протеклих 17 година постојања Програма државног партнерства Министарства одбране и Војске Србије са Националном гардом Охаја реализоване бројне активности, које су значајно утицале на изградњу капацитета Војске Србије, пре свега способности за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Министар Вучевић  истакао је кључну улогу САД у процесу дијалога Београда и Приштине, који првенствено треба да обезбеди мир и нормалан живот српске и свих других заједница на простору Косова и Метохије. Он је непоменуо да када је у питању безбедност грађана српске националности на Косову и Метохији, Србија једино види КФОР као легитимну оружану формацију у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и додао да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Конгресмен Тарнер захвалио је на срдачном пријему у Министарству одбране, изразивши наду да ће Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.

Данашњем састанку присуствовао је и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.

 

Related posts

Скупштина Србије данас наставља расправу о избору председника парламента

Новосадска ТВ

Вучић: Темељно се ради на притиску на српски народ на КиМ

Новосадска ТВ

Сутра је Видовдан

Новосадска ТВ