Спорт

Кошаркаши Србије убедљиво победили Јужни Судан на Светском првенству у Манили

Кошаркашка репрезентација Србије победила је данас селекцију Јужног Судана резултатом 115:83 (30:20, 26:19, 27:26, 32:18) у мечу последњег, трећег кола групе Б на Светском првенству у Манили.

Најефикаснији у селекцији Србије био је Никола Јовић, који је постигао 25 поена, док је Богдан Богдановић додао 23. Никола Милутинов је постигао 17 поена и имао је 10 скокова. У пораженом тиму најбољи је био Дут Јок Качуол са 21 поеном.

Кошаркаши Србије Филип Петрушев и Алекса Аврамовић били су на клупи за резерве, али нису улазили у игру.

Србија је освојила прво место у групи Б са шест бодова. Јужни Судан има четири, Порторико три, а Кина два бода. Коначан пласман на табели групе Б биће познат после меча Кина – Порторико, који је на програму данас од 14 часова.

Србија ће у другој фази на СП играти у групи И са селекцијама Италије, Доминиканске Републике и другопласиране репрезентације из групе Б. Србија је у другу фазу Мундобаскета пренела шест бодова, колико има и Доминиканска Република, док је Италија освојила пет.

„Орлови“ ће у петак играти са Италијом, а два дана касније са Доминиканском Републиком. Пласман у четвртфинале СП избориће два првопласирана тима из групе И.

Кошаркаши Србије су добро ушли у меч и у трећем минуту повели су 12:7. Јужни Судан је серијом 7:4 у петом минуту смањио предност на 16:14. Изабраници Светислава Пешића су заиграли ангажованије у финишу прве четвртине, коју су добили резултатом 30:20.

Кошаркаши Јужног Судана су у 13. минуту пришли Србији на минус шест (32:26), али су се потом „орлови“ поенима Богдановића, Јовића и Милутинова прво полувреме решили у своју корист резултатом 56:39.

Српски кошаркаши су наставили са добром игром и у трећој четвртини, а у 25. минуту било је 77:48. Међутим, Јужни Судан је у финишу треће четвртине искористио грешке „орлова“ и смањио предност на 83:65.

Србија је у 34. минуту стекла 26 поена предности (96:70), а онда је заслужено стигла до убедљиве победе, 115:83.

Богдановић: Срећни смо због победа, али турнир није готов за нас

Срећан сам што смо победили. Срећни смо резултатом али турнир није готов за нас“, изјавио је данас капитен кошаркашке репрезентације Србије Богдан Богдановић после победе његовог тима над селекцијом Јужног Судана резултатом 115:83 у трећем колу групе Б на Светском првенству у Манили.

Србија је остварила три победе у првој фази такмичења на Мундобаскету.

„Резултат тако не говори, али била је ово веома тврда утакмица, можда најтврђа у групи. Игра се због резултата. Није да гађамо колико ћемо кога да добијемо, неке утакмице су теже, неке нису. Сад је овако али смо спремни у наставку да играмо тесне завршнице. Срећан сам што смо победили. Срећни смо резултатом, али турнир није готов за нас“, рекао је Богдановић на конференцији за медије и додао да ће наредни меч против Италије да буде другачији.

„Биће то добра утакмица за навијаче. Познајемо се добро и очекујем добар меч“, навео је капитен Србије.

Богдановић је на утакмици са Јужним Суданом постигао 23 поена и имао је девет асистенција.

„Играли су на начин да сам једноставно прочитао игру, тако да сам то искористио“, закључио је Богдановић.

Србија ће у петак играти против Италије у првом мечу друге фазе на СП.

Милутинов: Знали смо да је Јужни Судан добар тим, једва чекам дуел са Италијом

Српски кошаркашки репрезентативац Никола Милутинов изјавио је данас да је задовољан игром на мечу против Јужног Судана у трећем колу групе Светског првенства у Манили.

Србија је данас савладала Јужни Судан 115:83. Милутинов је на овом мечу постигао 17 поена и имао је 10 скокова.

„Знали смо колико су добар тим и да не смемо да имамо осцилације које смо имали на прошлој утакмици. Играли смо добро 40 минута уз пар момената где смо мало пали. Међутим, одиграли смо добро и само тако треба да наставимо у другој рунди“, изјавио је Милутинов после утакмице.

Он је истакао да је задовољан победама Србије на Мундобаскету. Милутинов се осврнуо на игру селекције Јужног Судана.

„Добро су шутирали, погађали су из доста тешких ситуација. Ово је било добро загревање уочи наредних утакмица. Имамо искуство са Италијанима и морамо да урадимо бољи посао него што смо урадили прошли пут. Једва чекам да заиграм против Италије“, додао је центар српске репрезентације.

Српски кошаркаш се осврнуо и на минутажу играча на Мундобаскету.

„То је одлука тренера, а на нама је да радимо шта нам се каже. Докле год побеђујемо задовољан сам“, додао је Милутинов.

Он је похвалио капитена Богдана Богдановића, који даје савете играчима на утакмицама.

„То је његова улога, он треба то да ради. Не само он него и Никола Јовић. У репрезентацији влада добра хемија, ми их слушамо. До сада се исплатило“, закључио је Милутинов.

Србија ће у другој фази СП играти против Италије и Доминиканске Републике.

Никола Јовић: Неће да буде лако против Италије, имамо добру хемију

„Неће бити лако али имамо добру хемију у тиму и свлачионици“, рекао је репрезентативац Србије Никола Јовић после победе „орловqа“ над селекцијом Јужног Судана резултатом 115:83 у трећем колу групе Б на Светском првенству у Манили.

„Није било лако. Они играју са доста физике, али смо знали да ће тако да буде. На крају смо држали све под контролом и завршили смо меч без проблема“, рекао је Јовић после утакмице.

Кошаркаш Мајамија је сусрет завршио са 25 поена, уз шут за три поена 5/5. Јовић је по други пут у групној фази СП проглашен за играча утакмице.

„Други трофеј за мене, супер“, додао је Јовић.

Србија је меч другог кола против Порторика одиграла лошије у другом полувремену. Циљ је био да се таква ситуација не понови на дуелу са Јужним Суданом.

„То је био наш циљ, да држимо ту агресивност. Тако је на крају и било“, рекао је Јовић.

Србија ће у другој фази СП играти против Италије и Доминиканске Републике.

„Неће бити лако али имамо добру хемију у тиму и свлачионици. Изгледамо добро и надам се да ће се то пренети и на следећу рунду“, истакао је Јовић.

Пешић: Напредујемо како мечеви пролазе, задовољан сам игром у првој фази СП

Ово је врло важна утакмица за нас. Сви мечеви су битни, јер је ово Светско првенство. Важно је видету да кроз утакмице наш тим напредује, изјавио је данас селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић после победе његовог тима над Јужним Суданом резултатом 115:83 у мечу последњег кола групе Б на Светском првенству у Манили.

Србија је водила од почетка утакмице, а предност „орлова“ је расла из минута у минут. Србија је на крају славила са 115:83.

„Сјајан приступ нашег тима од првог до последњег минута. Велика концентрација у нападу. Одиграли смо једну добру утакмицу против тима који је атлетски сјајан. Ово је врло важна утакмица за нас. Сви мечеви су битни јер је ово Светско првенство. Важно је видету да кроз утакмице наш тим напредује“, рекао је Пешић на конференцији за медије и додао да су његови играчи испунили све задатке које су добили уочи сусрета.

„Ми имамо увек план за меч. Постављамо задатке како у одбрани тако и у нападу и покушавамо да се држимо тога. Не распоређујем минуте, гледамо колико можемо да испратимо сви заједно. Не иде то увек како смо замислили јер имамо противника који се такође припрема. За нас је важно да имамо план“, додао је селектор Србије.

Српски кошаркаш Никола Јовић је проглашен за играча утакмице. Селектор Србије је казао новинарима шта је рекао Јовићу уочи меча са Јужним Суданом.

„Ако си сам шутни, то сам му рекао. Он је веома талентован играч. Такође, веома је важан нашем тиму и екипа њему верује“, рекао је селектор Србије и додао да је задовољан првом фазом Мундобаскета.

„Задовољан сам игром у првој фази. Данас је одбрана један на један била изванредна. Играчи су преузели одговорност и били су свесни да играју против једне сјајне атлетске екипе. Захваљујући том индивидуалном приступу у један на један одбрани, добили смо тимску одбрану. Све почиње од одбране на плејмејкеру и све се завршава у одбрани на центру“, закључио је Пешић.

Србија ће први меч друге фазе СП одиграти у петак против Италије. „Орлови“ ће се потом у недељу састати са селекцијом Доминиканске Републике.

 

Фото: Јадранка Илић

 

Related posts

Изборну листу „Србија не сме да стане“ синоћ до 22 сата подржало 83.427 грађана

Новосадска ТВ

Вучић: До Суботице овом пругом за сат и 15 минута брзим возом

Новосадска ТВ

У Србији за месец и по дана 14 утопљеника

Новосадска ТВ