Политика

Брнабић: Пуноправно чланство у ЕУ најбоље место за Србију

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија испунила све што је потребно да би се отворио Кластер 3 и да је пуноправно чланство у ЕУ најбоље место за Србију, али и да је то у интересу ЕУ.

Она је након панела о Западном Балкану у оквиру Бледског стратешког форума рекла новинарима да када је реч о евроинтеграцијама и разлозима због којих опада интересовање грађана за чланство у Европској унији, навела да разлога има више, од којих је, према њеним речима, први тај што процес чланства траје јако дуго и не назире му се крај.

„Други је тај што се стално мењају критеријуми, односно шта ви треба да урадите да бисте напредовали даље. Ми смо испунили све што је потребно да би се отворио Кластер 3 који се тиче економије и конкурентности у нашим преговорима са ЕУ“, рекла је Брнабић.

Додала је да у два последња годишња извештаја о напретку Европска комисија даје препоруку свим државама чланицама ЕУ да дају сагласност да се отвори Кластер 3 што је изузетно важно, а да то се и даље не дешава.

„У међувремену је почео рат у Украјини. Дакле, када смо испунили све што је било потребно за отварање Кластера 3 није постојао рат на европском конитненту, а у међувремену почиње рат у Украјини и мењају се захтеви“, рекла је Брнабић.

Истакла је да се сада чује да је један од захтева усклађивање спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ, што према речима Брнабић, нема никакве везе са Кластером 3, што би било ретроактивно и што је супротно оквиру нашег преговарачког процеса.

„Ви у том оквиру треба да се ускладите са спољном и безбедносном политиком ЕУ у тренутку када постанете члан ЕУ“, рекла је Брнабић.

Додала је да се стално мењају ти циљеви и да је то нешто што свакако фрустрира људе и што сви наши грађани виде.

Подсетила на то како је прошла Северна Македонија која је и након што је променила име, није успела да добије датум за почетак преговора.

„Мислим да све то доприноси евроскептицизму. Пуноправно чланство у ЕУ је најбоље место за Србијиу и мислим да је то у интересу Европске уније“, рекла је Брнабић.

Брнабић Куртију: Србија и КиМ су једна држава,вас не признају ни све чланице УН

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да су за њу Србија и Косово и Метохија једна држава, а да је тзв. Косово непризнато и да га не признају ни Уједињене нације.

Она је то рекла током панела о Западном Балкану, након што је Курти рекао да је „Косово најуспешнија прича Западног Балкана, и центар развоја демократије и владавине права“ и након што је причао о европским интеграцијама тзв. Косова, после чега је модератор упитао премијерку Србије шта мисли о томе и када очекује нормализацију односа са Приштином.

„За почетак само нешто да разјаснимо. За мене то је једна земља, нема их две. Такозвано Косово није призната држава, није чланица Уједињених нација и као што је и сам Курти рекао – њих не признају чак ни све чланице Европске уније, њих пет. Тако да то смо разјаснили“, рекла је Брнабић.

Она је рекла да сви знају шта је први корак за нормализацију односа.

„Нормализација почиње применом Бриселског споразума, првог документа о нормализацију односа, потписаног пре 11 година. Једна једина ствар коју је Приштина требало да уради јесте оснивање ЗСО. Након 11 година, они то нису урадили. Понављам 11 година нису имплементирали нешто за шта је гарант Европска унија“, рекла је премијерка.

Она је нагласила да је Србија у потпуности посвећена миру и стабилности.

„Ми живимо за мир у стабилност, то је наш основни циљ. Али као што сам рекла, познато је шта је услов за то, а то је формирање Заједнице српских општина“, закључила је Брнабић на панелу.

Брнабић данас учествује на 18. Бледском стратешком форуму који окупља све лидере Западног Балкана, уз учешће председника Европског Савета Шатла Мишела, као и премијера Словеније Роберта Голуба.

Брнабић се током преподнева састала са премијером Словеније, а синоћ је присуствовала радној вечери у његовој организацији.

На Бледу се налази и Аљбин Курти, међутим Косово и Метохија на Бледу није представљено заставом, што су домаћини у потпуности испоштовали све време трајања самита.

Брнабић:Курти говори само оно у шта он верује, а то је далеко од реалности

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говори само оно што он верује да људи на КиМ желе да чују и оно у шта сам верује, а што је далеко од реалности.

„Могуће да прича оно што сам верује, а то је далеко од реалности. Када Курти каже да је тзв. Косово успешна прича ја бих вам показала само један податак, а то је да 23 године од завршетка оружаног сукоба на територији КиМ, по подацима УНХЦР територија КиМ остаје регион са најмање повратника од свих постконфликтних подручја на свету“, рекла је премијерка у обраћању медијима након панела на Бледском стратешком форуму.

Премијерка је указала да се на територију КиМ у 23 године од конфликта вратило само 1,89 одсто људи те указала на то да „Курти то назива успешном причом“.

Када Аљбин Курти каже да је КиМ светионик демократије, додала је Брнабић и навела два примера за то.

„Како то изгледа када сте Србин на КиМ или неалбанац на територији КиМ коју води Курти? Само од почетка ове године шест припадника српског народа је упуцано, није и даље подигнута истрага ни против кога. Нико није ни у истражном притвору. Не постоји правда уколико пуцате на Србе на КиМ“, рекла је Брнабић.

Други пример је, додаје Брнабић, када имате албанца који је припадник тзв. косовске полиције, који је упуцао једанаестогодишњег дечака, и двадесетпетогодишњег младића на Божић – и тај човек је на слободи.

„Један од Срба који је још увек у притвору је притворен јер је оптужен за нелегалну градњу. Он је у истражном притвору 21 месец, сада ће бити две године да су људи у истражном притвору „, рекла је премијерка.

Брнабић је додала да Курти верује у то да је територија КиМ „светионик демократије“ и да ту не може да се учини ништа те да је потребно да се сви држе конкретних података и примера како би видели у којим условима Срби на КиМ живе.

„Немачка је један од највећих опонената независности Косова. Чак је и током јула и Мануел Сарацин рекао да нешто мора да се промени, јер Срби на КиМ ужасно пате. Управо је тај термин – ужасно. Аљбин Курти то не жели да чује, неће да чује ,ја се надам да ће ипак успети некако ЕУ и медјународна заједница да допре до њега, јер Срби на КиМ не уживају ни минимум минимума људских права“, рекла је Брнабић.

Брнабић: Албанци на југу Србије имају људска права

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Албанци на југу Србије имају људска права за разлику од Срба на КиМ, и да је само на тзв. Косову могуће да неко несметано пуца на припаднике друге етничке заједнице, а да не одговара за то.

Упитана за људска права Албанаца у Прешевској долини на југу Србије, премијерка је рекла да Албанци на југу и у централној Србији имају владавину права.

„Имају људска права. Немогуће да неко пуца на њих у Прешеву или Бујановцу и не одговара за то. Немогуће је да у последње две године, на пример, имате 400 напада на Албанце на југу Србије, у Прешеву и Бујановцу и да ниједна особа не одговара на то. Једноставно је то у Републици Србији немогуће“, рекла је премијерка након панела на Бледском стратешком форуму.

С друге стране, додала је, ако погледате КиМ, то је свакодневица српског народа на КиМ.

„11-годишње дете је упуцано за Божић, где је човек који га је упуцао. У својоју кући. Није одговарао. Вероватно ни неће одговарати. Србин, оптужен за нелегалну градњу, проводи 21 месец у притвору. Где је то могуће, у којој је то земљи на свету могуће, каква је то владавина права? Имате и друге примере“, навела је Брнабићева.

На констатацију новинара да је 18 људи убијено у Прешевској долини после рата, премијерка је одговорила да она прича о садашњем времену.

„Само на КиМ можете да доживите да вас ухапсе и да нико не зна где сте, породица, адвокати, да не знају да ли сте примили лекове, да Еулекс не зна где сте. То је данас могуће само на КиМ“, закључила је премијерка.

 

Фото: Танјуг видео

 

 

Related posts

(ВИДЕО) ВУЧИЋ САОПШТИО ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ „Улагаћемо у војску, имаћете ново повећање плата у наредним месецима!“

Новосадска ТВ

Председник Вучић на АЕРОДРОМУ У БАТАЈНИЦИ

Новосадска ТВ

Вучевић:Да не распламсавамо страсти,да разумемо свачију бол,да не заборавимо наше жртве

Новосадска ТВ