Србија

Промоција резервних официра генерације „Март 2023“

Свечаност поводом завршетка војностручног оспособљавања слушалаца Курса за резервне официре генерације „Март 2023“ и промовисања у чин резервног потпоручника одржана је данас на Војној академији.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мухарем Фазлић и начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић.

На почетку свечаности прочитан је Указ председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића којим су слушаоци Курса за резервне официре промовисани у чин резервног потпоручника, а државни секретар Старовић, том приликом најуспешнијим полазницима ове генерације уручио је награде – ручне сатове.

Обраћајући се присутнима, државни секретар Старовић рекао је да је данашња промоција потврда успешног рада Универзитета одбране, Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, али и личних успеха, одлучности и врлина.

– Оспособљавање младих, образованих људи за резервне официре више од једног и по века заузима важно место у нашој војсци. Увек су за тај задатак биле задужене посебне јединице и војне школе, које су с правом биле сврставане међу наше најбоље војне јединице и установе. У Србији је потреба за резервним официрима, који би омогућили успешно командовање војском нараслом до ратне формације позивањем резервних војних обвезника, примећена још у 19. веку. Због те потребе, у Закону о војсци из 1883. године, којом је формирана стајаћа војска, прописана је могућност да се образовани младићи, у то време са завршеном средњом школом, студенти и свршени дипломци, поред војничке обуке, оспособе за официрске дужности у резерви – истакао је државни секретар Старовић додајући да су се тако формирани резервни официри борили раме уз раме са официрима активне војске у оба балканска рата и Првом светском рату проносећи барјак слободе широм Балкана.

Према његовим речима, генерација слушалаца за резервне официре „Март 2023“ високу просечну оцену заслужила је током вишемесечног рада и динамичне обуке.

– То је генерација која је успешно реализовала бројне задатке и тиме на прави начин репрезентовала себе, свог команданта, а онда и Министарство одбране и Војску Србију у целини – нагласио је државни секретар Старовић изражавајући захвалност и породицама резервних потпоручника и одајући им признање за подршку и васпитање које су им пружили.

На крају обраћања државни секретар Старовић честитао је свима прве официрске чинове и пожелео им да стечени чин носе достојанствено, уздигнуте главе и светлог образа како и приличи настављачима и чуварима војничких традиција Србије.

–  Нема озбиљне савремене војске на свету која нема потребу за људима попут вас. Некадашњи професор Војне академије пуковник Раде Рајић, писац књиге “У име војничке части“, имао је право када је тврдио да је „официр национални и државни службеник са отаџбинским идеалом као светињом“. Имајте на уму ову поуку и било да се определите за активну службу у Војсци Србије или будете у њеној резерви, високо уздигните нашу отаџбину Србију, као светињу која обасјава наше животе, којој вреди посветити свој живот и рад и за чију се добробит сви заједно, по својој савести, боримо. Живела Војска Србије! Живела Србија! – поручио је државни секретар Старовић.

На данашњој свечаности промовисани су резервни потпоручници рода пешадија, службе телекомуникације и санитетске службе. Најуспешнији резервни потпоручници у овом циклусу усавршавања су – први у роду Ђорђе Николић из 142. класе са средњом оценом 9,22, прва у служби Јована Јанковић из 107. класе са просечном оценом 9,00 и први у Санитетској служби из 20. класе  Димитрије Милованов са средњом оценом 9,50.

Обраћајући се у име класе резервни потпоручник Ђорђе Николић рекао је да је прошло шест месеци од када су први пут стали у строј са часном намером да понесу чин потпоручника и да нису ни слутили да ће тај тренутак доћи веома брзо, а да ће за њима остати бројни изазови и препреке које су заједно успешно савладали.

– Спремно преузимамо одговорност да у најтежа времена часно и поштено, не штедећи себе, служимо нашој отаџбини и народу. Дали смо заклетву да ћемо чувати и бранити оно што су нам преци оставили у аманет, истакавши слободу као највећу светињу. Тајна слободе, према речима славног Перикла, почива у храбрости, а нас има ко да научи шта храброст значи – рекао је резервни потпоручник Николић.

Данашњој свечаности присуствовали су припадници Министартсва одбране и Војске Србије, породице, родбина и пријатељи промовисаних резервних потпоручника.