Политика

Вучић: Ниједна неформална вечера не може ништа да промени, али показује односе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ниједна неформална вечера са неформалним закључцима не може ништа да промени, али може да покаже какви су односи.

Он је након доделе кључева за станове за избегле из Хрватске и БиХ, на питање Танјуга која је била прва, а која последња верзија Декларације усвојене у Атини, рекао да те изјаве немају формално правни значај, али указују на политику која се води.

Према његовим речима, текст Декларације се припремао данима, прва верзија је усаглашена са неким земљама учесницима неформалног скупа.

Додао је да је Србија експлицитно била против два става у документу, од којих је један став о санкцијама Русији.

„За нас је то све веома тешко, у врло смо тешким условима успели да изборимо оно што је за Србију битно. Ту су биле четири земље, од којих две из ЕУ и Украјина које су под притиском да признају Косово. За нас су то били кључни разговори. Ја гледам да извучем оно што је најбоље за Србију“, рекао је он.

На питање о састанку земаља БРИКС-а он је казао да није имао пуно времена да испрати шта се све дешавало на том састанку, али да ће покушати у току вечери.

„Очигледно је да они хоће да направе изазов Групи седам. Има ту много знакова питања, али стварају се услови за стварање другачијег света, друго нећу да коментаришем“, рекао је Вучић.

Вучић: Лаж да сам у Атини подржао хапшење Владимира Путина

Председник Србије Александар Вучић демантовао је данас информацију да је током састанака у Атини са лидерима Западног Балкана и представника ЕУ, на којима је присуствовао и председник Украјине Володимир Зеленски потписао документ у којем подржава хапшење председника Русије Владимира Путина и додао да лажни написи у медијима раде против интереса Србије.

„Кажу Вучић подржао хапшење Путина. Да сад ја прочитам да видите шта тачно пише. Да видите с каквим лажовима ми имамо посла. Дакле то је био разговор да видимо хоће ли неко поименце да се помиње. Чак га није било ни у верзијама. Па су биле неке теже верзије у којима је било јасније о чему се ради и ко ће да се спомиње. Па је и то промењено“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је у Атини потписао неки документ јер се, како је рекла, у дневном листу Нова појавила информација да је Вучић потписом подржао хапшење руског председника Владимира Путина.

Вучић је објаснио да је у Атини усвојена верзија документа без икаквог потписа.

„Сагласили смо се да ратни злочини и друга злодела не смеју проћи некажњено током напада на цивиле и уништавања инфраструктуре а сви који су одговорни морају за то да одговарају“, рекао је Вучић.

Вучић је упитао да пронађу где се у документу наводи председник Србије Александар Вучић или Руска Федерација.

„Јел има неко нормалан да ово не би прихватио и потписао. Замислите пише да треба да одговарају они који су убијали цивиле и децу. И шта је спорно. Постоји ли човек на свету који то не би потписао, да је нормалан. Не постоји нико на свету“, рекао је Вучић.

Додао је да су у првој верзији и међуверзији Декларације из Атине постојале мало другачије одреднице, али да је Србија успела да те реченице буду избачене.

„Сагласили смо се да ћемо да осуђујемо грубо кршење пмеђународног права повеље УН-а и залагања ОЕБС-а, а затим ОЕБС везују за ратне злочине, а знате какву је одлуку донео. У овоме што смо потписали тога нема“, рекао је Вучић.

Додао је да се данима и данима и недељама организује хајка против њега у којој говоре да Србија мора да уведе санкције Русији.

„Говоре виђај се са Зеленским, немој да уводиш санкције Русији. А онда када им се учини да би могли нешто да кажу против мене, ма шта да је то онда кажу ‘аха ти си против Путина’. Ту постоји једини принцип ‘морамо да будемо против Вучича и Србије и да јој напакостимо на сваки могући начин’. Зна наш народ ко ради за интересе Србије и уверен сам да ћемо то да видимо ускоро“, закључио је Вучић.

Вучић: Притисци да уведем санкције Русији су свакодневни

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су притисци да Србија уведе санкције Русији свакодневни и константни од када је рат у Украјини почео и да је то поновљено и на протеклој неформалној вечери лидера земаља Западног Балкана у Атини.

„Притисци су свакодневни не знам шта је ту ново, од мене свакога дана траже да уведем санкције Русији. Не постоји ни један дан у последњих више од годину дана да се ја сећам да ми неко то није тражио. Да ми неко није рекао – време је да Србија промени своју политику. Сваког дана то гледам и слушам“, рекао је председник одговарајући на питање новинара после церемоније свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Вучић је казао да је ситуација на украјинском фронту таква да је немогуће очекивати победу било које стране.

„Ситуација је таква да је јасно да, осим ако не дође до великих догађаја у Москви и Кијеву који би могли да мењају ствари на терену, на самом ратишту је немогуће очекивати победу било које стране“, оценио је председник.

Вучић је рекао да таква ситуација уводи све већу нервозу код свих актера зато што економија пати и страда и на истоку и на западу, па зато нервоза постаје све већа и зато сви постају „ушанченији у своје ровове“.

„И скупљају све на једну страну за борбу против оних других. Ми говоримо данас о мултиполарности у свету, а у ствари никада свет није био јаснијим цртама подељен него што је данас. И нама је веома тешко да учествујемо у томе, али морате да разумете да је тешко да тако нешто избегнете и зато ћете да трпите притиске“, рекао је Вучић.

Председник је упитао да ли неко мисли да и лажи нису притисак и додао да на појединим медијима сваки дан бар пет саговорника говори „Вучићу уведи санкције, Србија пати због тога што ниси увео санкције“.

„То је истина. Свакога дана најмање петоро саговорника то говори, а зашто то радите својој земљи? И немате ни једног који ће да каже нешто супротно, јер код вас је другачије мишљење забрањено. У данашњој ери социјалних мрежа само ако мрзиш постао си успешан. Али нећу о томе, много бих личио на оне који то раде сваки дан, на оне који су повели протесте због убијене деце, а на крају све то претворили у велику, а сада већ невелику журку“, рекао је Вучић.

Вучић: Нико у Атини није осудио насиље над Србима на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нико на састанку лидера Западног Балкана и представника ЕУ у Атини није осудио кршење људских права Срба на КиМ нити је покушао да изврши притисак на Аљбина Куртија да промени однос према њима.

Он је то рекао на питање новинара да ли је неко на састанку у Атини осудио кршење људских права Срба на КиМ, а после церемоније свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Вучић је додао да нико није ни покушао да изврши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да примени свој однос према Србима.

„Неки ми казу: ‘Ја сам рекао Куртију то и то’, али на самој вечери

другачија је атмосфера. Није то тако једноставно. Био је очигледан сукоб премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског и Куртија, и Куртијево уобичајено понављање да је он највећи јунак и да би волео да буде као председник Украјине Володимир Зеленски“, рекао је Вучић.

Додао је да су га сви гледали у чуду због његових речи.

„Али да може да чини зло, то може и то ће да чини сваки дан. Наше је да гледамо како да проналазимо најбоља решења за наш народ“, поручио је Вучић.

Вучић: Захтеваћемо хитну седницу СБ УН, чекамо прави тренутак

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће данас имати састанак са представницима Срба са Косова и Канцеларије за КиМ, као и да ће сви на време бити обавештени о томе када ће Србија поднети захтев за одржавање Седнице безбедности УН.

Он је на конференцији за новинаре након церемоније свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у Овчи, рекао да ће Србија тражити одржавање хитне седнице Савета безбедности УН пре редовне у октобру рекао да ће тражити хитну седницу, а посебно због последњег догађаја везано за КиМ.

„О томе ћу данас да имам састанак и са представницима Срба са КиМ и људима из Канцеларије за КиМ, због ужасних притисака које трпи наш народ на КиМ, наставка Куртијевих провокација и свега другог“, рекао је Вучић.

Председник је, што се тиче захтева за хитну седницу Савета безбедности УН, рекао да се бира најбољи тренутак.

„Не бих да објашњавам детаље ни ко када председава, и ко је када присутан ко није присутан. У тренутку када нама највише буде одговарало тада ћемо захтевати одржавање седнице, у веома скором временском периоду, а о томе ћете бити на време обавештени“, рекао је Вучић.

Вучић: Током претходног режима сви медији били под њиховом контролом

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су током периода владавине претходног режима сви медији били под њиховом контолом и да је било забрањено да се чује другачије мишљење, али да су и поред тога они изгубили на изборима.

„Проблем неких људи из бившег режима. Она је (потпредседнице Странке слободе и правде Мариника Тепић) бар жена у политици ветеран. Шест или седам странака је променила. Мислим да је рекордер. Морала је за то време да научи да ни у једној од тих странака, није вредело колико год да су били на телевизији да остану на власти.

У време власти њеног шефа, и њене власти сви медији су били под њиховом контролом. Није било ни једне телевизије која би им се супротставила. Није било никога код кога сте могли да чујете другачије мишљење. И изгубили су све. Нису људи глупи”, рекао је Вучић на конференције за медије после доделе станова избегличким породицама.

Вучић је то изјавио замољен да поркоментарише изјаву Тепић која је питала због чега је Вучић свакодневно на телевизји ако је јак.

Он је оценио да опозиционим странкама након сваке седнице Скупштине Србије пада рејтинга, јер како је рекао, „тада их људи најбоље виде какви су“.

„Они су рекли да су велики победници. Ја нисам сигуран ко ће да победи. Они су велики фаворити. Знате кад измишљате сваки дан и не говорите истину онда сте у великој предности. Па овако напишете нешто, слажете. Баш вас брига. Ја морам да говорим истину и не могу да лажем. А морам да радим. Наравно да су они у предности и велики су фаворити за победу на изборима. Само то ћемо да то да измеримо и проверимо на семафорима када се избори заврше. Био и Динамо против АЕК-а, па ништа“, закључио је Вучић.

 

 

фото: Занјуг Владимир Шпорчић

Related posts

Србија прва земља у региону са системом за обавештавање о нестанку детета

Новосадска ТВ

Епархија рашко-призренска позива на спречавање новог погрома над Србима на КиМ

Новосадска ТВ

СПЦ и њени верници обележавају СВЕТОГ НИКОЛУ

Новосадска ТВ