Политика

Вучић: Добар и отворен разговор са Зеленским о свим важним питањима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је јутрошњи разговор који је водио са предсеником Украјине Володимиром Зеленским био искрен, отворен, пријатељски и конструктиван.

Он је након састанка са украјинским председником новинарима рекао да је Украјина једна од земаља која никада ништа није учинила против Србије, као ни Србија против Украјине.

Вучић је истакао и да је захвалан Украјини што су имали разумевања за позицију Србије и што су разумели да постоје ствари које ми у овом тренутку нисмо спремни и не можемо да се определимо.

Он је додао и да се Србија трудила да не буде најгласнија у оптужбама на рачун других и да чувамо своје интересе.

„Србија подржава територијални интегритет Украјине и ту позицију не мења. Имамо веома стабилан и поштен приступ. За разлику од неких других који би да поштују територијални интегритет Украјине, зато што им то одговара, али не би да поштују територијални интегритет Украјине. Наставићемо то да чинимо“, казао је Вучић.

Он је нагласио да мисли да неће бити промена у односу Украјине према Србији и поштовању нашег територијалног интегритета.

„Ми не можемо као једна мала земља да мењамо оно што чине велики, али смо успели да замолимо и издејствујемо то да се оне ствари које су супротне нашој политици, не нађу у тексту декларације“, рекао је Вучић и додао да ће о томе говорити када се врати у Београд.

Вучић је нагласио и да, онолико колико је било могуће, ми смо заштитили своје интересе и истовремено продубили односе са другим земљама.

Он се запитао и да ли је могуће да некоме смета што неко пева песму „Калашњиков“ и додао да не верује да је могуће да једна држава реагује на такав начин.

„Нисам имао прилике да разговарам са госпођом Санду око забране уласка појединим грађанима Србије, уз врло чудне разлоге да будем сасвим искрен. Када сам видео да неком у молдавској јавности смета што Бреговић пева песму под називом „Калашњиков“, онда станете и питате се – шта је људи ово“, рекао је он.

Вучић: Пренео сам Зеленском да Србија поштује суверенитет Украјине

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је разговарао са украјинским председником Володимиром Зеленским и рекао му да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и да ће наставити то да чини и у будућности.

„Имао сам отворен разговор са Зеленским, он је питао како људи у Србији мисле и зашто је то тако. Поновио сам да Србија поштује територијални интегритет Украјине, за разлику од неких који поштују територијални интегритет Украјине, али не и Србије“, рекао је Вучић на конференцији за медије у Атини, после састанка са европским челницима и састанка у „у четири ока“ са председником Украјине Володимиром Зеленским

Додао је да је са Зеленским разговарао и о билатералној сарадњи.

„Разговарали смо и о будућој сарадњи и о ономе што можемо да радимо заједно. Објаснио сам му ситуацију у вези КиМ и мислим да неће бити промене ставова Украјине што се тиче нашег територијалног интегритета“, рекао је Вучић и додао да ће Србија подржати Украјину на европском путу.

Истакао је да је разговарао и са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским који је, како је додао, негодовао због посете премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Тетову, ван протокола, када су истицане заставе „Велике Албаније“.

„Он је оштро говорио против Куртија, а то је многе изненадило и није им се свидело“, рекао је Вучић и нагласио да званичници у Србији морају да буду пажљивији како у медијима не би изашло ништа што би могло да буде искоришћено против Србије како би рекли да смо и ми исти као Курти.

„Зато сам се Ковачевском извинио због било чега што је неко могао рећи да се они осећају лоше, Македонци су наша браћа и никакав проблем са њима немамо“, навео је Вучић.

Председник Србије је навео да очекује да ће у децембру Украјина и Молдавија добити датум за почетак преговора за придружење Европској унији.

„Морамо да имамо у виду шта је апсорциона моћ ЕУ. Десет земаља финасира све остале. Они данас наравно гурају Украјину, јер је Украјина у рату и ради посао за све њих и мора да добије неки подстрек, али чим чујем примедбе о владавини права, ја знам куда све то води. За нас је важно да рационално размотримо шта можемо са ЕУ да радимо. Важно је то што су рекли о јединственом економском тржишту. То није лако за нас, али је то за нас јако важно, јер би додатно подстакло раст у нашој земљи и били бисмо привлачнији страним инвестицијама. Морамо да их привлачимо још више у будућности, ако желимо даљи раст“, рекао је Вучић.

Истакао је и да је „врло садржајан говор одржао и премијер Хрватске Андреј Пленковић“, што за њега како каже, није лако да призна.

„Озбиљан, систематичан и рационалан приступ будућим европским питањима. Наше је да наш пут наставимо, али да гледамо увек шта је најбоље што можемо да извучемо за нашу земљу“, додао је Вучић.

Зеленски:Међусобна подршка територијалном интегритету део партнерства са Србијом

Председник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да је његов данашњи састанак са председником Србије Александром Вучићем у Атини био „отворен, искрен и плодоносан“, као и да је на састанку двојице председника констатовано да је међусобна подршка територијалном интегритету и суверенитету важан део партнерства Украјине и Србије, објављено је на сајту Зеленског.

„Отворен, искрен и плодоносан састанак са председником Србије Александром Вучићем. Добар разговор о поштовању Повеље УН и неповредивости граница. О заједничкој будућности наших народа у заједничком европском дому. Да развијамо наше односе, то је у нашем заједничком интересу“, написао је Зеленски на платформи X (Твитер).

Наведено је да су Вучић и Зеленски разговарали о најважнијим питањима регионалне безбедности, билатералним односима и перспективама њиховог развоја.

Додаје се да су председници посветили пажњу и изазовима на путу Украјине и Србије ка чланству у Европској унији.

Зеленски је изразио захвалност Вучићу на хуманитарној помоћи коју Србија пружа украјинском народу, као и на подршци Украјинацима који су у тој земљи нашли уточиште од рата који је покренула Русија, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је председник Украјине позвао српску страну да подржи украјинску формулу мира и учествује на трећем самиту Међународне кримске платформе 23. августа.

Фото: Инстаграм buducnostsrbijeav

 

Related posts

Почело понављање избора на више од 30 бирачких места

Новосадска ТВ

Министар Вучевић положио венац на Споменик Незнаном јунаку поводом Дана победе

Новосадска ТВ

Данас и даље топло, до 20 степени, у кошавском подручју ветровито

Новосадска ТВ