Србија

Мали: До 15. септембра мора да се дефинише минимална зарада

До 15. септембра мора да се дефинише износ за минималну зараду за наредну годину, изјавио је данас министар финасија Синиша Мали.

Он је гостујући на Пинку казао да су преговори о минималнној заради почели јуче и да су они веома важни јер повећање минималне зараде увек гура и просечну зараду на горе за све.

„Преговори су један социјални дијалог између владе, синдиката и послодаваца. То нису једноставни и лаки разговори јер треба да подрже и запосленост да немате огроман скок у једној години како би послодавци могли да издрже то оптерећење, али и да нађемо меру да одржимо животни стандард радника“, казао је Мали.

Он је навео и да према последњим подацима око 250.000 људи је на минималној заради и да је то неких 10 одсто од укупног броја запослених.

Министар је подсетио да је од 1. јануара ове године повећана минимална зарада за 14,3 одсто.

Мали је казао и да се очекује да ће просечна инфлација ове године до краја децембра бити осам одсто, значи да је повећање минималне зараде веће од просечне инфлације.

„Тако је било и у претходном периоду, управо желимо да омогућимо бољи животни стандард наших грађана“, казао је министар финансија.

Он је навео и податак да је Србија у првих седам месеци ове године имала 2,5 милијарди евра страних директних инвестиција (СДИ), а целе прошле године оне су биле 4,4 милијарди евра.

„Упркос кризи у којој се налази цео свет, можда и највећој од 1928. године и када привреде од којих се не очекује имају проблема, ми имамо новац и потпуно смо стабилни. Наша екобномија и даље расте“, казао Мали.

Министар је наврео и податак да је у Србији према последњем податку 2.367.000 запослених, док смо пре 10 година имали 1,86 милиона запослених.

„Упркос свему што нас је задесило, почев од фискалне консолидације поплава, короне и 500.000 нових радних места је наша привреда креирала једноставно неке ствари смо добро урадили“, казао је Мали.

Према његовим речима, оволики број запослених, али и незапосленост која је на рекордно ниском нивоу, омогућава држави да повећава пензије и плате на здравим основама.

Мали је нагласио и да је Србија на путу да испуни план да просечна зарада у Србији до 2025. буде 1.000 евра, додавши да би до краја ове године просечна зарада требало да износи 810 или 820 евра, а да је она 2012. била 330 евра.

Он је подсетио и да за неколико дана око 205.000 запослених у јавној управи очекује повећање плата, односно од септембра повећање зарада од 5,5 одсто очекује медицинске сестре, неговатељице у установама социјалне заштите, као просветаре и да је то негде око 205.000 запослених у јавној управи.

Од 1. јануара, како је најавио они ће добити додатно повећање плата.

„Са повећањем плата од 12,5 одсто које смо имали у овој години, то је кумулативно 30,6 одсто и то једалеко изнад инфлације. Трудимо се да тај реалан доходак одржимо позитивним, како људима не би опао животни стандард“, казао је Мали.

Он је подсетио и да пензионере од октобра очекује повећање пензија наглашавајући да су за прошлу и ову годину пензије укупно повећане за 55,8 одсто.

Невероватну ствар смо успели да урадимо за наше најстарије суграђане. Сјајна вест је и ако погледате висину инфлације која ће до краја године бити негде око осам одсто, а за две године повећање пензија је преко 55 одсто и то је стварно велики успех“, казао је Мали.

Он је нагласио и да инвеститоори настављају да долазе у Србију, да се отварају фабрике граде се школе, вртићи и да ниједна велика инвестиција није заустављена.

“ Имаћемо Експо, национални стадион, Србија постаје атрактивнија и то је једини одржив модел економског развоја који спроводимо од завршетка фискалне консолидације 2018. године“, закључио је министар финасија.

Мали: Имамо вишка новца у буџету, у септембру ребаланс

Министар финасија Синиша Мали најавио је данас да ће влада почетком септембра предожити Скупштини Србије ребаланс буџета, јер држава има вишак новца.

Потпредседник владе Мали је гостујући на Пинку казао да ће један део вишка новца бити искоришћен за помоћ пољопривредницима што је и председник Вучић обећао, а други део ће бити за повећање пензија и плата.

„Улажемо у животни стандард грађана и настављамо све пројекте у вези са инфраструктуром. Не постоји књига коју можете прочитати како и шта радити, али ову књигу коју ми сада пишемо многи ће користити у деценијама које долазе“, казао је Мали.

 

Фото: Танјуг Сава Радовановић