Србија

Неуспели покушаји дискредитације успеха Одбрамбене индустрије Србије

Због малициозних навода у појединим медијима, а у циљу истинитог информисања јавности, саопштавамо да су напади на Министарство одбране и Војску Србије, као и нашу одбрамбену индустрију и константна забринутост због „урушавања система одбране“ неуспели покушаји да се обезвреде и дискредитују остварени резултати и значајни успеси које постиже одбрамбена индустријa на пољу освајања и производње новог, савременог наоружања.

Без дубље анализе, позивајући се на неименоване изворе, крајње површно и непрофесионално критикују се најновија улагања у опремање Војске Србије савременим борбеним платформама које ће се производити у домаћим фабрикама, уз ангажовање великог броја српских коопераната и пласирају нетачни подаци о ценама, оправданости улагања и производње, као и „немогућности продаје“ на инотржишту. И све у тренутку када се вишеструко повећао број новоразвијених и уведених средстава наоружања војске и када извоз српске одбрамбене индустрије достиже историјски максимум.

Подсећамо да је од 2018. године у наоружање Војске Србије уведено више од 180 средстава наоружања, од којих су 52 нулте серије, што је још један од доказа и потврда спремности фабрика одбрамбене индустрије за серијску производњу. Са поносом истичемо да након више од 40 година из фабрика Одбрамбене индустрије Србије излазе серије сложених борбених система (борбена возила, артиљеријски системи, беспосадне платформе итд.) за потребе подизања способности Војске Србије.

Фабрика Застава ТЕРВО млада је компанија у власништву државе, која производи војна теренска возила, настала од делова бивше фабрике Застава Камиони, уништене након „чувених“ приватизација. Министарство одбране је препознало значај и дугорочну исплативост оваквог капацитета, јер постоје потребе Војске Србије за овим типовима возила, а њихов увоз би изискивао неколико пута већа издвајања из буџета у односу на оспособљавање и поновно покретање производње у домаћим фабрикама. Сличну судбину је имао и ФАП, кога су претходне власти одавно отписале, а потенцијални страни инвеститори предвиђали његов потпуни крах. Последњих неколико година уз огромне напоре државе, фабрика се постепено ревитализује и постаје један од кључних партнера у опремању Војске Србије, а врло брзо се очекује сертификација и значајнији извоз ФАП-ових подвоза на европском тржишту, што је до пре некoлико година било незамисливо.

Неспорна је чињеница да се у возила која производи Застава ТЕРВО у сарадњи са ФАП-ом и другим домаћим кооперантима уграђују склопови из увоза, који су по свом квалитету у светском врху. Сваки озбиљнији аналитичар и стручњак у предметној области ово види као бенефит и предуслов за квалитетан финални производ, у складу са ригидним захтевима наше војске за поузданошћу и безбедношћу употребе. Напомињемо да је укупна цена коначног производа и даље вишеструко мања од сличних финалних средстава из увоза. Не треба помињати колики значај та производња има на упосленост фабрике и подизвођача, јачање кадровске структуре, задржавање младог и успешног кадра и повећање извозних шанси наше земље. Не тако давно, Министарство одбране је критиковано да је више окренуто увозу савременог наоружања и да недовољно купује исто тако квалитетна средства наоружања од крагујевачких фабрика. Нажалост, поједини медији кроз површан, малициозан и недобронамеран приступ овој проблематици пласирају низ неистина са намером да умање значај и способност фабрике. Недавно потписан уговор о испоруци борбених средстава фабрике Застава ТЕРВО на једном од најпробирљивијих тржишта довољно говори о квалитету производа и о конкурентности цене.

Наглашавамо да је Застава ТЕРВО током свог петогодишњег пословања, у сарадњи са Војнотехничким институтом успешно развила, тестирала и верификовала оклопни транспортер MRAP M20, чиме се развојни и производни капацитети Србије сврставају у сам светски врх произвођача ових средстава. Квалитет, конкурентност и цена овог средства доказује се и интересовањем инокупаца. Тренутни акценат фабрике и државе је на производњи за домаће потребе, имајући у виду сложене безбедносно-политичке прилике. Препозната је и као систем интегратор сложеног противавионског-артиљеријско-ракетног система ПАСАРС који, поред основне верзије на коју је интегрисан топ Бофорс 40мм шведске производње, успешно осваја и верзију са интегрисаним ракетним системима Стрела 2М и ИГЛА, као и најсавременијим ракетним системом Мистрал француске производње.

Тежиште у даљој модернизацији фабрике је на формирању роботских линија за заваривање оклопних кабина са високим нивоом балистичке заштите, што ће вишеструко подићи капацитете и способности Застава ТЕРВО.

У односу на 2021. годину, фабрика се проширила за 100 новозапослених, а очекује се додатно повећање са тренутних 180 на 250 запослених како би се одговорило захтевима Министарства одбране и Војске Србије. Успостављени тренд развоја, уз освајање нових технолошких поступака, прилив кадра и конкурентност производа, сврстава Застава ТЕРВО у једну од најперспективнијих фабрика домаће индустрије и перјаницу развоја крагујевачке одбрамбене индустрије.

Уважавајући чињеницу да је фабрика формирана пре пет година, да није имала обртних средстава за почетно функционисање, озбиљнији резултати пословања, приходи и стандард радника очекују се већ крајем ове и почетком наредне године.

Свако улагање у развој нових производа представља један од кључних и нужних ризика у пословању сваког предузећа, јер обезбеђује дугорочну позицију на тржишту. Тако је и стални развој новог наоружања императив, не само из економских, већ и из безбедносних разлога. Сама фамилија модуларног наоружања Застава оружја представљаће скок одбрамбених способности пешадијских и специјалних јединица Војске Србије, док је топ 30mm одавно постао светски стандард за све савремене копнене борбене платформе.

Различити су коментари за модуларну аутоматску пушку 6,5/7,62mm и наводне застоје у развоју топа 30mm. Очекивања су да ти производи буду главни „адути“ фабрике Застава оружје у наредном периоду и значајна подршка у даљем опремању наше Војске. У потрази за оптималним системом „пушка-метак-нишан” наши стручњаци су направили избор новог пушчаног метка у калибру 6,5mm с циљем повећања прецизности, домета и убојитости новог стрељачког система, чију окосницу чини модуларна аутоматска пушка.

Осим модуларне пушке, успешно је завршен развој и увођење у наоружање оптичког и термовизијског нишана НТ-35 произвођача „Телеоптик-жироскопи“ и новог револуционарног обичног и пробојног метка у калибру 6,5mm произвођача Први партизан Ужице, чиме је савремени систем „пушка-метак-нишан” комплетиран из домаће индустрије. Након увођења прототипске партије модуларних пушака, уговорена је нулта серија која је након успешно реализованих испитивања у Техничком опитном центру у фази пријема. Шира јавност је на недавно одржаној обуци са показним гађањем имала прилику да се упозна са квалитетом и могућностима наведеног система са модуларном пушком. У поређењу са светским решењима аутоматских пушака ове категорије, као што је 5,56mm FNSCAR-L, модуларна пушка 6,5/7,62х39 српске производње са сличним ергономским решењима значајно је јефтинија. У целини гледано, модуларна пушка са метком 6,5mm има знатно ефикасније дејство на свим даљинама гађања, како у погледу прецизности гађања, тако и у погледу убојности и пробојности на циљу.

У прилог томе сведочи и чињеница да су познаваоци стрељачког наоружања више пута до сада објављивали афирмативне текстове о овој модуларној пушци. Након вишегодишњих анализа, током 2022. године, оружане снаге САД уложиле су значајнија средства за производњу нове фамилије стрељачког наоружања у калибру 6,8mm због побољшаних убојних ефеката на даљинама изван ефективног домета 5,56mm и задржавања боље прецизности од 7,62mm. За опремање њихових специјалних јединица, у току је развој више типова стрељачког наоружања у калибру 6,5mm, што је још један од показатеља исправних стратешких потеза за опремање наших пешадијских и специјалних јединица.

Када је реч о топу 30mm, који се уграђује на борбена возила пешадије, чињеница да само неколицина земаља у свету поседује капацитете за њихову производњу довољно говори о напорима које чини Министарство одбране и други државни органи да се кроз инвестициона улагања даље унапређују такви технолошки капацитети. Прва количина тих топова произведених у погонима фабрике Застава оружје је у фази завршних испитивања и до сада је показала одличне резултате.

Евидентно је да Застава оружје већ дужи низ година послује са губицима, тачније од 2004. године када су настала дуговања која оптерећују буџет фабрике. Више од половине садашњих укупних дуговања су камате на неплаћене обавезе из тог периода.

У специфичним условима пословања, Надзорни одбор у сарадњи са руководством и уз подршку надлежних државних органа спроводио је мере од стратешког значаја за пословање фабрике. Те мере су резултирале инвестиционим улагањима Републике Србије од 9,7 милиона евра у 2017. години и значајнијем унапређењу технолошких и радних услова, финансијском подршком запослених у време ковид пандемије 2020. године и усвајањем закључка Владе о конверзији старих дуговања према државним повериоцима у капитал Републике Србије уз отпис камате у 2022. години. Реализација Закључка је у току и очекује се значајније растерећење финансијског биланса фабрике. Напомињемо, такође, да је у поступку спровођење новог инвестиционог циклуса којим држава улаже додатних 11 милиона евра за технолошку подршку, са циљем реализације актуелних пројеката од интереса за систем одбране.

Такође, наводи да фабрика седам месеци није имала генералног директора су више пута медијски експлоатисани. Битно је нагласити да није постојао прекид у континуитету обављања кључних послова из надлежности генералног директора.

Важно је нагласити да данас у Европи и свету постоји мали број произвођача савремених борбених и артиљеријских система. Србија се може похвалити својом фабриком у Великој Плани и њеним кооперантима који производе борбене платформе које су у самом светском врху и чији је извозни потенцијал неупитан.

Живимо у временима када потражња за наоружањем енормно расте и када су производи српских фабрика „трн у оку“ конкуренцији, која на различите начине покушава да миноризује значај Одбрамбене индустрије Србије и њених способности. Нажалост, изгледа да подршку налазе и код појединих медија који покушавају да омаловаже досадашње резултате.

Ту су и написи о наводним припремама за приватизацију домаћих фабрика одбрамбене индустрије, иако је важећим Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме врло јасно наглашено да ће ове фабрике остати у већинском државном власништву.

Министарство одбране и Војска Србије наставиће да јачају све своје капацитете, а фабрике Одбрамбене индустрије Србије и даље ће бити ослонац на том путу, јер је јака Војска гарант безбедности и стабилности свих грађана Србије и одвраћајући фактор за све оне који не мисле добро нашој земљи и њеним грађанима.

Related posts

ЂУРИЋ: Сетите се љубави, мира, емпатије, толеранције и поштовања целе године

Новосадска ТВ

250 новосадских пензионера на рехабилитацији у бањи Крупањ

Новосадска ТВ

Председник Вучић дочекао Милатовића испред Палате Србија

Новосадска ТВ