Друштво

Међугодишња инфлација од априла у паду, до краја године око осам одсто

Међугодишња инфлација у Србији на крају 2023. године очекује се да буде на нивоу од око осам одсто, наведено је у „Извештају о инфлацији – август 2023“ Народне банке Србије, који је данас представила гувернерка Јоргованка Табаковић.

Према проценама НБС, очекује се да се инфлација врати у границе циља у другом тромесечју 2024, што је нешто раније у односу на претходну пројекцију, рекла је Табаковићева.

У извештају се наводи и да је међугодишња инфлација од априла у паду и да је у јуну она износила 13,7 одсто.

Табаковићева је истакла да је међугодишња инфлација у јулу износила 12,5 одсто.

Успоравање инфлације, како пише, у највећој мери је резултат мањег раста цена прерађене хране и енергије, али и ниже базне инфлације која се у јуну спустила на 9,9 одсто.

Централна банка процењује да би пад међугодишње инфлације био и већи да током маја и јуна услед неповољних агрометеролошких услова, тачније обилних падавина, цене поврћа нису сезонски неуобичајно порасле.

Према новој пројекцији, међугодишња инфлација ће наставити да успорава, чему ће допринети ефекти досадашњег заоштравања монетарних услова, даље слабљење глобалних трошкова притисака и висока база код цена енергената и хране.

Како је наведено, на смањење инфлације утицаће и и успоравање увозне инфлације и нижа тражња у условима споријег глобалног привредног раста.

Истиче се и да је неизвесност у погледу остварења пројекције инфлације и бруто домаћег прпизвода (БДП) и даље у највећој мери потиче од фактора из међународног окружења, као што су глобални привредни раст, постојаност глобалне инфлације, као и геополитичких односа, цена енергената и примарних производа на светском тржишту.

Централна банка истиче да ће наставити да прати дешавања на међународном робном и финансијском тржишту и да ће будуће одлуке доносити у зависности од пристиглих података, али да ће приоритет монетарне политике државе и даље бити обезбеђење ценовне и финансијске стабилности у средњем року, уз подршку развоја привреде и даљем расту запослености и очување повољног инвестиционог амбијента.

 

Фото: НБС

 

Related posts

Мали: Од јесени за свако прворођено дете 500 а другорођено 600 хиљада динара

Новосадска ТВ

Вучић: Биће одржан велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске 5. и 6. маја

Новосадска ТВ

Српска атлетичарка Ангелина Топић освојила сребрну медаљу на Европском првенству

Новосадска ТВ