Србија

Вучић: Просечна плата док краја године 820 евра

Председник Србије Александар Вучић гост је јутарњег програма ТВ Пинк у емисији „Ново викенд јутро“.

Вучић говори о свим важним темама на државном нивоу које су биле актуелне у овој недељи, али и о новима о којима ће се тек причати.
– Не мислим да је важно за људе како политички противници коментаришу. Очекивао сам да ће добар део њих да каже да жели да учествује у великом подизању Србије. У пројектима, 1000 људи има идеје шта да се уради у њиховим местима – рекао је Вучић на почетку коментаришући то што опозиција не жели да учествује, док обични грађани имају идеје.
Вучић је подсетио на тешку ситуацију у БиХ за наш народ и санкције за државни врх у РС.
– Имате покушај Куртија да подиже немире уз рекао бих непримерено ћутање, прећутну подршку дела Међународне заједнице. У таквим условима ви ипак желите да радите и градите. Имамо са друге стране светски рат, имамо Русију и део савезника против Украјине и колективног запада. Тешку ситуацију за наш народ у БиХ, са све санкцијама против највишег руководства српских представника. Свакоднавне нападе на Србе.
Председник је потом прокоментарисао нападе да не гради болнице и школе, а да се гради Национални стадион.
– То показује како неки људи живе у затвореним системима. Хоћу да грађани знају да смо ни из чега изградили потпуно нови Клинички центар у Нишу, Београду. Градимо нови део Клиничког центра Војводине, такође и Крагујевац – истакао је Вучић и подсетио да су до 2012. године нису изградили ниједну болницу. Отварамо у Сјеници најмодернију школу, имаће базен. Улажемо у школе. А зашто стадиони? Зато што немамо стадионе. Зато што људи воле да гледају фудбал. Да склонимо децу од улице, стадионе ћемо дати страним агенцијама да воде. Људи су остали у прошлости. Они су на нивоу да је плата у Србији 250 евра. Они само кукају. Нећете се ослободити ове врсте критика, али она је бесмислена, али она нас тера да радимо више.

Вучић је потом подсетио на повећање плата за просветне разлике које ће кумулативно износити 16 одсто.
– Одлазио је већи проценат медицинских сестара него лекара. Желимо да их зауставимо да одлазе, да се врате у Србију и радићемо и радимо на томе.
Председник је конентарисао и критике Зорана Прерадовића, који је рекао да ће када „остати пустош када Вучић оде“.
– Немам проблем са тим јер ће се тад тек видети, онда ће људи моћи да мере резултате. Код мене постоји нада да предстојеће време искористимо за уједињење. И даље позивам све који протестују да разговарамо. Људи радујте се успеху своје земље. Данас и формално имате и 500.000 људи више запослених него 2012. године. Овде ће живот бити не много лошији од онога на Западу. Радићемо да вратимо људе.
Говорећи о инфраструктурним пројектима, подсетио је на радове ауто-пута Рума- Шабац, али и на пругу до Ниша која би требало да се заврши до 2027. године.
– Тиме ће људи лагодније и лакше и брже путовати. Промене су видљиве и покушаћемо до 2027. да завршимо брзу пругу до Ниша. Хоћу да урадимо пут до Зрењанина. Метро нам је прва линија готова до 2028. Оно што морамо да урадимо у централној Србији урадимо по 100 фасада и учинимо их лепшим и привлачнијим за туристе. Када будем поражен на изборима, или се сам сконим, тада ће се анализирати резултати. Када анализирате 90-те исто можете то рећи. Сада имате 500.000 више запошлених него 2012.године. Сада постоји повратни процес и све је мањи одлив из земље. Људи ће се врати у своју земљу. Када просечна плата пређе 1000 евра људи ће се враћати. Ја нема проблем када су новинари острашчћени, али је добро да се барата чињеницама.

– Ја никада нисам говорио о паду рејтинга. То је на њима да брину какав им је рејтинг. Ја само у једној реченици кажем да нисам имперсиониран њиховим резултатима. Ако мисле да ће неким резултатима да промене мишљење људи, само се заваравају. Људи размишљају о томе шта је боље за њих и њихову децу, људи се тако опредељују. Ако је вама лакше да себе лажете, онда је то у реду Коме год шта год треба, ја сам крив. Када имате велике несреће, трагедије и да то покушате да злоупотребите? То ће ући у историју бесчашћа. Не памте се такве ствари једну годину, памтиће се и за 10 година. Да су неки политичари највеће трагедије покушали да искористе за себе. У БиХ догодила се страшна трагедија. Дакле, при томе то није урадило дете од 12 година, већ неко ко има такав досије, ушао у директан пренос и то траје и траје, а нико не интервенише. Па да ли је неко рекао, Бећировићу поднеси оставку? Па није. А овде сви проналазе алиби у мени. У сваком министраству постоје шефови који иду и причају да сам ја за све крив. А то причају зато што не моги да раде баш оно што су желели. Када Сабах у Азербејџану да го Партизану, крив је Вучић јер је он наместио неке да буду у Партизану. Ваша одлука је и ко ће да буде у Звезди и ко ће да буде у Партизану. Ја сам једном погрешио пре 10 година када сам се умешао и то никада не бих себи дозволио. То је када тражите крвица за све и сви проналазе кривца у мени.
Председник је говорио и о лажним вестима и теоријама завере које се пласирају на мрежама, али и у појединим медијима.
– Нама су напали људе у Алтини зато што су запрашивали комарце. Рекли су да је то неки прах и да ће људи постати зомби. Ви против тога не можете да се изборити. Ја сам претходих дана учествовао у неким разговорима где сам схватио да у тој борби немате шансу. Теорије завере су на сваком кораку. Са људима који су ми блиски седим и разговарам не верујете, то је буквално теорија завере до теорија завере – од тога како је Америка пропала земља због трансродних особа. Ви им онда указујете на економске квалитете, али не вреди. Те приче од томе пушташ кишу преко свог харпа у Барајеву, пирамиде у региону, људима је лакше да мисле о томе. одбраните од тога. Ја сам Ану замолио да не потписује истополне бракове. Дакле, не нападајте Ану Брнабић, ја то нисам дозволио. Ми смо традиционално друштво, ипак то код нас није могуће. Мени не смета ЛГБТ популација, немам ништа против њих али док сам председник – не може.
– Ми морамо да радимо више. Плата ће нам упракос инфлацији бити веће. Али јесмо ли радили више или мање. Колико пута одемо на море и планине… Онда кад се вратимо тражимо повећања. Питање је до када ћемо то моћи да издржимо. Све се претворило у лудило. Сви морају да буду под стакленим звоном. Нико не устаје наставницима у школи јер су сви паметнији од наставника. Сви врше притисак на наставнике. Наставници најбоље знају и ко смо ми да им се мешамо? У Хрватској су увели да се не ради недељом. Катастрофална одлука. Нисам хтео о томе да разговарам све док имам утицај. Ко сте ви да мени браните да радим недељом, да продам пљескавицу или свеће… не пада ми на памет да радим такве ствари. Као и литијум. Нико не разуме зашто. Сви у Европи иду у литијум, само ми не. Једино смо ми стручњаци који имају то бело злато, савремену нафту… Са тим морамо да се изборимо. Важно је да о овим стварима отворено говоримо. Развијамо дуално образовање, зато су поједине нације успешније од других. Где не будемо улагали у дуално образовање… Људи не познају своју земљу и треба да је упознају. Градимо Србију, морамо о себи да размишљамо о реалном послу, а не о томе како ћемо лакше да прођемо, да што мање радимо, а да псујемо државу што нам плата није већа иако ми мање радимо.- Тек после короне људи су схватили колико је наша Србија лепа. Не развија се равномерно, али се ради на унапређењу. Ми морамо о себи да размишљамо, а не само дфа размишљамо како ћемо да узмемо више.Добио сам неки нови елан кад сам видео како ће Србија да изгледа 2027. године. Градићемо пруге, железница је обновљена… наши градови изгледају другачије. Ми треба да сачувамо чврсту валуту и да уђемо у историју. Кад је динар 11 година био стабилан? Кад су реалне плате биле оволике? Никад! У Србији ћемо имати просечну плату 820 евра до краја ове године, нето плату. Имаћемо пријаву за мајке или очеве, хранитеље, старатеље и исплатићемо 10.000 по детету јер желимо да помогнемо одгајање деце. Људи увек кажу све је скупо али неће нико рећи да је струја јефтина, хлеб јефтин, уље јефтиније него у региону, јаја су јефтинија. Сви ће рећи како је све скупо. Ми смо заостајали за БиХ око 80 евра, али сад имамо већа примања него тамо. Све више зависимо од страних радника. Није само да се врате наши, ми имамо проблем што неће наши људи да раде. Достављачи хране су вам 40 одсто странци. И то показује да се земља развија и да иде напред.
Вучић је прокоментарисао и то што су у Западним медијима покушали да га повежу са криминалним структурама.
– Они раде оно што би они радили. Кад ваМ ситан криминалац Боривоје Боровић, каже да ће вам пронаћи скривену комуникацију на Скају они увек полазе од себе. Ја никад нисам користио скај телефон, три године су тврдили да сам имао везе са Јовањицом. Ја никог нисам тужио. Требало би да поднесем 10 хиљада тужби дневно ако тако гледам. У животу нисам видео Скај телефон. Чули сте Лутовца који каже да не зна о томе ништа, али је у стању да људе оптужи за сардњу са организованим крининалом – рекао је Вучић.

– Они полазе од себе, знају како је било у њихово време, кад је убијен председник владе нико оставку није подносио. Њима миљеници постају најгори криминалци за три дуката која добијају. Сакупили смо 103 хиљаде комада, што оружја, што муниције. Замислите колико смо људи тиме заштитили. Ја мислим да су и ти људи задовољни јер су спречили да још неко буде повређен. Одличан посао за државу и ја мислим да је у томе суштина, да урадимо нешто добро

 

Фото: PRINTSCREEN PINK TV

Related posts

Кула Београд у бојама застава Србије и РС: Један народ, један сабор

Новосадска ТВ

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ЕВПЛА: Обичај налаже да урадите само једну ствар

Новосадска ТВ

Вучић: У наредне четири године ломиће се судбина Србије, избори нису игра

Новосадска ТВ