Србија

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”

У августовском броју магазина „Одбрана” очекује вас низ занимљивих текстова.

Отвара га разговор са бригадним генералом Радивојем Анђелковићем, начелником Управе за војно здравство, поводом Дана санитетске службе Војске Србије, који се обележава 30. јула, у знак сећања на тај датум 1839, када је за штабног доктора у Главном војном штабу постављен др Емерих Линденмајер.

Вашој пажњи препоручујемо текстове у рубрици СИСТЕМ, која доноси причу о резултатима са којима свој дан дочекује Речна флотила и репортажу о „каљењу војника” у лесковачком Трећем центру за обуку. Након представљања Центра за обуку РВ и ПВО, следе садржајан и атрактивним фотографијама илустрован осврт на обуку у Војсци Србије током јула, која је прошла у знаку високе мотивисаности, и текстови о завршним вежбама кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. У истом тематском делу је и интересантна прича о обуци пилота и техничара 119. мешовите хеликоптерске ескадриле.

У рубрици АРСЕНАЛ представљамо турско оклопно возило „акреп”, а препоручујемо и ИНТЕРВЈУ који смо, на тему политике одбране Југославије у периоду од 1945. до 1959, водили са др Марком Милетићем.

У августовском броју сазнаћете више и о изложби „Хартије једног времена”, која се припрема поводом Дана Војног музеја, 22. августа, а КУЛТУРА доноси и пригодан текст поводом 125 година од рођења Десанке Максимовић.

У рубрици ИСТОРИЈА дат је портрет пуковника др Милана Пецића, који је 1915, у време велике епидемије три тифуса, био надуправник ваљевског града–болнице.

Нови број магазина „Одбрана” доноси и Специјални прилог о првом српском поморском ратном броду „Србија”.

Много је разлога да набавите најновији број „Одбране”.