Политика

Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора

Вучић је примо акредитивна писма новоименованих амбасадора Државе Палестине Мохамеда Ал Намура, Демократске Републике Конго Жозефа Калале Муламбе, Јапана Акире Имамуре, Републике Кипар Андреаса Фотиуа, Босне и Херцеговине Александра Врањеша, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Едварда Фергусона и Републике Анголе Емилиа Мигела де Карваља Собриња.

Вучић примио акредитивна писма новоизабраног амбасадора Државе Палестине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоизабраног амбасадора Државе Палестине Мухамеда Ал Намура и пожелео му успешан боравак и мандат у Србији.
Током разговора, председник Вучић је констатовао да су односи између Србије и Палестине засловани на традиционалном пријатељству, уз обострани интерес за даљи развој сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Саговорници су разговарали и о областима у којима је могуће ојачати сарадњу, попут туризма и спорта.

Председник Вучић је захвалио Палестини на политичкој подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије и привржености међународном праву и Повељи УН. Он је узвратио поздраве палестинском председнику Махмуду Абасу, које му је амбасадор Ал Намур пренео овом приликом.

Акредитивна писма амбасадора Демократске Републике Конго

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Демократске Републике Конго Жозефа Калала Муламбе, који му је том приликом пренео поздраве председника Феликса Чисекедија Чиломба.
Председник Вучић је амбасадору пожелео добродошлицу у Србију и изразио задовољство због традиционално добрих и пријатељских односа две земље, као и захвалност на чврстој и принципијелној позицији ове земље у погледу суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Председник Вучић је истакао да је Србија истински посвећена развоју свестраних односа са афричким земљама, са којима нас повезује традиционално пријатељство, учвршћено у доба некадашње Југославије, нагласивши да се ови односи темеље на принципима заједништва, сарадње и солидарности.

У том контексту, председник Вучић је изразио уверење да ће мандат амбасадора Муламбе допринети интензивнијој комуникацији и утврђивању области сарадње од обостраног интереса на којима бисмо могли заједнички да радимо на добробит наших народа.

Пожелевши успешан мандат амбасадору Муламби, председник Вучић је искористио прилику да позове у поновну посету председника ДР Конга, чији је боравак у Београду 2019. године умногоме допринео јачању односа између наших земаља.

Акредитивна писма амбасадора Јапана

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоизабраног амбасадора Јапана Акире Имамуре, којем је пожелео срдачну добродошлицу, успешан дипломатски мандат и пријатан боравак у нашој земљи. Амбасадор Имамура је пренео поздраве и личну поруку цара Нарухита о његовој жељи да промовише односе и сарадњу Србије и Јапана.
Председник Вучић је изразио задовољство због континуираног напретка у политичком дијалогу и економској сарадњи Србије и Јапана и изразио наду да ће у наредном периоду доћи до размене посета на највишем нивоу, чиме би био дат додатни подстицај сарадњи у свим областима.

Констатујући да билатерална економска сарадња Србије и Јапана све више добија на интензитету, председник Вучић је нагласио да га посебно радује чињеница да су јапански инвеститори препознали предности пословања у Србији, те да је све већи број јапанских компанија присутан на нашем тржишту.

Амбасадор Имамура је рекао да Јапан наставља са иницијативом за сарадњу са Западни Балканом, коју је покренуо некадашњи премијер Шинзо Абе приликом посете Србији 2018. године. Он је истакао да је запазио велики економски напредак наше земље и најавио нове заједничке пројекте и јапанске инвестиције.

Акредитивна писма амбасадора Босне и Херцеговине


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Босне и Херцеговине Александра Врањеша коме је пожелео срдачну добродошлицу, успешан рад и пријатан боравак у Србији.
Председник Вучић навео да се Србија залаже за јачање билатералних односа са БиХ уз даљу изградњу међусобног поверења и солидарности. Он је нагласио доследност Србије у политици очувања мира и стабилности у региону и поштовања међународног права поновивши да наша земља подржава интегритет БиХ и Републике Српске у оквиру БиХ.

Саговорници су се сагласили да постоји заједнички интерес за даље унапређење сарадње у свим областима од заједничког интересовања, посебно у сфери економије, заједничких инфраструктурних пројекта, регионалног развоја и међусобне подршке на путу евроинтеграција.

Акредитивна писма амбасадора Републике Кипар


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Кипар Андреаса Фотијуа.
Пожелевши амбасадору пријатан боравак у Београду и успех у раду, председник Вучић је изразио уверење да ће односи наше две земље, засновани на чврстом пријатељству, узајамном поверењу и историјски потврђеној блискости и солидарности два народа, бити додатно унапређени током његовог мандата.

Председник Вучић је и овом приликом нагласио да Србија веома цени искрено пријатељство Кипра, који својим ставовима брани међународно право.

Председник Вучић је упутио позив председнику Христодулидису да посети Србију, којом приликом би била одржана седница Савета за сарадњу Србије и Кипра. Он је овом приликом захвалио и за подршку Кипра европском путу Србије.

Амбасадор Фотију је рекао да ће се посветити економској сарадњи Србије и Кипра, али и представљању кипарске историје и културе.

Председник Вучић и амбасадор Фотију су разговарали и о другим важним питањима за две земље.

Акредитивна писма амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Едварда Фергусона и пожелео му добродошлицу и успех у обављању нове дужности у Београду.
Председник Вучић је изразио наду да ће током дипломатског мандата амбасадора Фергусона доћи до јачања свеобухватне сарадње између Београда и Лондона, али и интензивирања политичког дијалога на свим нивоима.

Саговорници су оценили да се економска сарадња Србије и УК динамично развијала током претходних неколико година, те су изразили уверење да постоји простор за јачање партнерства у бројним областима, као што су енергетика, грађевинарство, ИКТ услуге и заједнички рад на великим инфраструктурним пројектима.

Председник Вучић је замолио амбасадора Фергусона да пренесе поздраве краљу Чарлсу Трећем.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорћић

Related posts

Председник Вучић стигао на Сајам привреде у Мостару

Новосадска ТВ

У току седница Савета за националну безбедност

Новосадска ТВ

Црква и верници данас славе Вазнесење Господње – Спасовдан

Новосадска ТВ