Политика

Вучић: Разговарали смо отворено о бројним питањима и регионалним проблемима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са црногорским председником Јаковом Милатовићем разговарао дуго и отворено о многим питањима на цивилизован начин, да се у нечему нису сагласили у много томе јесу.

Он је након састанка рекао да су разговарали и о геополитичким и регионалним проблемима.

„Желим да верујем да је могуће да говоримо о нечему што ће значити иако ће бити тешко и иако ћемо ићи два корака напред, један уназад, да поступно дођемо до бољих односа. Знам да постоје у Црној Гори неки који се труде да подигну страх од Србије, да је Србија та која нешто тражи од Црне Горе. У чему желите да учествујете ок, у чему нећете немојте, нећемо да тражимо ако не желите и задовољан сам што смо отворено разговарали о многим питањима, на цивилизован начин који треба да гради односе две земље“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је истакао да је трговинска размена са Црном Гором већа за 16,1 одсто него прошле године у истом периоду.

„То је за земље такве величине заиста велики број и очекујемо рекорд од 1,6 милијарди до краја године. То су значајни помаци који доносе живот у односима и тиме се поносимо“, рекао је Вучић.

Истакао је и да су разговарали и о инфраструктурним питањима, изградњи путева, да може за 4,5 сата да се стигне до Црне Горе, па чак и мање.

„О изградњи железничке пруге, за даље повезивање у енергетском смислу. Они су најавили да желе термнинал за течни гас у Бару. Ми смо заинтересовани да то купујемо и зато можемо одмах да пустимо челичне цеви за мерну станицу да бисмо прузимали ту око 12,7 кубних метара на дневном нивоу што би помогло гасном снабдевању Србије“, истакао је Вучић.

Вучић: Трудимо се да односи са Црном Гором буду неупоредиво бољи

Председник Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, да се Србија труди да унапреди односе са Црном Гором и да буду неупоредиви бољи него што су били.

„Велико ми је задовољство што имам прилику да у Београду угостим председника Милатовића у његовој првој званичној посети Београду као председника Црне Горе“, истакао је Вучић у Палати Србија.

Истакао је да су јучерашњи и данашњи састанци потврдили да су јачање билатералних односа и што тешња сарадња од огромне узајамне користи.

„Наши добри односи су важни због грађана наших земаља и грађани морају да осете ту корист“, навео је Вучић.

Истакао је да постоји велика трговинска размена између две земље и да Србија са Црном Гором, пропорционално броју становника, има највећу размену у свету.

„За нас је Црна Гора изузетно важан партнер не само због економије и бројева већ и традиционалне блискости и повезаности наших грађана, великог броја Срба који живе у Црној гори и обрнуто. И за нас су то веома важне ствари и зато се трудимо да наше односе унапредимо да буду неупоредиво бољи него што су били“, навео је Вучић.

Истакао је да су разговарали о многим питањима и конкретним видовима сарадње.

Вучић: Црна Гора ће имати добру позицију на изложби EХPO 2027

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је црногорски председник Јаков Милатовић током разговора затражио најбољу позицију за представљање те земље пред регионом и светом на Специјализованој међународној изложби EХPO 2027 која ће се одржати у Београду и истакао да ће је Црна Гора имати.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је у име Србије и нашег одбора на чијем је челу министар финансија Синиша Мали, обећао да ће Црна Гора имати такву позицију на београдском EХPO 2027.

„Већ сам разговарао са министраом финансија и обећао сам да ће Црна Гора добири такву позицију“, рекао је Вучић.

Милатовић: Нови лист у односима Србије и Црне Горе

Црна Гора је пријатељ Србији и Србија је пријатељ Црној Гори, поручио је данас у Београду црногорски председник Јаков Милатовић и истакао да његовом посетом Србија и Црна Гора окрећу нови лист у својим односима.

Милатовић је на заједничкој конференицији за новинаре, након разговора са Александром Вучићем, упутио јавни позив председнику Србије да званично посети Подгорицу и да, како каже, и на тај начин покажу да је окренут нови лист у односима двеју земаља.

„Поздрављам сваку иницијативу која за циљ има унапређење односа са земљама региона…. Србију и Црну Гору повезују заједничка историја, традиција, жива економска сарадња… Овом посетом Србија и Црна Гора окрећу нови лист, Црна Гора је пријатељ Србији и Србија је пријатељ Црној Гори“, рекао је Милатовић.

Изразивши задовољство првом звавничном посетом Београду, Милатовић је подсетио да је ступањем на дужност председника Црне Горе истакао спољнополитичке приоритете, а то су, казао је европске интеграције, НАТО и добросуседски односи.

Захвалио је председнику Вучићу на позиву да посети Србију и на присуству председника Србије на церемонији полагања заклетве у Подгорици, као и недавном учешћу министра спољних послова Ивице Дачића на самиту у Црној Гори.

Све то, истакао је Милатовић, као и његова данашња посета Србији „представљају важне кораке ка политичкој ревитализацији односа наше две земље“.

 

Фото: Танјуг Зоран Жестић

 

 

 

 

Related posts

Вучевић: Захвални Мадриду на принципијелној подршци територијалном интегритету Србије

Новосадска ТВ

И данас сунчано и веома топло, до 39 степени

Новосадска ТВ

У Новом Саду отвoрена подручна јединица Агенције за спречавање корупције

Новосадска ТВ