ДруштвоНови Сад

Реп и хип хоп група Wu-Tang Clan обележила финално вече Exita

Популарна америчка реп и хип хоп група Wu-Tang Clan обележила је синоћ последње, четврто вече на 23. издању Exit фестивала на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, пред неколико десетина хиљада фанова.
Цело вече је било посвећено реп и хип хоп жанру, јер се слави златни јубилеј – 50 година од настанка хип хоп музике.

На Главној бини смењивали су се многи домаћи и регионални представници овог правца, од музичарке Там, преко тандема Ајс Нигрутин – Смоке Мардељано, глумца Виктора Савића са музичким именом Њез, до америчког двојца Onyx.
Концерт реп и хип хоп колектива Wu-Tang Clan окупио је највише људи финалне ноћи на Exitu, а наступ су почели са пола сата закашњења, али је публика стрпљиво чекала старт шоу програма.
Увод у свирку био је у виду одломка обраде хита Bang Bang (My Baby Shot Me Down) Ненси Синатре, да би онда наставили жестоко са првим делом свог хита Clan in da Front, чији ће други део отпевати – одреповати касније током ове музичке вечери.
Хип хоп група и права атракција основана је 1992. године на Стејтен Ајленду у држави Њујорк (САД), а њихови чланови су познати репери – RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, а био је и Ol Dirty Bastard, веран овој причи све до смрти 2004. године.
Бенд се сматра за један од највећих и најутицајнијих хип хоп састава у историји овог жанра, који су популаризали источну обалу САД у погледу развоја хардкор хип хоп стила, тако да је њихов концерт синоћ, први пут у нашој земљи, био понајвише за искрене љубитеље овог жанра.
Сет листа је укључила песме Liquid Swords коју потписују као тандем GZA – Genius, For Heavens Sake, Incarcerated Scarfaces, чији је аутор члан колектива Raekwon, Bring da Ruckus, Da Mystery of Chessboxin, Tearz.
Они су на турнеји осмислили такав концепт да представлају концерт из три целине, три поглавља која се прожимају, тако да укупно у те целине стану 23 песме.
Реп хип хоп састав је енергично наступао уз пресек своје каријере од 30 година, у којима су изнедрили седам студијских албума Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993), Wu-Tang Forever (1997), The W (2000), Iron Flag (2001), 8 Diagrams (2007), A Better Tomorrow (2014) и Once Upon a Time in Shaolin (2015).
Како је свако у бенду остварио запажену соло каријеру, бенд је имао доста пауза, пада у континуитету рада, али се окупљају на турнејама, као што је актуелна која их је довела у Србији.
Тренутно по свету путују и обилазе многа пространства: Аустралија (Сиднеј, Мелбурн), Енглеска (Лондон, Манчестер), Шкотска (Глазгов), Ирска (Даблин), Француска (Париз), Немачка (Берлин), Нови Зеланд, Данска (Копенхаген), Чиле (Сантјаго), Шведска, Бразил (Сао Паоло), Холандија (Амстердам), Аргентина (Буенос Ајрес), и пуно градова и држава по Америци.
Други сет концерта донео је песме које такође потписује споменути члан колектива Raekwon – Criminology и Ice Cream, као и велики хит ’97 Mentality.
Друго поглавље је садржало и нумере Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing ta F’ Wit, Can It Be All So Simple, Protect Ya Neck и C.R.E.A.M..
Делимично се стиче утисак да су им песме веома сличне, не препознаје се права разлика, изгледа као да је све то једна нумера са многим рукавцима што се сливају у дужи слив реке, у коме нема краја, ни почетка, а ни повратка.
Музичари из Wu Tanga су анимирали публику, нису се либили ни оштрих речи да покажу своју побуну против света и система, те су желели да им фанови учествују активно, па су поручили:“Хајде сада да вичете колико год снажно можете и колико дуго можете.
Трећи сегмент као посебна целина донео је обраде антологијских хитова – Come Together (The Beatles) и Smells Like a Teen Spirit (Нирвана).
Публика је жељно пратила сваку песму, певали су или рецитовали све речи симултано са извођачима, тако да је забава била на висини.
Концерт од скоро пуна два сата се лагано ближио крају, тако да су амерички хип хоп репери пружили аудиторијуму и наслове Reunited, 4th Chamber (такође тандем GZA/Genius), Gravel Pit, а у самом финалу су одали почаст свом покојном пријатељу Ol Dirty Bastard са његовим ауторским композицијама – Shimmy Shimmy Ya и Got Your Money, уз завршетак са Triumph.
Након америчких репера Wu Tang Clan, Главну бину су преузели ди-џеј двојац Dimitri Vegas и Like Mike, као и турски продуцент Mahmut Orhan.
Тиме је спуштена завеса на 23. Exit, који је обележио повратак британског техно рејв бенда The Prodigy четири године након смрти непрежаљеног члана Кита Флинта, холандски симфо метал састав Epica, шведски рок панкери Viagra Boys, амерички електро дуо Sofi Tukker.
И ове године био је велики број ди-џеј извођача, а кроз капије Петроварадинске тврђаве током четири дана прошло је, како је и предвиђено, око 200.000 посетилаца.

Related posts

Изашао је нови број „Одбране“

Новосадска ТВ

Вучић: Лаж Приштине да су натерали Данила да скине мајцу-Предаја није опција

Новосадска ТВ

Привремена измена режима саобраћаја на Лиману 2 од понедељка до 30. јануара 2024.

Новосадска ТВ