Србија

Вучић: Србија се налази у до сада најтежој ситуацији на КиМ, не својом кривицом

Председник Александар Вучић изјавио је данас у обраћању јавности да се Србија налази у до сада најтежој ситуацији по питању КиМ и то не својом кривицом, као и да је у току етичнко чишћење Срба са КиМ које спроводи приштински режим. „Јуче смо имали разговоре са европским представником у дијалогу са Приштином Мирославом Лајчаком и ЕУ је покушала колико је могуће да затражи и захтева неку врсту деескалације. Србија је испунила апсолутно све што се од ње тражило да би дошло до ескалације, али до тога не долази зато што режим у Приштини то не жели“, рекао је Вучић у Председништву Србије. Казао је да до тога не долази и зато што још неки подржавају Приштину у томе. „Данас се наша земља налази у најтежој ситауцији, не својом кривицом, неодговорношћу и неозбиљношћу, као и не својом жељом да не буду сачувани стабилност и мир, већ свакодневним активностима режима у Приштини“, рекао је Вучић. Казао је да томе доприносе и они који на то ћуте и гледају благонаклоно акције које спроводи Приштина. Оно што бих назвао тихим и не сасвим тихим етичким чишћењем Срба на КиМ, који ваљда немају право да ту живе ако се нису заклели Куртију, рекао је Вучић и додао да је на срећу таквих Срба мало на КиМ.

Акција прогона и етничког чишћења које спроводи ПР је добро организована

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је акција прогона и етничког чишћења српског народа на КиМ, које спроводи Приштина добро организована, планирана и суштински подржана и од кругова у међународној заједници. Он је на конференцији за новинаре рекао да можда није требало то да каже и да би му, да није рекао да је у току етничко чишћење, било лакше да објасни ситуацију делу народа који то не мора да осећа и трпи и који у овом тренутку има неке друге приоритете око посла, одмора и свега другог. „Било би ми лакше и политички, да забијем главу као ној у песак и кажем ништа страшно, још понеки Србин је ухапшен и ништа се није десило, живели смо и живећемо и даље са тим. Да ли се тиме додворавам неодговорним типовима који би свакога дан да воде рат против јачих као што је НАТО, али да то не раде они већ неко у њихово име. Не, не пада ми на памет, али ми не пада на памет да лажем сопствени народ, лажући себе да се ствари не мењају“, рекао је Вучић.

Не могу да ћутим и да саучествујем у прогону српског народа

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да не може да ћути и да саучествује у прогону свог народа тиме што би се, каже, правио наиван као што се праве многи у свету и да себе ограничава хоће ли истину људима да каже или не. Вучић је на конференцији за новинаре у Председништву Србије, говорећи о акцији прогона, погрома и етничког чишћења коју проводи приштински режим над српским народом на КиМ, рекао да ће пренети шта је њихов план, кроз примере. „Они су донели одлуку да свуда, а та одлука је донета још пре годину и по дана, да све виђеније Србе који би могли на било који начин да буду тачка отпора приштинском режиму и који би могли да буду неко ко неће да прихвата једностране приштинске одлуке на дневном нивоу, да ти људи морају да буду лии похапшени или убијени или склоњени са КиМ“, рекао је Вучић. Вучић каже да је та акција кренула још у Штрпцу, крајем 2021. године, када су ухапшени Братислав Николић Браца, Саша Милосављевић, Димитрије Рачићевић, Драгомир Милосављевић, Саша Спасић и Јадран Костић. „Николић је у притвору у Подујеву, Рачићевић у Гњилану, Милосављевић, Спасић и Костић у северном делу Косовске Митровице. Знате ли због чега су ти људи у притвору? У притвору су више од годину и по дана, јединствен случај у целом свету. Због тобожње злоупотребе службеног положаја. Јесте ли чули некада да неко ко није оптужен за најтежа кривична дела попут убиства или стављање у промет и производња опојних дрога да је у притвору годину и по дана? Не постоји такав случај у целом свету“, рекао је Вучић и наставио: „Али, Штрпце је обезглављено и у Штрпцу више нико не сме да подигне главу и не може да подогне главу, барем они тако мисле, и мисле да су на такав начин решили проблем“. Како је рекао, ћути Еулекс, ћути цела међународна заједница. „Могао сам и ја да ћутим, нико у Србији се не би ни сетио, не могу да ћутим јер нећу да учествујем и да саучествујем у прогону свог народа тиме што бих се правио наиван као што се праве многи у свету и да себе ограничавам хоћу ли истину људима да кажем или не“, навео је председник.

У току други део акције

Вучић је навео да је акција је веома брижљиво припремена. “Морала је прво да буде урађена пуна криминализација српског народа, у томе су им помагали многи инострани медији и домаћи медији, потакнуто од спољних влада. Та криминализација је била толико језива да нико о Србима са КиМ није говорио као о Србима, већ о припадницима криминализованих група“, казао је председник.

Према његовим речима, у току је други део акције у којој покушавају да застраше додатно становништво на северу.

Навео је да ту такозвана косовска полиција нема шта да тражи и да су заузели неколико тачака да би показали да Срби не могу да подигну барикаде, спрече увоз српске робе, да би увели страх у сваку српску кућу и „не би ли могли скупом куповином обезбедили присуство оних бедних Срба који би да се додворе окупатору“.

Од следеће недеље забрана извоза муниције и оружја-угрожен интерес Србије

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће следеће недеље највероватније потписати одлуку о забрани даљег извоза муниције и било каквог оружја и оруђа из Србије, јер је витални национални интерес Србије у овом тренутку угрожен до последњег степена. „И све неопходно да буде припремљено у случају агресије на Републику Србију. Све логистичке припреме се спроводе“, рекао је Вучић. Напоменуо је да ће, по питању забране извоза муниције и оружја, бити проверено како стоје ствари у уговорима. Важно је да грађани знају да имамо довољно гаса за предстојећу зиму, укупно 584 милиона кубика тренутно у Србији и Мађарској, што су довољне резерве, истакао је Вучић. „Што се тиче горива, имамо дизела за 92 дана и за 81 дан бензина. Што се тиче наше војске, потпуно су све попуне извршене и хране, 100 одсто попуне храном и горивом. Вредно смо радили у претходном периоду и грађани су имали одговорну власт која је спремна и за зиму и за све друге изазове“, нагласио је председник Србије.

Србија се не спрема за рат, већ се залаже за мир и деескалацију ситуације

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Србија не спрема за рат, већ се залаже за мир и стабилност и деескалацију ситуације. Он је тако одговорио на питање новинара да ли се Србија спрема за рат и шта ако одговори Јенса Столтенберга и захтев за одржавање хитне седнице СБ УН буде неодређен и истакао да је Србија учинила све да деескалира сукоб. „Знам ја шта је ваша намера, да кажете да вас неко враћа у 90-те. Шта год да урадимо, увек ћемо бити криви. То није од јуче, већ од ко зна колико година. Србија се не спрема за рат, али је спремна да сачува животе нашег народа, своју земљу од свих оних који желе да је угрозе и њен интегритет и суверенитет. Та претња коју сте хтели да изнесете и оптужите нас да се припремамо за рат на вашу жалост није прошла“, рекао је Вучић. Он је поновио да је Србија испунила све захтеве ЕУ и да је спремна даље да настави да ради на деескалацији, али да то не зависи само од Србије. На питање Танјуга о чему ће разговарати у Бечу са мађарским и аустријским премијерима Виктором Орбаном и Карлом Нехамером, Вучић је одговорио да ће тема бити сва битна питања. „Разговараћемо о миграторним кретањима и свим другим питањима и са Нехамером и са Орбаном који су истински пријатељи наше земље“, нагласио је Вучић.

 

 

 

Related posts

Вучевић: Војска Србије се размешта на позицијама ка административној линији

Новосадска ТВ

У Србији данас претежно сунчано, температура до 31 степен

Новосадска ТВ

Вучић примио Србе са КиМ који су пешице кренули на скуп „Србија наде“

Новосадска ТВ