Политика

Брнабић:Настављамо подршку грађанима и наредне године

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да свакако постоји намера да се грађанима додатно помогне у временима економске кризе, једнако успешно како је то учињено током пандемије корона вируса и да ће се, након разматрања буџета за наредну годину, планирати како да се подршка и помоћ настави и у 2024. години.

„Свакако је интенција да нашим грађанима додатно помогнемо и да их подржимо у временима економске кризе, на сличан начин и једнако одговорно као током пандемије. Захваљујући пакетима помоћи током ковида, Србија је била само једна од 10 земаља на свету у којима је запосленост расла, док су у свим осталим земљама људи остајали без посла“, рекла је Брнабић у парламенту.

Одговарајући на питање чланице посланичке групе СВМ Розалије Екрес како оцењује ефекте досадашњих новчаних помоћи грађанима и да ли сматра да су дале резултате и допринеле одређеном побољшању положаја одређених категорија лица која су имала могућност да их остваре, премијерка је рекла да је, осим за грађане и привреду, помоћ била значајна и за БДП.

„Помоћ и подршка није важна само економски и за привреду, већ и за грађане али и за укупан БДП, зато што све то на крају иде у потрошњу. Захваљујући томе 2020. имали смо пад од само 0,9 одсто и 2021. раст од 7,6 одсто, кумулативно другу највећу стопу раста у Европи након Ирске. Осим финансијске, ова подршка је важна и као психолошка мера да људи преброде тешка времена као што је инфлација сада“, рекла је Брнабић.

Она је казала да је планирано и да ће захваљујући и иницијативи председника Србије Александра Вучића, ове године бити још једно повећање пензија, а затим још једно у јануару 2024. године, што је, како је рекла, укупно повећање од око 20 одсто.

„Повећање плата у просвети такође два пута, кумулативно око 16 одсто, медицинских сестара и техничара, додатно једнократну помоћ породицама, односно за децу млађу од 16 година, што временски желимо да завршимо у септембру због почетка школске године јер је издатак. Надамо се да ће тај предлог закона, који смо већ упутили скупштини на разматрање, бити на дневном реду ускоро, али тај новац је већ припремљен у буџету“, рекла је премијерка.

Брнабић је на питање Екрес да ли је планиран наставак помоћи и подршке и у наредној години, одговорила да ће се на буџету за наредну годину радити већ у августу и септембру.

„Влада ће на томе радити у августу и септембру, затим у октобру иде усклађивање и већ у новембру слање Скупштини, како би имали дупло време за разматрање буџета. Затим да заједно видимо како можемо додатно да направимо социјално одговоран буџет и имамо још већа издвајања у 2024. години али свакако имамо то у виду“, рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да су већ покренути преговори са синдикатима рада у оквиру социјално-економског савета, о томе колико треба да буде повећана минимална зарада и усклађена са висином потрошачке корпе.

„Све то у условим да јавни дуг никада не пређе 60 одсто БДП. У овом тренутку наш јавни дуг је 51,4 одсто нашег БДП. То је податак од јутрос, тако да смо добри у том смислу и надам се да ће дефицит ове године значајно бити испод три процента, као што је и планирано, и да се годишња инфлација спусти на осам процената. Идемо на циљ да до 2025. просечна плата буде 1.000 евра, а просечна пензија 450 евра“, рекла је Брнабић.

Брнабић:Велики проблем за земљу неодговорност особа које пласирају лажи

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас у Скупштини Србије да је велики проблем за нашу земљу неодговорност особа када пласирају полуинформације и лажи, а којима се инкриминишу институције или особе које обављају било коју фукцију у земљи.

Брнабић је то навела одговарајући на посланичко питање независног посланика Дејана Булатовића да ли може да се очекује да у нашој земљи буду прописане оштре законске санкције према политичарима који, како је рекао, на конференцијама износе лажне афере, попут афере „Моровић“.

Брнабић је истакла да мисли да се неће увести никакве оштре санкције за то и да је у последњих десет година дозвољено да свако говори шта жели и да при томе шири дезинформације.

„Све је то потпомогнуто тајкунским медијима, који раде у спрези да када неко од политичара да неку лажну информацију било намерно или ненамерно они одмах од тога праве вест и онда се та лаж пласира. То јесте хибридни рат против Србије и не дешава се у другим земљама и уређеним душтвима. Уколико бисмо ми било шта урадили по том питању и оптужили те људи то би било протумачено као политички рат, због тига се то не дешава“, рекла је Брнабић.

Министарка правде Маја Поповић навела је да су тужилаштва самостални државни органи који гоне учиниоце кривичних дела и уколико се у поступцима било ког грађанина Србије, као и политичара стичу елементи кривичног дела, у тим случајевима ће се, напомиње, покренути кривични поступак.

„Судови су независни у свом раду, не могу директно да вам одговорим на питање да ли ће бити жешће санкције“, навела је Поповицх.

Исти посланик упитао је и министарку заштите животне средине Ирену Вујовић да ли постоји могућност да се у наредном периоду буде организовала акција спечавања илегалног изловљавања рибе на рекама широм Србије, Вујовић је навела да се сви преступници најстроже кажњавају и да у томе учествује ресорно министарство, водни инспектори, као и покрајински, у зависности од тога где је начињена штета.

„Видећемо шта можемо заједнички још да урадимо да појачамо контролу и да управо казнимо све преступнике. Интензивираћемо рад што се тога тиче“, рекла је Вујовић.

Брнабић:Институције и владавина права штите сваког грађанина Србије од самовоље

Председница Владе Ана Брнабић поручила је данас опозицији на седници Скупштине посвећеној посланичким питањима да је у Србији важно шта кажу институције и владавина права.

„На сву срећу институције и владавина права штите и вас и нас појединачно и сваког грађанина наше земље од самовоље, коју показујете сваки дан грађанима Репулике Србије“, истакла је премијерка.

Она је поновила речи појединих опозиционих политичара да је нечасно „чепркати по биографијама породица и да критиике треба да трпе само функционери и политичари“.

„А то су људи који нема шта нису рекли о породици Александра Вучића и апсолутно не постоји ниједна ствар коју нисте рекли у последњих десет година о породици председника Србије, без икаквих доказа, јер их не може бити, пошто говорите лажи, нападате људе, његовог старијег сина, његову ћерку и његовог брата, који нису функционери. Шта све они морају да трпе и то је вама у реду“, навела је Брнабић.

Подсетила је да опозициони политичари старијег сина председника Александра Вучића називају криминалцем, да говоре да је близак криминалним клановима и да му цртају мету на челу.

„И ко се од вас огласио који сте тако срчано причали да критике смеју да трпе само функционери и да не сме да се чепрка по биографијама породица? Ко се од вас огласио да заштити породицу Александра Вучића. Ко се огласио када је један народни посланик причао најгоре лажи о мојој породици и о мом брату?“, запитала се она.

Она се осврнула и на оптужбе против министра финансија Синише Малог.

„Што се оптужби за насиље против министра Синише Малог тиче могу само да кажем да када би само постојање кривичне пријаве, пријаве за насиље у породици, за наслиничко понашање, за дружење са криминалним структурама, за претње за исељавање новинара…, када би само постојање кривичних пријава било довољно за санкције – читаве странке и покрети опозиције не би постојале“, истакла је она.

Премијерка је говорила и о речима које су се могле чути о одређеним људима у протеклих неколико дана од стране опозиције.

„Ми смо могли да чујемо од те опозиције да је Александар Вучић одговоран за бомбардовање и трговац националном несрећом и тада вам је то било у реду. Какав цинизам. И то је прохватљив начин политичке борбе. Или да је Бата Гашић керамичар, баштован, шверцер, да нема дигнитет, да је малерозан и да где год се појави носи несрећу. За мог брата говорил су да је лопов и криминалац, да сам ја сплет несрећних околонисти и да је све нас баш брига за убјену децу и да смо нечасни, бешчасни и без морала и осећаја одговорности, нељуди којима су фотеље важније од живота људи и деце и све то у последњих седам дана. Какав цинизам. То је све био у реду“, рекла је Брнабић.

Поручила је опозицији да је све то њихов политички стандард.

„То су ваше политичке норме. То је прихватљиво политичко понашање и то су једнака права како их ви видите“, указала је премијерка.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић