Друштво

Апел здравствених установа: Не блокирати саобраћај, брзина транспота важна за најтеже пацијенте

Начелник хируршких клиника Војно медицинске академије Бобан Ђорђевић изјавио је данас да је брзина транспорта у збрињавању тешких пацијената веома важна и замолио оне који планирају блокаде у петак и суботу да то не чине и да омогуће рад свим здравственим установама, а посебно ВМА.

На питање како ће се организвати пријем пацијената након што је део опозиције најавио да ће у петак блокирати међународни аутопут, а у суботу одлазак до зграде ТВ Пинк која се налази у близини више здравствених установа, као и ВМА, Ђорђевић је за Танјуг рекао да код њих долазе најтежи случајеви из Београда, али и из целе Србије и да је транспорт веома важан у збрињавању таквих пацијената.

Он је додао да је ВМА једна од њавећих здравствених установа у Србији и да 24 часа дневно збрињава све пацијенте, како из Београда, тако и из целе Србије.

Ђорђевић је истакао да поред онога што раде све организационе јединице, ВМА има и јединствен центар за контролу тровања који такође ради 24 сата, 365 дана у години.

Помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ доктор Бранко Лозук изјавио је данас за Танјуг да блокаде саобраћајница могу представјати велики проблем за пацијенте, посебно за хитне случајеве, као и због викенда који сам по себи носи многе изазове.

На питање како ће Институт „Дедиње“ организовати пријем пацијената поводом најављених блокада и колико је значајан слободан проток саобраћаја код ових болница, он је рекао да приступ Институту треба да буде безбедан и омогућен на сваки начин.

Лозук сматра да је блокада једне овако велике институције као што је Институ Дедиње, а поред које су у близини и Клиничко-болнички центар „Др Драгиша Мишовић“ и целог круга Сокобањске улице, као и ВМА, јако велики проблем за пацијенте ако прилаз буде блокиран.

ЛОЗУК је указао и да је Институт за кардиоваскуларне болести тражена институција, и да доста људи жели у њој да се оперише.

Он је додао да на Институту, осим редовног периода хитности који је у склопу кардиохируршких операција и интервенција у периоду од 15. па до краја месеца, када се пацијенти упућују на „Дедиње“ из целе Србије за кардиохируршке интервенције по хитном основу, такође важан за све оперисане пацијенте, код којих у међувремену може да дође до компликације.

Лозук је објаснио да је субота дан када се отпуштају неки пацијенти који су радили интервентне радиолошке или кардиолошке процедуре, али да је субота и дан када су редовни отпусти пацијената са васкуларне хирургије и кардио- хирургије.

„Ми се надамо да ће ипак преовладати неки добар моменат и идеја код људи да одустану од таквих ситуација блокаде, нарочито ако узмемо у обзир да је овај део болничког круга предвиђен и за пацијенте који долазе на свакодневну физикалну терапију. Такође је ту и центар за церебралну парализу који ради доста добро и који обезбеђује младим људима да доведу своју децу која имају тај проблем“, објаснио је он.

Каже да је приступ Институту и сам долазак пацијената један од доста великих проблема и у току радне недеље због густине саобраћаја, а да ће блокадом саобраћаја, деци бити онемогућено да дођу на редовне вежбе које су им организоване у том временском периоду.

Лозук је напоменуо и да се они не баве политиком.

„Политици заиста није место у овим нашим просторима, али у сваком случају желимо да се све ствари које постоје, нејасне и проблематичне, решавају на другом месту“, закључио је он.

 

Фото: Танјуг Зоран Жестић

 

Related posts

Вучић са Мицотакисом: Срећан сам што могу да угостим великог пријатеља Србије

Новосадска ТВ

Брнабић сазвала за сутра Други састанак Колегијума Народне скупштине

Новосадска ТВ

Вучић УРУЧИО ПАРАОЛИМПИЈЦИМА ДРЖАВНУ ЗАСТАВУ коју ће носити у Паризу

Новосадска ТВ