Политика

Вучић: Курти жели да Србију увуче у отворени рат с НАТО пактом

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је кључним актерима на Западу јасно да је главна кривица у режиму премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који жели да Србију увуче у отворени сукоб и рат с НАТО.

Вучић је рекао и да ће се данас поново састати са представницима Срба са КиМ.

„Неће Курти стати. Суштина је у томе да он неће ЗСО, јер зна да та заједница мора да буде у складу са принципима које смо парафирали 2015. године Иса Мустафа и ја. Они не желе да усвоје принципе. Он (Курти) жели рат, да нас увуче у рат. Он жели да буде ратни лидер, јер му недостаје то у биографији. Реч је о енверисти, марксисти“, рекао је Вучић за Пинк и оценио да, сматра, насупрот мишљењу многих аналитичара, да ескалација на КиМ није стигла до свог максимума.

Нагласио је да је снага Војске Србије неупоредиво већа од тзв. косовских безбедносних снага (КСБ), али су оне све боље наоружаване пре свега турским оружјем, рекао је Вучић.

Додао је да су Турци веома озбиљно наоружали тзв. КСБ која ни по Војно техничком споразуму из Куманова, ни по резолуцији 1244 УН, не би ни смела да постоји.

„Баш брига све њих за међународно право. По ком праву постоји. По праву јачег које је извучено из противправне агресије на Србију“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је тзв. КСБ добио јаке системе противоклопне системе ОМТАС, мобилне минобацаче 120 мм АЛКАР, дронове типа Бајрактар, хаубице 105 мм типа БОРАН.

„Барјактари када их подигну имају термовизијски 40 километара видљивост ноћу, 60 дању. Ми морамо да будемо опрезни по разним питањима и да имамо адекватна средства уколико наш народ на КиМ буде угрожен да реагујемо“, навео је Вучић.

Додао је да је од НАТО бомбардовања прошло 24 година, али да морамо да будемо опрезни.

„Ми смо желели да набавимо бајрактаре од Турске, али смо одустали, јер су они противно резолуцији УН 1244 наоружали Приштину“, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија наручила оружане системе и дронове од других произвођача, попут кинеских дронова Ћ-95 и других са блиског истока.

„Суштина је у томе да ми морамо да пазимо и водимо рачуна шта ће рећи и Запад и Исток, јер смо ми мали и морамо да унапредимо нашу позицију“, навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да данас многи питају зашто војска не улази на КиМ, и поставио питање шта ти људи заправо желе.

„Хоћете ви да идете доле. То није да прошетате до Аутокоманде, и да држите лажне патриотске говоре. А тада то нећете. Хоћете да то ради професионална војска. А када би први војници стигли у ковчезима, онда би викали то није наш рат“, нагласио је Вучић.

Вучић поставио питање и шта је то што уједињује Мишу Вацића и Срђана Нога са опозиционим послаником Александром Олеником који носи НАТО заставу.

„Рећи ћете да их уједињује мржња према Вучићу. Ви морате да имате неки циљ, а не личну мржњу. Ми се никада не питамо можемо ли ми да опстанемо. Русија је у рату, Кина је веома моћна, али није близу. И Кина је стрпљива и чека своје време. Мислите ли да можемо да преживимо ако се сваки дан тучемо са Западом. Колико морате бити неодговорни“, указао је Вучић.

Додао је да није лако отићи у Брисел, где Србија трпи велики притисак.

„А нисте криви због ситуације која се догађа на терену. Са једне стране имате притисак Срба са КиМ, који траже заштиту. Кажу нема више полицијске заштите, вратили су пиштоље. А вратили су одушевљени, нису хтели да носе косовску униформу. А да су то урадили раније, ми бисмо данас имали земљу глади, уништену, не бисмо имали војску, не бисмо имали ништа“, истакао је Вучић.

Додао је и да је данас има састанак са Србима са КиМ.

„Мислите да је држава играчка, да су животи нечије деце игра. Мислите да је Радош Петровић пуштен зато што је Курти тако одлучио. Невин човек потпуно. То је резултат разговора у Бриселу. Шта је то што желите од своје државе. Хоће неко да пита Путина како си пустио да неко крене тенковима на тебе, а онда више није кривично правно одговоран. А хапсиш оног ко украде два сладоледа. Морао је тако да поступи да би избегао још већу несрећу“, навео је Вучић.

Вучић је навео и да је укидање поступка против актуелног министра унутрашних послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље, за хулиганско понашање и друга кривична дела, због превртања возила Еулекса током протеста одржаног 2013. године показатељ лицемерја запада.

„Он због тога није био гоњен, не гони га тужилац. А гоне Србе који ништа од тога нису урадили“, рекао је Вучић додајући да на то питање нема одговора, али да је реалност да правде за Србе нема.

Вучић је коментаришући изјаву Борка Стефановића о томе да троијица ухапшених албанских полицајаца који су се нашли на тероторији централне Србије рекао морају да буду пуштени рекао да је то рекао и Виктор Орбан, јер он зна да је то оно што против нас једино имају да изговарају у Бриселу, али да је то питање органа у Краљеву.

„Сад су дошли са доказима, под знацима навода, да су јели сендвиче. Ми имамо, знате у свакој форми признање човека који је рекао како се изгубио док је брао печурке, а сада ођедном нису брали печурке, него су јели сендвиче. То је питање надлежних органа, тиме се баве људи у Краљеву. Хоће да их пусте, неће да их пусте, то је њихова ствар. Не верујем да је могуће да прође без оптужног акта, али то „питање притвора“ је већ нешто друго“, рекао је Вучић.

Он је поновио да су их наше јединице ухапсиле на територији централне Србије и да за то поседујемо све материјале који то потврђују.

„Али то се користи за жестоку кампању против Србије. То користи Курти, Немци, Американци, Енглези, то користе сви против нас“, додао је Вучић.

Он је рекао и да су политички ставови легитимни, али да држава мора да приведе онога ко упадне са оружјем на територију земље нелегално.

Он је прокоментарисао и разлику у хапшењу између тројице Албанаца на нашој територији и хапшења Срба на северу КиМ.

„Јер не знам да ли пију Фанту или Коко колу, али пију шта пожеле, јер зашто сам то говорио, да би направио разлику између црне кесе на глави нашег Орловића, између црних подлива Лунету Миленковићу и Душану Обреновићу и Миленку Божовићу после два и по месеца у притвореништву и оних људи који имају сва права“, додао је он..

За Куртија је рекао да прижељкује рат.

„Јел то беше онај човек кога сте хвалили, ваша звезда водиља у претходне две године, о којем сте све најпше изговарали, велики борац протв корупције, борац за људска права и тако даље, а људска права су црне кесе на главу Србима“, рекао је Вучих помињући да Луне Миленковић има шест или седам копчи од кундака.

Вучић је рекао да не очекује провокације и ескалацију насиља на Видовдан.

„Није живот један дан, макар био и Видовдан. На Видовдан се виде ствари. Видећемо колико можемо да издржимо притисак. Каже један од ових Аутокоманда патриота да се много Срба иселило са КиМ. Па иселили су се и из Србије. Исељава се више Албанаца. Што не кажете колико су плаћени учитељи у Лешку. Зато што вас баш брига, само лажете. Забрањен је и увоз робе на КиМ, и нагласио је ВУчић и и ддоао да доле није наивно и невино како изгледа.

Вучић је поводом изјаве Радета Басте који је на Инстаграму сугерисао да треба да смењује министре и да се види са људима из Европе рекао да је сагласан и да најавио „навалу“ европских државника и важних посета европских лидера овог лета у Србији, прво из Бенелукса, затим афричких држава а долази и нови председник Црне Горе.

Вучић:Прикупљено 100.000 цеви, грађани да верују руководству

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је до сада прикупљено 100.000 цеви оружја и минско-експолозивних средстава и четири милиона комада муниције.

Вучић је замолио грађане да предају оружје и поручио да неће бити новог продуженај рока после 30. јуна.

„После ће држава Србија кренути у акцију пре свега против нелегалног оружја и оруђа а затим и у све оне провере о којима смо говорили када је у питању легално оружје и оруђе“, нагласио је Вучић на Пинку.

Он је позвао грађане да верују свом руководству.

„Победели смо у немогућим условима и молим вас верујте свом руководству, јер знамо шта радимо. Дајте до последњег тренутка да избегнемо интервенцију. Дајте да имамо добре односе са Африком, Азијом, Латинском Америком. Дајте нам могућност да то градимо са Европом и Америком. Ако то не будемо радили немамо никакву шансу да опстанемо“, нагласио је Вучић.

Он је приметио и да сви мисле да је државом лако руководити, али када их пита шта желе да уради и шта је то што они желе од своје државе, нико нема одговора.

„Нама су данас потребне инвестиције. Ми морамо о томе да бринемо“, изјавио је Вучић наглашавајући да су до 20. јуна инвестиције достигле 1,91 милијарди евра што је више него прошле године.

Вучић је најавио да ће највероватније на Видовдан, 28. јуна, након деценија рада на њој, бити отворена обилазница око Београда, која је како је нагласио најзначајнија саобраћајница у целој Србији.

„Све камионе селимо из центра града. Биће и даље гужве, јер имамо све више возила. Некада је то било 0,3, а сада имамо 1,7 возила по породици и људи живе све боље, али то нико никад неће да призна“, казао је Вучић.

Према његовим речима, у условима инфлације и смањене потрошње када људи чувају свој новац оно што је спас су стране директне инвестиције.

„Ако то људи не разумеју, не разумеју шта је држава и колико је то компликовано. Мислите ли да бисмо ми под оваквим условима могли да добијемо Експо 2027“, нагласио је Вучић.

Он је истакао и да ће Експо 2027 донети нови замајац целој Србији и у смислу раста бруто домаћег производа и услуга, угоститељства, нових иновативних технологија, апсолутно свега и да је то манифестација значајна за цело регион.

„Само због Експа. Невероватне ствари. Све ће се слити у Београд. Успели смо да победимо Малагу. За Малагу је лобирао Антонио Бандерас, а градоначелник је поднео оставку када нису добили. Борили смо се и за Експо и за отпризнавање Косова“, рекао је Вучић.

Председник је поводом Покрета за народ рекао да ће бити издат мали проглас.

„Биће мали проглас, малог броја људи, мора да се ради на томе, до Видовдана, до септембра мислим да има довољно места и довољно времена да се уради. То мора да има нову вредност да има нови садржај, да би могли људи да поверују у то, да би људи желели да се боре. Постаје покрет за будућност Србије“, рекао је Вучић наводећи да улаже наду у наш рад, памет, смиреност, разум и у економију.

Вучић је поручио опозицији да их позива да се прошетају до нове обилазнице, јер , како каже, „они највише воле да обиђу оно што је он урадио“.

Председник је рекао да је био спреман за разговоре, али да представници опозиције те разговоре нису хтели, пошто, како каже, они сматрају да су разговор и компромис ружне речи.

Кампању против мене „води један тајкун чији су интереси повређени зато што је желео да буде власник целе Србије“, рекао је Вучић.

„Он је упрегао све политичке снаге, и са леве и са десне стране. Никакве разлике нема између народног посланика Бошка Обрадовића и председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа“, истакао је Вучић.

Он је рекао да разуме да постоји један значајан број људи у Србији који подржава те политичне снаге.

Вучић је објаснио и да је реакција посланика у Народној скупштини о глумцима уследила након што је један глумац вређао људе „који су долазили на други митинг“, називајући их , „говедима и овцама“, али и да је део посланика власти непотребно оптуживао глумце.

Он је истакао да „иступи опозиције у медијима говоре много више о њима самима него о њему“, као и да су они измислили причу да он планира да мобилише децу од 15 година.

„Они кажу да ја говорим о деци од 15 година, а ја сам рекао да је толика мржња код нашег народа на северу КиМ према терористима који их свакодневно малтретирају да их чак и деца од 15 година гађају каменицама“, рекао је Вучић.

Како је објаснио, код њега постоји презир према онима који ништа не значе за друштво и државу, а мисле да су богом дани да друштво и државу воде на најбољи могући начин и истакао да од председника покрета Србија Центар СРЦЕ Здравка Поноша не може ништа да научи.

Вучић рекао и да је полиција након пребијања посланика опозиције Борка Стефановића, новембра 2018. у Крушевцу, ухапсила починитеље тог дела, али да када је глумац Драган Бјелогрлић претукао редитеља Предрага Гагу Антонијевића у НИшу глумци то насиље нису осудили.

„Насиље неће да осуђују. Пазите какво лицемерје. Тад није било ни изјава, а камо ли демонстрација. Тако то данас изгледа у ери социјалних мрежа. Зато су те кампање опасне. Шта мислите зашто је три године трајала кампања лажи о Јовањици. Ја не знам ни где је то. Ја никада цигарету нисам запали, кафу попио. Само су ме нападали. А после нису рекли „извини што смо лагали“, рекао је Вучић.

Он је поменуо и литијум рекавши „да тачно зна ко је и шта радио када је спречена експлоатација литијума у земљи, чиме је нанета велика штета Србији и посебно том делу земље“.

 

Фото: Танјуг Милош Миливојевић

 

Related posts

Вучевић: Нема деескалације ситуације на КиМ јер недостаје воља Приштине

Новосадска ТВ

Парна страна улице Модена затворена за пешаке

Новосадска ТВ

Расељени Срби са Косова и Метохије блокирали пут код Рудара

Новосадска ТВ