Србија

Jутро после дијалога у Бриселу у Косовској Митровици ухапшен још један Србин

Такозвани косовски специјалци ухапсили су јутрос у Косовској Митровици Ненада Орловића, радника локалног комуналног предузећа и оца четворо деце.
Орловић је ухапшен на свом радном месту у перионици аутомобила, у близини аутобуске станице.Хапшење Орловића потврдила је и тзв. косовска полиција.
У њиховом саопштењу наводи се да је ухапшен Н.О. познат по надимцима „Немац“ и „Рус“, због, како тврде, „напада и угрожавања особа под међународном заштитом“.
Како пише у саопштењу, он је осумњичен да је, по доказима тзв. косовске полиције, учествовао у нападу на војнике Кфора 29. маја ове године.
Према речима грађана који су били очевици, специјалци су се појавили у четири возила.
У тренутку хапшења, туда је пролазио аутобус са путницима, у коме је било и деце, јер се аутобуска станица налази у близини.
Специјалци су, приликом хапшења, прскали бибер спреј у ваздух према случајним пролазницима.
Орловић је осми Србин кога су привремене приштинске институције ухапсиле од почетка кризе на северу Косова и Метохије.

Канцеларија за Косово и Метохију: Хапшење Ненада О. показује да Курти неће деескалацију

Канцеларија за Косово и Метохију потврдила је данас да су припадници Куртијеве специјалне полиције ухапсили Србина Ненада О. из Косовске Митровице, само један дан након дијалога у Бриселу који, истиче се, на сваки начин саботира премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и упркос порука високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља да Приштина мора да престане са неоснованим и арбитрарним хапшењима.
Ненад О., радник комуналног предузећа из Косовске Митровице и отац четворо деце, ухапшен је јутрос када су га у аутоперионици опколили припадници Росу, са упереним аутоматским оружјем.
„Ово хапшење које није случајно темпирано на јутро после дијалога у Бриселу, јасно показује да Аљбин Курти неће смиривање тензија на северу Косова и Метохије, неће деескалацију већ хоће нове кризе и тензије на терену.
Ухапшеном Србину ће одмах преко Канцеларије за Косово и Метохију бити обезбеђен адвокат и правна помоћ, а о новом хапшењу одмах су обавештени и представници међународне заједнице.
„Ненад је осми Србин који је ухапшен од избијања кризе на северу Косова и Метохије чиме Курти и његови ескадрони насиља желе да сломе отпор мирног српског народа на Косову и Метохији и прогласе их криминалцима само зато што пружају миран и ненасилан отпор терору Приштине“, наводи се у саопштењу и додаје да је евидентно да Курти неће дијалог ни мир, већ да похапси све Србе и изазове сукобе и запали не само простор КиМ већ и читав регион.
Србима прети хуманитарна катастрофа, у Бриселу није довољно јасна слика колико је ситуација на КиМ тешка
Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност изјавио је данас да није још увек довољно јасна слика ни у Бриселу али ни у другим престоницама у Европи, колико је ситуација на Косову и Метохији заиста тешка, да прети хуманитарна катастрофа и да се Србима крше основна људска и мањинска права.
Барац је за Танјуг оценио да западни медији не преносе увек праву слику, нити таква слика и порука не стижу до јавности у ЕУ.
Сматра да када би европска или светска јавност заиста схватила ситуацију на терену, да би и политичари морали да промене своју политичку агенду, јер је, како каже, врло јасно и евидентно да прети хуманитарна катастрофа и да се Србима крше основна људска и мањинска права, а самим тим се подривају основне фундаменталне вредности на којима почивају ЕУ и САД.
Он истиче и да је јасна опредељеност премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да не жели да дође до деескалације и да константно буде креатор хаоса, не би ли померио ситуацију до тачке кључања, која би резултирала окретањем политичког запада, или међународне заједнице, у правцу безусловне подршке такозваној државности тзв. Косова и њему лично.
С друге стране, додаје да постоје благи заокрети политичког запада или међународне заједнице према ситуацији на терену и благо побољшану реторику ка Београду и Србији, а пре свега ка неопходности прихватања друштвене реалности која говори да Србима који живе на КиМ није могућ нормалан живот и да таква ситуација мора да се промени, због чега, напомиње он, Курти жели да се константно бави хаосом или његовим изазивањем хаоса из дана у дан, а не оним што је међународна заједница зацртала као неопходност, а то је оснивање ЗСО
„Аљбин Курти жели да дође до инцидената и нада се да ће се сврстати на његову страну и да ће дефинисати и Србе који живе на КиМ, али и државу Србију, као противнике, и променити политику и наратив који у овом тренутку не иду њему на руку“, закључио је он.
Генерални директор Телекома: Ухапшени Урош Вукашиновић све добро подноси
Генерални директор Телекома Владимир Лучић изјавио је данас да се радник Телекома, Урош Вукашиновић који је у понедељак ухапшен у Лепосавићу, када је ишао на посао, налази у затвору у јужном делу Косовске Митровице и да, према добијеним информацијама, све добро подноси.
Он је за Танјуг рекао да је неистина оно за шта се Вукашиновић терети и да не треба да се задржи у притвору, јер није имао намеру да бежи из Лепосавића где је радио на свом радном месту.
Лучић истиче да су ангажовани адвокати како би се пружила сва правна помоћ у решењу овог проблема.
„Морам да кажем да су наши људи генерално на Косову и Метохији, наши радници, прави хероји и да без обзира на све ове проблеме, као што видите нама мрежа функционише изузетно добро. Ми смо доста битни српској енклави јер смо ми оператор који им нуди интернет, телевизију у 30.000 домаћинстава“, рекао је он.

Извор:Танјуг/Фото:Танјуг

Related posts

СПЦ и њени верници обележавају СВЕТОГ НИКОЛУ

Новосадска ТВ

Вучић: Палфингер доноси у Ниш најмодернију технологију и опрему

Новосадска ТВ

Невреме поново погодило Нови Сад

Новосадска ТВ