Друштво

Сеничић: Да будемо спремни да издвојимо више новца за летовања због раста цена

Директор Јуте Александар Сеничић изјавио је данас да пораст цене енергената и инфлација на глобалном нивоу, проузроковане пре свега ратом у Украјини, су довеле до тога да су цене значајно скочиле, што је утицало и на поскупљење цена услуга угоститељства и хотелијерства и да грађани требају бити спремни да издвоје више новца за летовање ове године, него претходне.

Сеничић за Танјуг каже да је Београд најатрактивнија дестинација домаћим туристима и да постоји размена становништва између великих градова у Србије, што је занимљиво у протеклих неколико година, али поред тога додаје да су бање попут Врњачке Бање, Соко Бање, Бање Врдник најпосећеније, као и планине – Златибор, Копаоник, Рудник, Златар, Дивчибаре, Стара Планина, Голија.

Истиче да се ништа већ десетак година није променило када је реч о интересовању за дестинације ван земље – за Грчку, у којој се ове године очекује око милион српских туриста, Турску као веома значајну породичну дестинацију и Црну Гору која је, како каже, изузетно занимљива и значајна за српске туристе.

„Када говоримо о нешто даљим дестинацијама, враћа нам се, после короне, Италија, Шпанија. Помаже пуно што је Србија отворила велики број редовних линија, осим чартер превоза. Затим север Африке, Египат до скоро је била најзначајнија дестинација у том делу света, али од ове године нам се поново Тунис враћа на велика врата“ наводи он.

Сеничић додаје да је Албанија током короне „вукла“ велики број гостију и да се очекује неколико десетина хиљада српских туриста на тој дестинацији, као и у Хрватској, док југоисточна и источна Србија највише воле Бугарску.

Када је реч о ценама, пораст цене енергената и инфлација на глобалном нивоу, проузроковане пре свега ратом у Украјини, довеле су до значајног скока цена, што је утицало и на поскупљење цена услуга угоститељства и хотелијерства, а такође и услуга у туристичким агенцијама.

Наглашава да су највише поскупели авио аранжмани, с обзиром на то да су цене авио карата значајно скочиле и када говори о процентима, Сеничић каже да за приватан смештај у Грчкој, Турској, Црној Гори, Хрватској су цене 10 до 15 одсто више него што су биле прошле године, цене хотела на свим дестинацијама су скочиле од 15 до 20 одсто, а цене пакет аранжмана авионом су скочиле и до 25 посто, у зависности од хотела.

Небојша Стевић из Асоцијације независних туристичких агенција рекао је за Танјуг да су Грчка и Турска најпопуларније дестинације за српске туристе као и Египат, Тунис, Италија, Шпанија и Црна Гора и да су ове године популарнији авио аранжмани, али такође и аутобуски и сопствени превози за Грчку.

„Цене су за нијансу скупље у односу на прошлу годину, наравно све је поскупело у нашој земљи па и цене туристичких аранжмана. Генерално, 7 ноћења у Турској алл инцлусиве, ви можете са авио картом и трансферима да прођете за неких 650 евра, па навише,“ објаснио је он.

Каже да се ситуација није много променила у односу на прошлу годину, укинута су и сва ковид правила, што је много олакшало путовања, али оно што је лоше, додаје он, јесте што су неке земље попут Туниса поново увеле визе за српске држављане, што представља додатни трошак за туристе.

Александра Миката из Туристичке организације Београда изјавила је данас за Танјуг да ове године, као и претходних, стране туристе у Београду чекају фантастични фестивали, догађаји, а пре свега, прелеп град.

Додаје да већ овог предстојећег викенда креће породични фестивал, убрзо после тога 8. јула је карневал бродова, Скадарлија је, каже, потпуно сређена, али свакако да се у Београду сваког дана одржи у просеку по четири догађаја, што је реткост за град у Европи.

„Београд је град који нуди све, за свакога по нешто, али оно што се највише допада страним туристима јесу сами Београђани и начин нашег живота. Њима се свиђа што смо сваки дан у кафићу, да не заборавим да Београд има 8.200 кафана, кафића, ресторана, ретко који град на свету може да се похвали тиме“ објаснила је она и додала да Београд такође има и отворене музеје као и концерте у музејима.

Приметно је, каже Миката, да је овог лета велики број индивидуалних туриста, најчешће младих који у Београд долазе без икаквих предрасуда и увек се врате одушевљени архитектуром, нарочито архитектуром Саборне Цркве и Цркве Светог Саве, као и Београдом на води.

Напомиње да је из месеца у месец повећан број туриста и да се та статистика мења у односу на претходне године, појављују се туристи из потпуно нових држава, за шта су заслужни нови летови за Београд.