Политика

Петковић: Косовска полиција тукла и малтретирала све ухапшене Србе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић посетио данас неосновано ухапшене Србе са КиМ који се налазе у притворним центрима у Подујеву и у Гњилану и том приликом се уверио да је косовска полиција малтретирала и тукла све ухапшене Србе.

„Он је у Гњилану посетио Радоша Петровића, Душана Обреновића који су ухапшени 29. маја, а у Подујеву је посетио и Милуна Миленковића Лунета, Немању Влашковића, Далибора Спасића, али и Милована Божовића који је ухапшен почетком априла ове године“, рекао је Петковића на ванредној конференцији за медије.

Додао је да је Павићевић, који је тренутно на путу за Београд и да ће о свему сачинити званични извештај, установио да је косовска полиција посебно малтретирала и тукла ухапшене приликом привођења и одвођења у притворне центре.

„Озбиљне повреде су задобили неки од њих. Нарочито Душан Обреновић и Милун Миленковић Луне. Иначе и сада колико је прошло од хапшења свих Срба и даље су повреде видљиве. Нарочито код Лунета и Душана Обреновића“, навео је Петковић.

Додао је да је Павићевић рекао и да Миленковић има и шавове по глави, модрице испод очију и да су трагови насиља и пребијања на његовом телу видљиви.

„Тукли су га док су га испитивали, док је седео везан на столици. Чак су у једном тренутку лекари тражили да Луне иде на снимање главе. Приликом хапшења је специјалац РОСУ је кундаком више пута ударио у главу Лунета и био је покривен белим покривачем да се то не би видело приликом одвођења“, рекао је Петковић.

Истакао је да су сада ухапшени Срби добро, али и упозорио да ће многима остати трајни ожиљци који ће остати.

Петковић: Никаквог киднаповања није било, лаж Куртија и Гервале

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петкових изјавио је данас да је апсолутна лаж премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија и министарке Донике Гервале да су приштински полицајци ухапшени на територији Косова и Метохије.

Лаж је и све оно што су данас на конференцији рекли Курти и Гервала, говорећи о некаквом киднаповању, истакао је Петковић на ванреној конференцији за новинаре.

„Киднаповања није било. Они су на територији централне Србије ухваћени од стране специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије у околини села Гњилице у опстини Рашка, где су дошли са аутоматским пушкама и два пиштоља“, рекао је Петковић.

Он је навео да их је обишао приштински официр за везу и уверио се да се налазе у одличним условима и да је третман према њима добар за разлику од онога у каквом су стању ухапшени Срби, који су брутално претучени.

Петковић је рекао и да је желео да укаже какав је третман косовске полиције према ухапшеним Србима и да за разлику од приштинских полицајаца, наша полиција поступила у складу са прописима и законом.

„Нико није малтретиран и није био тучен. То је данас потврдио и приштински официр за везу који је имао прилику да посети ухапшене полицајце“, рекао је Петковић.

Он је истакао да су ухапшени приштински полицајци смештени у одличним условима.

„Свако од њих има своју собу и храну. Све што су пожелели то су и добили“, рекао је Петковић.

Он је рекао да су косовски Срби невино ухапшени и да су изнесени докази за њих где се јасно види да „они сада чаме у казамату само зато што су Срби, и зато што су се политички успротивили насиљу који над Србима спроводи Приштина и Аљбин Курти“.

„Хитно тражимо да се ослободе сви ухапшени Срби, да се повуче Росу поолиција и лажни градончелници“, поручио је Петковић.

Петковић:МУП одговорио на све тачке упита Еулекса о ухапшеним Албанцима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је Министарство унутрашњих послиова Србије одговорио на све тачке упита Еулекса поводом хапшења приштинских полицајца.

Он је на конференцији за новинаре додао да је Србија спремна да понуди доказе и учествује у истрази и поново предложио да стручњаци Еулекса дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника МУП-а, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р. З. Б.С. и М.Ш. далеко у дубини територије централне Србије.

„Тако могу јасно да поставе питање где су ухапшени косовски полицајци, и да ли су припадници српске полиције прешли административну линију или не. Наши полицајци нису корак прешли преко административне линије. Курти све време лаже и обмањује. Имате и извештај КФОР-а који јасно на то указује“, рекао је Петковић.

Додао је да је јасно да у овој ситуацији премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и лаже, обмањује и покушава да по сваку цену оцрни Београд.

„Када нудите све доказе и када и преко тога кажете да сте спремни на сваку врсту сарадње и полиграфско испитивање, јасно је да вам је и савест чиста и да сте урадили све у складу са прописима и законима“, закључио је Петковић.

 

Фото: Танјуг Страхиња Аћимовић