Војводина

У Врбасу додељени кључеви станова за 14 избегличких породица из Хрватске и БиХ

У насељу Виногради у општини Врбас додељени су кључеви станова за 14 избегличких породица из Хрватске и Босне и Херцеговине. Изградња објекта почела је у марту 2021. године, на локацији коју је обезбедила и комунално опремила општина Врбас.

У израдњу станова уложено је пола милиона евра, уз подршку Европске уније у оквиру Рeгиoнaлног стамбеног програма који реализује Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије. Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а. Највећи донатор је Европска унија, а у финансирању учествују САД, Немачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска, Луксембург, Шпанија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка.
Уручењу кључева присустовали су Герхард Салзер, представник Делегације Европске уније у Србији, Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Јасна Бјелица, члан већа за социјана питања општине Врбас.

– Данас је важан дан за општину Врбас. Данас се 14 избегличких породица усељава у нове станове, овде у Врбасу, у насељу Виногради у улици Јосифа Панчића. Ова предивна зграда од 672 квадрата, која је изграђена у оквиру Регионалног стамбеног програма који је реализован у сарадњи Европске уније, Комесаријата за избеглице Републике Србије и општине Врбас, од данас ће бити дом 14 породица избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине. Захваљујући Европској унији у градњу објекта инвестирано је више од пола милиона евра, а општина Врбас је обезбедила и опремила локацију за градњу и спровела конкурс избора корисника станова. Породице којима данас уручујемо кључеве прогнане су из својих кућа. Данашњим уручењем кључева оне завршавају своју избегличку епопеју и отварају нову, лепшу и срећнију страницу у свом животу – рекла је Јасна Бјелица.

Општина Врбас је од 2016. године, у сарадњи са Владом Србије и Комесаријатом за избеглице, кроз разне програме омогућила решавање стамбеног питања за 113 избегличких породица.