Друштво

Србијаводе:Ванредне одбране од поплава проглашене на 8 водних јединица

Ванредне одбране од поплава проглашене су на Водним јединицама „Јужна Морава-Лесковац“, „Јужна Морава-Врање“, „Лепеница-Крагујевац“, „Ибар-Краљево- Нови Пазар“, „Западна Морава-Крушевац“, „Колубара-Ваљево“, „Дрина-Лозница“, „Јасеница-Смедеревска Паланка“, саопштило је данас ЈП Србијаводе.

Како се наводи услед обилних падавина, пораста водостаја са тенденцијом даљег раста и засићености тла проглашене су ванредне одбране од поплава на реци Топлици, на Брани Брестовац, на деоници ван Оперативног плана од Бране Селове до ушћа у реку Јужна Морава, као и на деоници ван Оперативног плана реке Пуста Река, низводно од бране на територији општине Бојник и селима Стубле, Кацабаћ, Лапотинце и Придворица.

Ванредне одбране проглашене су и на Водној јединици „Јужна Морава-Лесковац“, сектор М.10., на сливу реке Јужне Мораве, на реци Јабланици у Медвеђи, на Водној јединици „Јужна Морава-Врање“, сектор М.10., ван Оперативног плана, на сливу реке Јужне Мораве, на рекама Лепеница, Угљешница и Сушички поток на Водној јединици „Лепеница-Крагујевац“, сектор М.3..

Такође, ванредна одбрана проглашена је и на сливу реке Велике Мораве, на реци Рашка, на Водној јединици „Ибар-Краљево, Нови Пазар“, сектор М.12., на сливу реке Западне Мораве, на Водној јединици „Дрина-Лозница“, сектор С.6., на рекама Западна Морава, Мусина река и Грдичка река, као и на Брани Ћелије, на реци Рачи, на Водној јединици „Лепеница-Крагујевац“, сектор М.3., на сливу реке Велике Мораве, на реци Јасеници, на Водној јединици „Јасеница-Смедеревска Паланка“, сектор М.4., слив реке Велике Мораве, на Водној једници „Западна Морава-Крушевац“, сектор М.12., на сливу реке Западне Мораве и на Водној јединици „Колубара-Ваљево“, сектор С.5.

Како се наводи редовна одбрана од поплава проглашена је на реци Ибар, на Водној јединици „Ибар-Краљево, Нови Пазар“, сектор М.12., на сливу реке Западне Мораве, на Водној јединици „Млава и Пек-Петровац“, сектор Д.22. и сектор Д.23., као и на Водној јединици „Београд“, на општини Нови Београд, Сурчин, због редовне одбране од поплавних унутрашњих вода, услед обилних падавина, превазилажења нивоа редовне одбране, тенденције даљег раста нивоа водостаја и засићености тла.

На овим деоницама уведена су двадесетчетворочасовна дежурства и службе ЈВП „Србијаводе“ и надлежна водопривредна предузећа су на терену, прате стање и спроводе све мере у складу са Општим и Оперативним планом одбране од поплава.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић рекао је да су у Јагодини и Крагујевцу спроведене најхитније мере.

„Циклон ће бити још данас и сутра на подручју наше земље и сви остајемо на терену до понедељка на територији Јагодине, Трстеника, Бруса, Косјерића, Сокобање, Прокупља и у Дољевцу и превентивно у браничевском и зајечарском округу“, рекао је он.

ЈВП „Србијаводе“ апелује је на све грађане да остану на сигурном и не прилазе рекама и потоцима током неповољних временских услова и да прате инструкције које издаје Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, ЈВП „Србијаводе“ и локалне самоуправе.