Друштво

Полагање завршног испита за осмаке од 21. до 23. јуна

Вршилац дужности министра просвете у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић потврдио је данас да ће се завршни испити за ученике осмог разреда одржати 21, 22. и 23. јуна, док ће прелиминарни резултати бити објављени 25. јуна, а коначни 28. јуна.
Милићевић је у изјави за Телевизију „Пинк” прецизирао да ће се мала матура полагати у периоду од 9 до 11 часова, и то првог дана матерњи језик, другог дана математика, док ће се трећег дана, за разлику од прошле годинe када се полагао комбиновани тест, полагати један од предмета који су ученици одабрали.
Он је навео да су ђаци могли да бирају између историје, географије, физике, хемије и биологије, при чему се 38 одсто њих определило за биологију, 29 одсто за географију, 16 одсто за историју, а за физику осам одсто.
Прелиминарни резултати биће објављени 25. јуна, до 8 часова, а приговор је истог дана могуће поднети у електронској форми од 8 до 15 часова. Незадовољни одговором могу се наредног дана, у истом термину, обратити другостепеном органу, додао је Милићевић.
Попуњавање листе жеља, како је прецизирао, предвиђено је за 29. и 30. јун, од 8 до 15 часова, а објављивање коначних резултата по школама биће 3. и 4. јула, у 8 часова.
Према његовим речима, тестови ће се као и до сада бодовати електронским путем, а за потребе скенирања тестова повећан је број скенинг-центара, којих у овој години имамо 33 и равномерно су распоређени по целој земљи.
Вршилац дужности министра просвете је навео да је укупан број ученика који полажу испит у 2023. години 66.970.
За упис у средње школе планирана су 75.853 места. У средњем стручном образовању укупно има места за 57.409 ученика, док је за образовање по дуалном модалитету предвиђено 3.782 места, објаснио је Милићевић.