Друштво

Од данас појачане контроле саобраћаја

Управа саобраћајне полиције данас почиње појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци.

Контроле ће бити појачане поводом међународне акције која се спроводи у 30 држава чланица организације „Мрежа саобраћајне полиције Европе“ (Роадпол).

„Ово је међународна акција која се спроводи по календару Роадпола, а то значи да ће од 14. до 20. јуна бити појачана контрола саобраћаја са акцентом на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци“, рекао је за Танјуг Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

То значи, додао је, да ће сви возачи који буду заустављени бити подвргнути алкотесту, а што се тиче дрога теста – ту ће се подвргнути само они возачи за које се посумња да управљају под дејством психоактивних супстанци.

„Када је реч о паралелним, односно очекиваним резултатима у наредном периоду, треба рећи да је прошла акција која је била усмерена на исте прекршаје показала следеће – 2.000 возача је било откривено да је управљао под дејством алкохола, а 100 под дејством психоактивних супстаници. Све полицијске управе на територији Републике Србије имају дрога тест и сви ће бити укључени у откривање овог прекршаја“, рекао је Беленцан.

У склопу ове акције, од суботе, 17. јуна у 12 часова до недеље, 18. јуна у 12 часова, широм Европе биће реализован такозвани „Алцохол анд Другс Маратхон“, када ће у контроли саобраћаја непрекидно бити ангажовани сви расположиви алкометри, као и уређаји за контролу присуства психоактивних супстанци у организму.

Принципом левка одређене саобраћајнице ће бити обезбеђене од стране саобраћајних полицајаца и сви возачи који буду контролисани биће подвргнути теститању“, рекао је Беленцан.

Прма његовим речима, када говоримо о компаративним резултатима, треба рећи да је стање безбедности саобраћаја знатно повољније: смањен је број погинулих за 15 одсто, такође и број саобраћајних незгода, а 1.300 лица је мање повређено у саобраћајним незгодама него што је у периоду 2019. и 2022.

„Учествујте у саобраћају прописно и безбедно и знајте да имате само један живот“, поручио је Беленцан.

 

Related posts

На појединим путевима има снега до 5 цм, не кретати на пут без зимске опреме

Новосадска ТВ

Градоначелнник Ђурић обишао ,,Baker plus” на Клиси

Новосадска ТВ

РАТНИ СТАЖ УТИЧЕ НА ВИСИНУ ПРИМАЊА Ево шта тачно каже Фонд ПИО

Ivona