Спорт

Ђоковић освојио Ролан Гарос, укупно 23. рекордни гренд слем трофеј

Српски тенисер Новак Ђоковић освојио је Ролан Гарос трећи пут и стигао до 23. гренд слем пехара у каријери, пошто је у финалу победио Норвежанина Каспера Руда 3:0 (7:6 (7:1), 6:3, 7:5), за три сата и 16 минута.

Ђоковић сад на вечној листи има један грен слем пехар више од Рафаела Надала, који због повреде није могао да брани пехар.

Уједно, Ђоковић yе овим тријумфом вратио на прво место АТП листе.

Такође, постао је први тенисер који је сваки грен слем освојио најмање три пута.

Руд је боље отворио финале, направио је брејк већ на први сервис противника и повео 3:0. Ђоковић је међутим успео да узврати брејк код вођства Руда 4:2, Норвежанин је на 30:40 смеч послао у мрежу и омогућио Србину да се врати у сет. У следећем гему Србин је изједначио на 4:4.

У наредном гему Ђоковић је имао брејк лопту, али је није искористио, затим је током наредног поена проклизао и пао у жељи да стигне лоптицу, а на крају је Руд повео 5:4.

На сервис Ђоковића у наредном гему Руд је повео 30:0, али је Србин успео да преокрене и изједначи на 5:5. Следећи гем је без већих проблема припао Норвежанину који је повео 6:5, а истом мером је узвратио Ђоковић за 6:6, па је одлучивао тај брејк. У њему је на терену постојао само један тенисер, Србин је надмоћно стигао до 7:1.

За разлику од првог сета који је био неизвестан и трајао сат и 21 минут, други је Ђоковић освојио много лакше, после само 52 минута.

Већ у другом гему сета, Ђоковић је искористио четврту брејк лопту, а затим на свој сервис повео 3:0. Код вођства 5:2, Ђоковић је на сервис Руда имао две везане сет лопте, али је Норвежанин нанизао четири поена и смањио на 3:5.

У наредном гему Ђоковић је искористио прву од три везане сет лопте за вођство 2:0.

У трећем сету Ђоковић је у трећем гему имао брејк лопту, али није успео да је искористи. У наредном гему Руд је имао брејк лопту, али је није искористио.

Преломни брејк за освајање трећег сета и привођења мечу крају Ђоковић је направио код 5:5, повео 6:5, а затим одсервирао одлично за три везане меч лопте, искористио је другу и освојио Куп мускетара.

Ђоковић поносно отпевао химну „Боже правде“ у Паризу

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић је поносно, са пехаром Купа мускетара у рукама, отпевао химну „Боже правде“ после освајања Ролан Гароса.

Ђоковић је, иако му је ово трећи пут да осваја Ролан Гарос, а чак 23. да слави на гренд слем турнирима, био посебно емотиван после победе, а са пуно поноса је оптевао спрску химну која је на крају поздрављена аплаузима са трибина стадиона „Филип Шатрије“.

Ђоковић: Желим да кажем младима да морају да верују у себе, ја сам остварио сан

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић је после освајања Ролан Гароса и рекордног 23. гренд слем пехара у каријери поручио младима да верују у себе јер је он остварио сан који је имао кад је имао седам година и сад ужива у њему.

На почетку обраћања на терену после победе 3:0 над Каспером Рудом, Ђоковић је говорио на француском.

„Хвала свима још једном. Атмосфера је била посебна, а овај тренутак у мојој каријери је баш посебан, један од највећих тренутака икада, баш због ове 23. титуле. Можда је коинциденција да сам баш у Паризу освојио ову 23. титулу, овај турнир је увек био најтежи за мене и зато ми ово све много значи и зато сам много емотиван. Много се тога дешавало и ван терена и на терену. Хвала вам на подршци и данас и током целог турнира. Још нисам нашао професора француског, па ћу наставити на енглеском“, започео је говор најстарији освајач Ролан Гароса у историји, са пуних 36 година.

Обратио се затим ривалу у финалу кога је данас победио пети пут у низу, без изгубљеног сета.

„Хвала ти Каспере на свему. Заиста те ценим, не само зато што си поред мене, већ зато што си посебна особа, једна од најбољих међу играчима, тренерима и целим тениским светом. Морао сам ово прво да кажем. Данас је ретко да је неко фин и да има праве људске вредности, а твој тим и ти то дефинитивно имате, и хвала вам за све. Жао ми је због резултата данас, али ти си сјајан играч. Одиграо си неколико добрих финала гренд слемова и то је само доказ да си велики тенисер. Желим ти да побеђујеш сваког у финалима, осим мене“, мало се на крају и нашалио Ђоковић.

Уследила је захвалност породици и тиму.

„Сад је на ред дошла моја породица. Моја два брата нису ту, али ја их много волим и хвала им. Затим, хвала целој мојој породици првенствено на стрпљењу, знам да није лако са мном, али хвала вам на разумевању и стрпљењу, не бих успео без вас“.

Имао је затим Ђоковић поруку за све младе особе.

„Сваки тенисер је срећан када освоји гренд слем титулу, а ја сам освојио 23 највећа трофеја. Желео бих да се обратим свим младим особа и мојој деци. Имао сам само седам година кад сам сањао да освајам Вимблдон и видите ме сада. Желео бих само свакој младој особи да кажем да мора да верује у себе, да ради на својим сновима и прошлост остави иза себе и успеће, морате да верујете у себе“, рекао је Ђоковић.

Нашалио се да почиње да ужива у причању.

„Хвала свим великим звездама које су дошле да ме подрже. Хвала Ибро (Златан Ибрахимовић), (Оливије) Жиру, Килијан (Мбапе) и Томе (Брејди). Хвала и свима осталима, извињавам се ако сам неког заборавио“, рекао је он.

На крају се Новак обратио Ибрахимовићу на српском и рекао: „Ибра ти и ја се знамо, Ибро ти си мој другар!“ На крају говора Ђоковић је узвикнуо: „Србија!“.

 

Фото: Танјуг AP Photo/Christophe Ena

Related posts

Гојковићева и Ђурић о сарадњи Покрајинске владе и Града Новог Сада

Новосадска ТВ

Вучевић: Више не ћутимо о нашим жртвама и неправди НАТО бомбардовања

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) Промоција НАЈМЛАЂИХ ОФИЦИРА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ, Вучић уручио сабље са посветом најбољим кадетима

Новосадска ТВ