Друштво

Повећање пензија од 1. октобра

Директор Фонда ПИО, Реља Огњеновић о ванредном повећању пензија, које је председник
Републике најавио као важан део мера које ће држава предузети у наредном периоду: – Сада већ традиционално добре вести из Фонда ПИО за наше пензионере. Председник је најавио ванредно повећање пензија од 1. октобра за 5,5 одсто. Изменама Закона о ПИО омогућено је да у току године имамо и више повећања пензија, осим редовног обезбеђује се и ванредно усклађивање, што је прави доказ бриге државе о животном стандарду и добробити пензионера. Ванредним усклађивањем за 5,5 одсто просечна пензија ће износити скоро 40.000 динара. Оно што је још важније да нагласим јесте да ћемо за само три месеца после тога, у јануару, имати редовно повећање које износи 14,6 одсто, што је за пензионере најповољнија опција усклађивања, јер им омогућује све бољи однос пензија према заради.
Просечна пензија ће, након јануарског повећања, износити преко 45.700 динара, што је 390 евра. То је оно што смо обећали грађанима. Ако можда неко није веровао, ево сада смо на добром путу да их уверимо да ћемо 2025. године имати просечну пензију 450 евра – рекао је Огњеновић.
Директор Огњеновић истиче да је Фонд финансијски спреман за ванредно усклађивање, а резултати остварени у првих пет месеци ове године то потврђују:
– Наплаћено је више прихода од доприноса за 14,4 милијарде динара, односно за 5,25 одсто више него што смо планирали Финансијским планом. У односу на исти период прошле године ове године је наплаћено 27,3 милијарде изворних прихода више, односно 10,46одсто – наглашава Огњеновић.