Нови Сад

Подељена бесплатна ауто-седишта за најмлађе Новосађане

У великој сали Скупштине Града Новог Сада, одржана је подела бесплатних ауто-седишта за најмлађе Новосађане, на којој је присуствововао проф. др Александар Булајић, члан Градског већа за саобраћај и путеве.
Са циљем унапређења безбедности саобраћаја деце као путника у аутомобилима, Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији Града Новог Сада и Градска управа за саобраћај и путеве, током 2023. године планирали су поделу 300 комада аутоседишта за децу од 9-36 кг.
Као и у претходним годинама и у овој наставља се обука родитеља за правилно коришћење дечијих ауто-седишта и подела истих. Сто бесплатних-ауто седишта додељена су родитељима деце рођене између 1. јануара и 1. септембра 2022. године у оквиру активности Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији Града Новог Сада.
Следећа подела планирана је 28. јуна 2023. године када ће бити уручено још 100 ауто-седишта деци рођеној између 1. јануара и 1. септембра 2022 године, а преосталиих 100 комада ће се доделити у другом кругу, крајем септембра 2023. године, за децу рођену између 1. јуна.2022. године и 31. јануара 2023. године. Пријава за први круг је започела 31. маја 2023. године у подне, путем онлине апликације и одабрано је првих 200 родитеља који испуњавају критеријуме по редоследу пријаве. Као и у прва два круга пријаве су online које се могу пратити на сајту Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији Града Новог Сада, www.sbsns.rs.
-Град Нови Сад, је међу водећим локалним самоуправама, која у претходних пет година нема ни један забележен смртни случај страдања најмлађих Новосађана у саобраћајним незгодама. У оквиру нацрта Националне стратегије безбедности саобраћаја Републике Србије за период до 2030. године, која за главни циљ има да ни једно дете не изгуби живот у саобраћајним незгодама, наша локална самоупрва наставиће да тежи ка томе, подржавајући овакве пројекте и акције које имају за циљ превенцију и унапређење безбедности деце у саобраћају. Само правилним коришћењем ауто-седишта родитељи могу сачувати живот свог детета у случају саобраћајне незгоде. Безбедност свих учесника у саобраћају је изузетно важна, а поготово кад су у питању деца и зато је значај правилног коришћења ауто-седишта немерљив – рекао је проф. др Александар Булајић.
-Циљ ове активности је повећање безбедности деце у својству путника. Деца најчешће страдају као путници у возилима, зато је неопходна едукација родитеља. Правилна употреба дечијих-ауто седишта, смањује ризик за 70 процената у односу на некоршћење или неправилну употребу ауто-седишта у случају учествовања у саобраћајној незгоди, истакао је Мирко Коковић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја РС.
Када је реч о безбедности у саобраћају, Град Нови Сад је препознао значај едукације за све учеснике, а посебно за најрањивије категорије, свестан чињенице да је број возила изузетно увећан. To је један од основних предуслова за достизање вишег нивоа саобраћајне културе и веће безбедности свих учесника у саобраћају и представља најефикаснији начин превенције. У складу са тим Град Нови Сад, редовно реализује пројекте намењене различитим циљним групама, почев од предшколског и школског узраста, како би се сви они укључили у превентивне активности и научили да се безбедно понашају у саобраћају.
У циљу превенције и безбедности најмлађих у саобраћају, Град Нови Сад обезбедио је за све заинтересоване родитеље, прегледе ауто-седишта, сваке последње недеље у месецу од 11.00 до 13.00 часова на паркингу главног улаза на Штранд, као и предавања о безбедности деце у саобраћају за труднице, у Дому здравља  Нови Сад.