Нови Сад

Ђурић: Долази још један светски гигант

Нови Сад је погодно место за инвеститоре, показало се последњих десетак година, када је у Српску Атину дошло мноштво страних инвеститора.

Све то, наравно, могуће је захваљујући условима који су стварани, опремањем индустријских зона, улагањима која се сада већ вишеструко враћају. Свака нова фабрика доноси нова радна места и подиже животни стандард у граду, али и околним местима одакле људи долазе на посао у Нови Сад. Још једну лепу вест која стиже у Нови Сад поделио је за „Дневник” градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

– Са великим нестрпљењем сам чекао моменат када ћу званично моћи да са мојим Новосађанима поделим велику вест за наш град. Након више месеци преговора успели смо да добијемо још једну велику инвестицију која доноси 500 радних места – фабрику реномиране кинеске компаније Јиангсу Лианбо Прецисион Тецхнологy Цо. лтд која ће се простирати у оквиру индустријског комплекса на 14.000 квадратних метара у индустријском ЦТ Парку.

Ова кинеска компанија се бави производњом металних делова за све врсте мотора у ауто-индустрији, а оно што потврђује ниво квалитета производа ове фабрике јесте чињеница да су неки од најпознатијих клијената „Volkswagen” и „Nidec”.

– Ово је будућност нашег града, наше државе! Уз помоћ и подршку председника Републике Србије Александра Вучића, успели смо да се изборимо да још један свестски гигант изабере Србију и наш Нови Сад, и да име ЈИангсу Лианбо Прецисион Тецхнологy увећа укупну суштинску вредност даљег развоја индуструјских зона у нашем граду, са доминатним развојем ауто-индустрије и фабрика које послују у тој привредној грани.

Истраживање тржишта

Представници кинеске компаније разговарали су у фебруару у Новом Саду с представницима града. Тада је саопштено да су након истраживања тржишта на територији Европске уније, превасходно у Мађарској, Пољској и Румунији, представници компаније кренули су у процес доношења одлуке да дођу у Србију и да започну пословање у нашој земљи, а подршку за то су добили и од Амбасаде Кине у Србији.

– У последњих десет година Нови Сад доживљава привредну и економску експанзију. Након тешког периода до 2012. године, када су затваране фабрике, данас у Новом Саду послују највећа светска имена попут „Цонтинентал”, „Бмтс”, „Нидец”, „Баррy Цаллебаут”, „Леар”, „Аптив”. Само ове фабрике запошљавају 8.217 људи, до сада инвестирајући преко 331 милион евра. План за даље инвестирање само ових фабрика износи чак 369 милиона евра – истиче градоначелник Новог Сада.

– Од 2012. године до данас у Новом Саду је запослено 43.765 људи, односно, по последњем пресеку, из марта, имамо укупно 174.486 запослених. То су све резултати наше политике, која подразумева борбу за свако ново радно место и нове инвестиције. Захваљујући развијеној пословној активности и привреди, повећан број запослених је значајно утицао на све сегменте друштва, на животни стандард грађана, али се повољно одразио и на буџет града Новог Сада. Поредећи 2012. годину и 2022. годину, буџет града је имао раст од чак 90%. Данас буџет Новог Сада износи преко 41 милијарду динара, односно преко 350 милиона евра.

Као потврду снажног економског развоја у Новом Саду, Ђурић наводи и конкретне податке о висини просечне зараде.

– Тако је рецимо 2012. године просечна зарада износила 418 евра, 2016. године је износила 428 евра, док је у децембру 2022. године 877 евра. Према досадашњем кретању и пројекцији, 2025. године просечна зарада предвиђена је у износу од 1.300 евра. Ово су подаци који најбоље описују економску снагу нашег града и државе – истиче Ђурић.

Захваљући расту градског буџета Нови Сад реализује никада већи обим јавних капиталних инвестиција, тако да је ове године сигурно једно од највећих градилишта у овом делу Европе.

Извор:нсузиво.рс

Related posts

Од 1. јула родитељски додатак за прво дете 366.122,62 динара

Новосадска ТВ

Вучић захвалио кошаркашима: Многи нису веровали, ми јесмо

Новосадска ТВ

Дан Републике Српске – почео Свечани дефиле на Тргу Крајине

Новосадска ТВ