Архива

Крај школске године 6. јуна, ђаци који то желе могу да поправе оцене до 20. јуна

Влада Србије, донела је одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији. Према тој одлуци школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који то желе. У том периоду могу се реализовати допунска, додатна и припремна настава, настава у природи, као и други облици образовно-васпитног рада, са циљем подстицања социјалних и емоционалних вештина ученика и активности на теме толеранције, емпатије, заједништва, подршке и захвалности.
Такође, одлучено је да се оцене закључе на основу оцена које су ученици до сада добили у е-дневник. Уколико су оцене “на клацкалици”, односно наставник се двоуми да ли да да већу или нижу оцену, даваће се већа.
Ученици који не буду задовољни својим успехоом, имаће прилику да, на лични захтев, оцене поправе до 20. Јуна.
Државна матура за средњошколце,   која је требало да замени пријемни за факултете, одложена је за 2026. годину. Мала матура  ће бити одржана, према ранијем плану, и трајаће три дана, од 21. до 23. јуна, а свршени основци ће поред српског/матерњег језика и математике бирати један од пет предмета (географија, историја, биологија, физика и хемија), односно, већ су га изабрали почетком године.