Србија

Изведен пробни лет авиона „Орао“

Након модернизације авиона “Орао”, данас је изведен пробни лет на аеродрому Морава. Пробном лету присуствовао је и Министар одбране Милош Вучевић који је на свом званичном Инстаграм профилу објавио видео
настанак модела „Орао“.
Пробни лет реализован је на Лађевцима, односно аеродрому Морава. Смештен је на 15 километара од Краљева, од Чачка 25 километара и 39 километара од Крагујевца. Представља цивилни и војни аеродром. Војна база аеродрома задржала је назив Лађевци, а цивилни део добио је назив Морава.
Овај модел, настао је услед потребе да се дотадашњи јуришни авиони властите производње Ј-21 Јастреб, који су се налазили у наоружању Ратног ваздухопловства СФРЈ, замене савременијим авионом за подршку, који се може користити и за одређене борбене задатке ваздух-ваздух.
Први прототип полетео је 1974. године, а међународну промоцију доживео је на ваздухопловној изложби у Паризу 1985. године, био је то авион Орао Ј-22.
Познат је као први домаћи авион који је летео брзином већом од звука.
Авиони „Орао“ поседују “Роллс Роyце” моторе. Модернизовани „Орао“ гледано са спољашње стране исти је као основна верзија летелице, једина приметна разлика је у уграђеном оптоелектронском систему у носу авиона.
Такође, уграђени су нови електронски системи који знатно побољшавају стабилност и управљивост авиона.