Србија

Вучић за CNN: Признајемо само Резолуцију УН, а не независност КиМ, то није ни питање

– Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас за Си -Ен-Ен који је део програма посветио дешавањима на северу Косова и Метохије да Србија признаје поглавља и резолуције УН, а не независност тзв. Косова. Вучић је то рекао на констатацију водитељке америчке телевизије да је чињеница да Србија не признаје КиМ као независну и суверену земљу, и питање шта би требало да се деси да би Србија то урадила. „То није више ни питање, ако приметите оно о чему говоримо кроз немачко-француски план, оно о чему се говорило у Охриду је процес нормализације, што је услов за будући прогрес Србије ка ЕУ“, рекао је Вучић. На поновљено питање да ли признаје независност Косова, председник Србије је рекао да ми признајемо само поглавља и Резолуцију УН то је оно што радимо али смо увек српеми на разговор о компромисним решењима Право питање је сада зашто је некоме у интересу да ескалира ситуацију, често чујем чак и у вашим медијима, и бројим другим да ће Србија под утицајем Русије напасти неку земљу, неки ентитет, и нормално да се то није десило“, рекао је Вучић.

Приштина није испунила обавезу о стварању ЗСО, избори нелегитимни

Председник Србије је изјавио да постоје две важне ствари када је реч о последњим сукобима на северу КиМ, а то је да Приштина још није испунила своју обавезу о стварању Заједнице српских општина (ЗСО), као и да су избори од 23. априла нелегитимни.
Он је рекао да је Приштина још од првог договора из 2013. имала само једну обавезу, стварање ЗСО, али да то још није учинила.
“Друга ствар су избори, то је ниска легитимност, то су срамотни избори. Питам вас, да ли сте чули за изборе који су легални и легитимни, ако је излазност била свега 3,4 одсто. Он (премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти) каже да су 97 одсто људи фашистички милитанти, ултранационалисти, уцењени и томе слично…А Срби само траже безбедност и сигурност за себе и своје породице, а откако је Курти дошао на власт, видели смо 353 етнички мотивисаних напада, што је највећи број напада на Србе од 2008, од како је проглашена једнострана независност“, рекао је Вучић.
Он је рекао да је само од почетка године било пет пуцњава на српске цивиле, а шест ако се рачунају и последњи догађаји, као и да је пуцано на двоје деце.
На констатацију да је Курти рекао да већина на северу КиМ није изашла на изборе у априлу пошто је било наводних притисака и уцена из Београда, Вучић је рекао да он није то тражио од Срба на КиМ, и да је то била њихова одлука.
“Од како је Курти дошао на власт, он брани Србима да учествују на референдумима или парламентарним изборима у Србији, а што је важније од тога, он није допринео стварању ЗСО, што је за Србе предуслов да учествују у локалним изборима на КиМ“, рекао је председник Србије.
Упитан како да се зауставе тензије и деескалира ситуација, он је рекао да је посвећен позиву Србима да остану мирни и да “учине све“ да се ситуација стабилизује.
“Стабилност је узурпирала Приштина. Позивам Србе да остану мирни и посвећени миру. И после свега што се дешава у последња два дана, када је и један Србин упуцан у леђа, и када још не знамо шта ће бити с њим…Жалимо и због повређених војника НАТО“, рекао је Вучић и додао да су то били мирни протести, на којима су учествовали наставници, лекари.
“Они су само хтели да виде повлачење косовске специјалне полиције и нелегалних градоначелника“, рекао је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић још једном је вечерас позвао међународну заједницу да одлучно делује против оних који ескалирају ситуацију на КиМ и угрожавају стабилност свих нас. Он је, говорећи за Си-Ен-Ен, позвао и Србе који протестују на северу КИМ да то раде мирно и смирено како би се очувала стабилност свих нас. „Потребно нам је да причамо са Албанцима да се договарамо око споразума који могу да се спроведу. Знам да су учесници протеста посвећени и одлучни да се боре на миран начин за своја основна права. Они само желе своје право да сачувају своје име и презиме, да живе тамо где су читав живот живели. Мој мали савет њима је да то раде мирно и смирено“, рекао је Вучић. Он је рекао и да је Србија захвална америчком државном секретару Ентонију Блинкену и француском председнику Емануелу Макрону на изјавама, али је додао да се Србије 100 одсто понаша у складу са Кумановским споразумом, војно-техничким споразумом који је постигнут са НАТО и Кфор, и у складу са Резолуцијом 1244 која предвиђа да Србија неће ући на територију Косова ни са једним војником. „Нисмо прекршили ниједну међународну регулацију, веома смо стриктни у вези тога и имамо професионалну сарадњу са НАТО трупама на терену, разговарали смо са командантима НАТО на терену, као и главним командантима у Напуљу, али и Јенсом Столтенбергом са којим сам стотину пита дискутовао и верујем да ћемо моћи да одржимо професионлну сарадњу, чак и данас“, рекао је Вучић. Он је, у том смислу, подсетио и да у манастиру Високи Дечани похвално говоре о италијанском контигенту Кфора који штити манастир од напада Албанаца последњих 15 година и више.

 

Related posts

У понедељак почињу радови на Булевару кнеза Милоша

Новосадска ТВ

Ђурић: Наложили смо израду плана санације и реконструкције зеленила

Новосадска ТВ

Вучић: Ситуација око динара на КиМ се није поправила, биће већи притисак на нас

Новосадска ТВ