Нови Сад

Потписан меморандум о израдњи пешачко-бициклистичког моста

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић истакао је да се данас ствара позитивна историја Новог Сада и његовог даљег напредка на потписивању Меморандума о разумевању изградње пешачко-бициклистичког моста на стубовима моста Франца Јозефа и реконструкцијом тунела у којем ће бити лифт који ће водити на Петроварадинску тврђаву. Меморандум је потписала кинеска компаниаја „Шандонг“ и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

-Прелиминарна цена, по идејном пројекту, износи око 40 милиона евра, а пројекат ће нам дати колико кошта изградња моста. Заједно ћемо финансирати по 50 посто са Покрајином. Не сумњам да компанија „Шандонг“, која је данас потписала меморандум, кадра да уради лепши мост него што је на рендерима. Убеђен сам и да желите да мост буде понос града Новог Сад, јер ће бити и туристички мост. Када се заврши градња моћи ћемо да затворимо пограђе и да Петроварадин, као велико насеље које се развија, добије још један центар. Тврђава ће самим тим постати још лепша и функционалнија. Градимо већ два моста, захвалио бих се држави што их финансира. Кад кренемо за неколико месеци да градимо пешачко-бициклистички мост, Нови Сад ће кренути у изградњу три нова моста. То је велика победа града и државе- тврди Ђурић.

„Шандонг“ је велика инвестициона компанија из истоимене провинције и бави се саобраћајном инфраструктуром. Налази се на листи 500 најбоље рангираних на свету и успешно је учествовала у изградњи важних пројеката у нашој земљи- брзе саобраћајнице Дунавски коридор ,реконструкцију деонице Уб-Лајковац, пројекат реконструкције пруге између Србије и Мађарске на деоници Нови Сад- Суботица. Представник „Шандонга“ истакао је да ће професионално, озбиљно и одговорно приступити изградњи моста.

Министар Весић нагласио је да је ово историјско време за Нови Сад и да се никада није оволико мостова градило истовремено у граду.

-Нови Сад који се налази на једном ауто-путу, биће у наредним годинама укључен на још два ауто-пута- на Фрушкогорски коридор и Зрењанин. Нови Сад је прикључен на пругу за Београд, а у наредним годинама биће и за Суботицу, Будимпешту и Ниш. Мостови су потреба за саобраћајно растерећење и да ће Нови Сад избацити други транзитни саобраћај из центра града. Пешачко- бициклистички мост подсећа на пројекат у Њујорку- Хигхwаy, део бившег метроа који је претворен у место за грађане са бициклистичким стазама, трим стазом и местима за одмор. То је доказ да Нови Сад постаје комфорно место за живот суграђана и суграђанки– речи су Весића.

Извор:нсузиво/Фото:нсузиво

Related posts

Вучић и Додик положили венце на спомен-обележје на Петровачкој цести

Новосадска ТВ

Почињу радови на уређењу спортско-рекреативног комплекса дуж кеја у Новом Саду

Новосадска ТВ

ВУЧИЋ: У Београду највише гласова освојила листа „Србија не сме да стане“, у ВОЈВОДИНИ 67-69 МАНДАТА

Новосадска ТВ