Србија

Вучић: КФОР упркос гаранцијама није заштитио Србе

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да КФОР, упркос гаранцијама, није заштитио Србе и нелегално преузимање општина на северу КиМ. Вучић је на ванредној конференцији за новинаре објаснио хронологију догађаја од јутрос. “Срби на северу КиМ у седам сати јутрос окупили су се испред општине Зубин Поток, Звечан и Лепосавић како би исказали своје незадовољство упадом нелегалних Куртијевих окупатора у српске зграде, јер војници КФОР-а упркос гаранцијама, нису заштитили Србе и нису спречили нелегално и насилно преузимање општина, као и насиље којим су Срби били изложени, иако су за то давали више пута гаранције”, рекао је Вучић. Како је додао, јутрос испред општина Србе су сачекали војници КФОР-а и бодљикава жица. “Градоначелници Зубиног Потока и Звечана које је изабрао Курти накнадно су отишли на састанак код америчког амбасадора, док је градоначелник Лепосавића у 5.30 ушао у зграду општине коју је КФОР опасао бодљикавом жицом, онако како је то требало да ураде у петак и да забране Куртијевим градоначелницима да се уопште појављују на северу”, рекао је Вучић. КФОР их је, каже, пустио да уђу у зграде општине да би онда њих штитили од Срба, уместо обрнуто. “Јер и то обрнуто што би требало да ураде било би у складу са саопштењима макар декларативним и изјавама Квинте, ЕУ, САД, свих који кажу да је тај илегални потез Куртија да у ове зграде шаље тзв. албанске градоначелнике”, рекао је Вучић. Председник је додао да се, како је рекао, лажни градоначелник још налази у згради општине Лепосавић.

Тројица најтеже повређена, четворица ухапшена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су у сукобима на северу КИМ најтеже повређени Драгиша Гаљак, као и Драгиша Миловић и Часлав Софронијевић, а да је повређен 41 припадник КФОР-а. Он је у обраћању медијима рекао да су ухапшени Небојша Лезовић, Радош Петровић, Срећко Витковић и Душан Обреновић и да су у току су преговори са КФОР-ом о њиховом ослобађању. Вучић је рекао да је најтеже повређен Драгиша Гаљак, портир из Кососвке Митровице, који је погођен с леђа са два метка и који је оперисан. „Лекари су се борили за његов живот, сада је на на интензивој нези. Верујемо да је извесно, ако не дође до компликаија, да ће преживети“, рекао је Вучић. Он је додао да је Драгиша Миловић задобио вишеструке тешке телесне повреде од удараца у груди, трбух руке и ноге и да се он налази на опсервацији. Вучић је додао да је Часлав Софронијевић, Србин са севера КиМ, задобио више удараца у груди и повреде од гумених метака и да се такође налази на опсервацији. „Остали су сви са лакшим и тежим телесним повредама“, навео је Вучић. Председник Србије рекао је да је повређен 41 припадник КФОР-а, од тога највише припадника мађарског и италијанског контигента, од којих су тројица теже рањени. Он је изразио наду да нико од њих није животно угрожен. „Велике и тешке последице, за које је крив и одговоран искључиво Аљбин Курти, за шта сви знају, на то сам упозоравао и синоћ и прексиноћ и пре три, четири пет дана, а нико није желео ни да чује“, рекао је Вучић.

Молимо земље Квинте да уразуме своје чедо, Срби да остану мирни

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас међународну заједницу да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али не бесмисленим саопштењима после којих му дају визну либерализацију и чланство у Савету Европе без формирања ЗСО. „Позивам још једном земље Квинте да уразуме своје чедо, јер то чедо може да изазове такво чудо какво нико други није изазвао. Зато и бескрајно молим да то ураде, јер Срби и Србија хоће мир и не тражимо ништа више“, рекао је Вучић. Он је у ванредном обраћању јавности нагласио да ће Србија учинити све да сачува мир. „Ако то не учине плашим се да ће бити касно. Ми ћемо се трудити да сачувамо мир. Срби морају да знају да имају одговорно руководство и да ће дати све од себе да сачувамо мир, али нећемо дозволити ни прогон, ни погром, ни убијање нашег народа на КиМ“, рекао је Вучић. Он је истовремено позвао Србе са КиМ да не улазе у сукобе са НАТО, јер је то оно што Курти највише жели. „Позивам их да када протестују, а то је њихова жеља јер се неће помирити са окупацијом зграда и кућа, да чине то на миран начин, као и данас, да седе, јер када се на миран начин супротстављају албанском окупатору, нико не може да их покори. Запуца ли албански окупатор, то ће бити друга ствар и то сам пренео НАТО-у“, казао је Вучић. Председник Србије је навео да је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић затражио разговор са командантом Кфора Ристућом. Вучић је нагласио да је Војска Србије распоредила снаге на местима где мислимо да је неопхдно. „Обићи ћемо их вечерас, нећемо дозволити погром српског народа“, рекао је Вучић и најавио да ће се сутра, у осам сати ујутру, у Председништву Србије састати са амбасадорима земаља Квинте. Додао је да због тога неће ићи у Братиславу, а да ће за прекосутра још видети. Он је позвао медије да пазе како преносе вести са КиМ, јер је данас било готово немогуће да се дође до озбиљних, објективних и прецизних података. „Ово што смо вам овде рекли је апсолутна истина и она није једнострана ни у политичком, ни у фактографском смислу. На то смо упозоравали“, рекао је Вучић.

Related posts

Вучевић са Глишићем обишао радове на гимназији у Младеновцу и компанију Гранд-АБМ

Новосадска ТВ

Новосадски ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ у Позоришту младих

Новосадска ТВ

Пета пролећна Новосадска цветна пијаца на платоу испред Спенса

Новосадска ТВ