Нови Сад

Одржан научно – стручни скуп о безбедности младих у саобраћају

Члан Градског већа за саобраћај и путеве проф. др Александар Булајић присуствовао је 2. Научно-стручном скупу о безбедности младих у саобраћају који је организовало Удружење „Српска опсерваторија за безбедност саобраћаја“, уз подршку Градске управе за саобраћај и путеве, Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Агенције за безбедност саобраћаја и Департмана за саобраћај Факултета техничких наука у Новом Саду.
На скупу су презентована искуства рада на унапређењу безбедности младих учесника у саобраћају, као и изазови који прате учешће младих у саобраћају.
– Проблем страдања младих у саобраћају представља глобални проблем са којим се сусрећемо и у нашој земљи, а статистика нам не иде у прилог када је реч о овој теми. Ранијих година бележимо 110 погинулих младих лица, од 450 укупно погинулих на годишњем нивоу. Прошла 2022. година, када је страдање младих у саобраћају у питању, статистички је лошија у односу на претходне године, па тако бележимо 122 погинула лица старосне доби између 15 и 30 година, од укупно 553 погинула лица на територији Републике Србије. У Граду Новом Саду у току 2022. године забележено је 15 погинулих, од којих су погинула два лица између 15 и 30 година старости. Градска управа за саобраћај и путеве, као и Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на територији Града Новог Сада раде на превентивно-пропагандним активностима, пројектима и кампањама усмерених на едукацију младих, првенствено ђака завршних разреда средњих школа, кроз презентацију фактора страдања у саобраћају, али и о начинима превенције – изјавио је проф. др Александар Булајић.
Он је такође додао да ће Град Нови Сад наставити да порджава овакве и сличне скупове и да ће у заједничкој координацији са другим удружењима, научним институцијама и Агенцијом за безбедност саобраћаја наставити да ради на јачању капацитета у области безбедности саобраћаја, у циљу смањења броја саобраћајних незгода са младим учесницима у саобраћају.
Председник Удружења „Српска опсерваторија за безбедност саобраћаја“ Бошко Матовић је нагласио да се ова конференција одржава са циљем да се млади едукују и да се на њих превентивно делује, како би се спречио и смањио број страдања младих у саобраћајним незгодама.
– Улога ове конференције је да окупи најзначајније људе из надлежних институција, те да разменом искуства и знања и добре праксе допринесемо смањењу страдању младих у саобраћају – рекао је Бошко Матовић.
В. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је истакао да Град Нови Сад представља пример добре праксе како локална самоуправа може активно да учествује у свим активностима које доприносе унапређењу безбедности у саобраћају, поготово када је реч о страдању младих.
– Данас овде први пут имамо могућност да сарађујемо са Канцеларијом за борбу против дрога јер смо сведоци да вожња под утицајем психоактивних супстанцин доноси негативне последице у саобраћају. Агенција за безбедност саобраћаја спроводи низ акција усмерених ка младима, а то су кампање „Ум на друм“, „На матуру без аутомобила“ и „Успори, живот те чека!“. Такође, сарађујемо са бројним студентским организацијама и Универзитетима на територији Републике Србије са којима заједно обилазимо летње фестивале и у разговору са младима о ризицима у саобраћају, првентивно делујемо на њихово понашање у саобраћају – рекао је Бранко Стаматовић.