Србија

Вучић: Тражићу најтеже казне за починиоца и помагаче масакра у Младеновцу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је породицама убијених у масакру у Младеновцу и Смедереву, које је данас обишао, обећао да ће за починиоца, као и за оне који су му помогли и наоружавали га, тражити најтеже могуће казне. video icon
Вучић је за РТС рекао да је прво обишао кућу у којој живе родитељи Милана и Кристине Панић, Зорица и Саша Панић.
„Они су у неколико минута изгубили и сину и кћерку, од 21 и 18 година. Кристина није дочекала матуру, Милан је био полицајац, диван дечак, младић, мрава није згразио. Наш народ каже ‘Кад видите слику, лепи као јабуке. Више неће ући у кућу“, рекао је Вучић.
Он је додао да је једино што је могао да им каже то да ће као грађанин Србије и председник Србије за оног ко је то учинио и за оне које суга наоружавали и за оне у породици који су то помагали на различите начине, тражити најтеже могуће казне.
„То сам обећао људима“, поручио је Вучић.

Вучић: Био сам у ОШ В.Рибникар, немам потребу никоме да се правдам

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је посетио Основну школу „Владислав Рибникар“ у којој је 3. маја убијено деветоро ученика и радник обезбеђења, и објаснио да то није објавио јер нема потребу да се неком правда.
Према његовим речима, у школи су током његове посете били директорка, још неколико наставника и жена домар, као и људи из обезбеђења.
„Уписао сам се у књигу жалости, обишао место злочина, ужасно је, језива трагедија. Али немам потребу да се правдам никоме ко мисли да има монопол на бол и тугу и да објашњавам некоме да сам нормалан човек и да имам троје деце и да сам ноћима плакао и борио се како да донесем мере и нешто променим“, рекао је Вучић за РТС.
Он је подсетио да ни данас приликом посете селима у околини Младеновца и Смедерева, где је такође дошло до трагедије, није водио камере са собом и да је једина фотогрфија снимљена мобилним телефоном.
“Упутио сам појединачна саучешћа. Сваког дана разговарам како да координишемо хиљаде служби. Људи морају да знају да ће правда бити задовољена. Шта кажу родитељи, тако ћемо и учинити“, истакао је Вучић и додао да ће учинити оно што родитељи и стручњаци буду предложили као мере.
Додао је да деца морају да иду у школу и наставе да живе.
“Шта ми кажу родитељи и стручњаци, урадићемо. Морамо да гледамо како ћемо даље“, рекао је Вучић.
Истакао је да је важно да се кренуло са аскцијом одузимања оружја, додајући да је до сада прикупљно више од 37.200 цеви и минско-експлозивних средстава.
“Само на једном месту, од једног човека, хвала му бескрајно на одговорности, преузели смо тротилску кутију од 20 килограма ТНТ-а, тротилски метак, 22 комада од од 5,1 килограма. Пешадијске нагазне мине – осам комада, тромблонске мине, три комада, потом ручне бомбе – 13 коамда, шест комада флаша са барутом, око 12 килограма, затим спорогорећи штап од два метра, и ДТК каписле, око девет комада. Пушкомитраљез, пап пушка, то је све један човек предао“, рекао је председник.
На питање одакле некоме толико оружја, Вучић је рекао да је то највероватније са неког ратишта.
“Држава је то сада преузела. Уз то што им честитам на одговорности, и кажем им хвала, позивам и друге да предају пружје до 8. јуна. Јер, после тога датума, они које будемо ухватили добиће 15 година робије, само да то имају у виду“, упозорио је председник Србије.

Вучић: Скуп “Србија наде“ није хир; избори реална опција

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да скуп “Србија наде“ који треба да буде одржан у петак није “никакав хир“ или “мерење популарности“. “Ово је покушај да се покаже да нешто што је неко направио и и урадио, не само да нема никаквог смисла, већ да неће моћи да прође“, рекао је Вучић за РТС. На питање хоће ли ускоро бити избора, он је рекао да су они “реална“ опција. “Када имате кризне ситуације, и када неко оспорава легитимитет на овај или онај начин, то је најбољи начин“, рекао је Вучић. Говорећи о протестима у организацији дела опозиције, под називом “Србија без насиља“, он је рекао да су људи били “уплашени, потом и кивни и гневни“, и да је, како је рекао, то логично. “Зато је и на првом, другом, делимично и трећем, протесту који је постојао, био велики број људи који су желели нешто да промене, како би они и њихова деца били сигурнији, али и да допринесу неким одлукама које ће свакако на друагчији начин да нашу стварност у будућности креирају. Међутим, онима који прате политичку активност, већ је за време дана жалости било јасно да ће политичари и странке бившег режима и опозиције, покуишати да искористе, заказујући скуп на теми на којој се то не ради“, рекао је Вучић. Он је истакао да говори “као председник Републике“, а не као лидер странке, јер то, како је рекао, “ускоро неће бити“. “И то је једна ствар о којом желим да разговарам са народом, са грађанима, ја нећу држати страначки говор, нећу чак ни помињати политичке противнике. Мислим да се обратим Србији, са једним дугорочним планом. Обратићу им се као председник свих грађана и показати како и на који начин мислим да можемо да изађемо из свега овога“, рекао је он и запитао да ли је негде у свету ико искористио масовну пуцњаву као повод за демонстрације. Вучић је оценио да од стране оних ‘који су тобоже против насиља“, није било предлога мера, већ су све мере биле, како је рекао, политичке. “Све су то политичке одлуке. На крају смо дошли до тога: ‘Вучићу, поднеси оставку’. И до прелазне владе. Са мном није проблем, рекао сам шта треба да прикупите и идемо на референдум. Што се прелазне владе тиче, о томе председник Републике у складу са уставом доноси одлуку“, рекао је он. Истакао је да неће дати мандат ономе ко “по налогу некога споља обликује прелазне или непрелазне владе“. Вучић је додао да ће Србијом владати они који “добију поверење народа“, и истакао да, како је рекао, то што неко мисли да има подршку неке стране амбасаде, или мисли да има подршку дела јавности, то није довољно. Говорећи о предстојећем скупу “Србија наде“, он је рекао да је обавезно показати пијетет према жртвама злочина. “Треба и да покажемо да нисмо они који говоре: ‘У-та-та, видите колико нас је’, или; ‘Има нас још много’, већ да покушамо да наставимо да решавамо проблеме. Нико није прихватио дијалог по том питању“, рекао је.

 

Related posts

Опрез у вожњи због врућина

Новосадска ТВ

Скупштина Србије данас наставља расправу о избору председника парламента

Новосадска ТВ

Вучевић: До 14 часова биће потпуно распоређене формације дуж административне линије

Новосадска ТВ