Нови Сад

Амбасадор Италије у посети граду

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић састао се, у Градској кући са амбасадором Италије Њ. Е. Луком Горијем. Градоначелник Ђурић је амбасадору пожелео срдачну добродошлицу и захвалио му се на досадашњој сарадњи.
Захваливши се на пријему амбасадор Лука Гори је изразио задовољство због учесталих посета Новом Саду, поводом одржавања 90. Међународног пољопривредног сајма чија је земља партнер ове године Италија, као што је то био случај 2006. и 2009. године. Саговорници су се сложили да је овогодишњи Сајам прилика за успостављање сарадње и остваривање бенефита како за српске, тако и за италијанске компаније. Такође, осврнули су се на богат културни програм који у Новом Саду, тим поводом организује Италијански институт за културу.
Том приликом, истакнута је и сарадња у области науке, будући да се у Новом Саду налазе институције као што је Инстут Биосенс и Институт за вештачку интелигенцију. Градоначелник је истакао да су новосадски Универзитет, са 55 хиљада студената који је препознат као развојна снага града, као и снажан сектор информационих технологија који у Новом Саду броји око 14 хиљада запослених, допринели да наведене научне институције имају своје седиште у Новом Саду.
Саговорници су се сложили да је туризам област у оквиру које има простора за унапређење сарадње будући да постоје директни лeтови из више италијанских градова до Београда. Градоначелник Ђурић је истакао да се континуирано ради на промоцији Новог Сада и привлачењу туриста и да је у току прошле године регистровано 561 000 ноћења што је дупло више у односу на период од пре десет година. Он је навео да ће велики инфраструктурни пројекти као што су уређење Алмашког краја и изградња пешачко-бициклистичког моста допринети понуди која ће задржати туристе више дана у граду.
На крају састанка амбасадор Лука Гори позвао је градоначелника да посети изложбу посвећену славном италијанском фудбалеру Паолу Росију коју ће амбасада Републике Италије организовати у јулу.