Политика

Вучић: Доследна спремност Србије за дијалог,али неприхватање једностраних одлука

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са администраторком Америчке агенције за међународни развој (USAID) Самантом Пауер и том приликом поновио доследну спремност Србије за наставак дијалога са Приштином, али и одлучност да не прихватамо било какве једностране одлуке које директно угрожавају права српске заједнице на Косову и Метохији.

„Захвалио сам на помоћи коју је USAID кроз своје програме пружио нашој земљи у областима јачања конкурентности српске привреде“, написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије је навео да је у разговору са Пауер размотрио и „потенцијале за додатна улагања у енергетску инфраструктуру и покретање нових пројеката у циљу свеобухватног и уједначеног економског напретка Србије“.

Вучић са USAID администраторком Самантом Пауер

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас администраторку Америчке агенције за међународну сарадњу (USAID) Саманту Пауер.

Овом приликом председник Вучић је истакао опредељеност Србије за јачање свеобухватних односа са САД и посебно захвалио на помоћи коју је USAID кроз своје програме пружио нашој земљи у областима јачања конкурентности привреде, бољем функционисању јавне управе, као и кроз актуелне пројекте који се на нивоу општина баве унапређењем коришћења обновљивих извора енергије и заштитом животне средине.

Говорећи о ситуацији у региону и наставку дијалога са Приштином, председник Вучић је поновио посвећеност Београда овом процесу и спремност за рад на имплементацији концепта европског предлога, уз одређена ограничења у складу са принципима међународног права, а која су у различитим приликама предочена европским и америчким посредницима и званичницима.

Председник Вучић је нагласио да наставак процеса нормализације у овом тренутку зависи од формирања Заједнице српских општина, као обавезе коју је Приштина пре десет година преузела потписивањем Бриселског споразума, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

„Спремни смо да разговарамо о бројним отвореним питањима, али нисмо спремни да прихватимо било какве једностране одлуке, које нису произашле из договора у дијалогу, а које директно угрожавају права припадника српске заједнице на Косову и Метохији“, поручио је председник Вучић и поновио став Србије да су сигурност и бољи живот људи на КиМ приоритети за које се доследно залажемо.

Председник је истакао да је управо Србија покретач регионалног повезивања и развоја у региону, као и да је иницијатива „Отворени Балкан“ одличан пример сарадње, који је отворио пут привредницима и уклонио бројне препреке међу људима, чиме је омогућен слободнији проток људи, роба, услуга и капитала у региону.

Вучић је поновио да је наша земља поуздан партнер за све капиталне пројекте који захтевају озбиљан и одговоран приступ државе.

„Србија негује партнерски однос са инвеститорима, који овде имају одлично и безбедно пословно окружење“, поручио је председник и додао да је наша земља заинтересована за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру али и покретања нових пројеката у циљу свеобухватног и уједначеног економског напретка Србије.

Саговорници су се сагласили да је USAID пожељан партнер за сарадњу на пројектима који ће додатно интензивирати економске односе са САД и привући нове америчке инвестиције, наведено је у саопштењу.

 

 

 

Фото: Танјуг Раде Прелић

 

Related posts

Почео Божићни пост

Новосадска ТВ

Вода у Дунаву код плаже Штранд хемијски и бактериолошки исправна

Новосадска ТВ

Вучић у Сокобањи започео посету Зајечарском округу

Новосадска ТВ