Политика

Вучевић: Скуп 26. маја треба да пошаље поруку и у Србији и у свету шта је већинско опредељење

Министар Вучевић поручио да држава и грађани покажу политичку зрелост

Министар одбране Милош Вучевић најавио је скуп 26. маја испред Дома Народне скупштине, у емисији “Јутро” на Првој телевизији, за коју истиче да је то “скуп јединства, људи који желе да чувају стабилност, традиционалне вредности, свих оних који воле да виде Србију као чврсту кућу.”

-Један скуп који треба да пошаље поруку, не само у Србији него и у свету, шта је већинско опредељење Србије, свакако мобилизација снага у позитивном смислу, да наши грађани и држава покажу политичку зрелост. Нажалост, ове ствари које су нам се дешавале, а које неко покушава да злоупотребљава јесу испит зрелости једног народа. Те трагичне догађаје су проживеле неке државе, неке скоро свакодневно. Ако ћемо урушити читав систем друштва и државу, на првој препреци колико год она била тешка, онда показујемо да нисмо политички зрео народ. Ови моменти који су завили Србију у црно морају бити аларми за уједињење и саборност, за разумевање свих околности, прилика и неприлика који нас окружују, а ево идемо у сусрет новим проблемима и изазовима по питању КиМ. Они који нису добронамерни за нашу државу сигурно не спавају, и неће направити тајм-аут због онога што се десило прошле недеље већ ће наставити са својом агендом.

Скуп 26. маја је политички, али не ставља у контекст злоупотребе трагичне догађаје

Он је додао и да верује да ће то бити велики, миран и демократски скуп, људи који припадају различитим политичким странкама, који се боре за очување и народне стабилности, те да ће СНС бити носилац целог политичког програма, а не би никога унапред укључио или искључио.

-Сигурно неће бити они који су пре два дана били на протестима. Не би се осећали пријатно, а ни грађани. Они имају неку другу политику, о њој мислим све лоше. Оно што ми се не допада као грађанину, као оцу, као Србину, јесте да смо ми једини пример у свету када има ужасне трагедије да се политички инструментализује. Било је паљена свећа, давање поште, разговор у парламентима, јавне полемике, молебана, али да је неко ишао у протесте на смену без избора, то нигде није било. Ни у Србији чак. Ја сам био у опозицији и никад нисмо ишли на улице. То се не ради. Сигуран сам да део људи који је био у протестима пре два дана изашао да ода почаст деци, и осталим људима који су изгубили животе, и пружи подршку породицама. Али је проблем што је то инструментализовано политички, јер се завршило с паролама “Убићемо Вучића”, “Вучићу оставка”. Скуп 26. маја је политички, али не ставља у контекст злоупотребе трагичне догађаје. Што се тиче нас ми смо изашли с јасним пакетом мера као држава и Влада. Нико нема одговоре за овакве случајеве, не у Србији, него у свету. Да има, то се не би дешавало. Јуче је таква ситуација била у Даласу. Ово није прво масовно убиство у Србији, а оно што треба да урадимо је да спречимо овакве ствари у будућности и да поштујемо породице жртава.

И ја сам отац, ајде мало да се вратимо у куће, да видимо шта нам деца раде

Вучевић се надовезао и на вест дана да је отац осумњиченог масовног убице У. Б. из Младеновца ухапшен.

-Јуче је ухапшен. Он је потпуковник у Војном архиву, запослен при Министарству одбране. Код њега је нађено наоружање за које је тврдио да нема. А нађено је. Спрам тога је полиција поступила и привела га у полицијску станицу. Питање је његове одговорности пред законом. Оно што није до сада истицано јесте да осумњичени за убиство у Младеновцу није прошао провере за упис у Војну академију прошле године. Како сада можете да предвидите да ће неко да узме пушку и убије неку децу која се друже. А где је грешка полиције? Ја разумем Бранков потез као морални чин, али човек ништа није крив. Где је његова грешка? Ни директор школе то није могао да спречи. Влада ће наставити да ради, премијерка ће изаћи с предлогом ко ће то наставити да ради. Ја не видим његову субјективну кривицу, не видим да је нешто погрешио у конкретном случају или да је неки. И ја сам отац двојице синова, ајде мало да се вратимо у куће, да видимо шта нам деца раде, како дишу, а не да нам је стално неко ван контекста крив. Причам вам као отац и грађанин. Избачена је васпитна компонента, сад сте хтели и веронауку да избаците. А када нам се десе те вредности онда се пита ко је крив од искона до данас. То је прво питање за породицу, а онда се иде даље.

Ово је моментум када тражите надстраначки фронт

-Народни покрет је идеја, иницијатива, за размишљање у сваком смислу- шта ће бити разрада тог концепта и да ли ће то бити блок који ће ићи на изборе. Ја очекујем одговор на та питања 27. маја. Ако странка одлучи да се иде у формирање покрета он ће бити формиран до Видовдана. Ово је моментум када тражите надстраначки фронт, колико год да је нека странка витална и јака. Имате људе и који не желе да буду део страначких процеса, али су жељни јавне речи и верују у ову политику. Ми немамо права да те људе искључимо или заборавимо. Питање је и сарадње различитих странака. Заједничка агденда мора бити Србија, очување вредности уз разумевање савремених околности, напретка- нагласио је министар.

Чека нас 27. маја конгрес странке

Вучевић је одговарајући на питање избора у Србији навео да СНС никада није бежао од избора, те да су они могући на јесен.

-Ја нисам премијер, то је питање за госпођу Брнабић, ја не могу да искључим да цела Влада да оставку и да се иде на изборе. Да ли ћемо тим дати шансу куда треба да се иде. Сад нам је потребна стабилност и не празна формулација јединства, треба нам право јединство да изађемо из ове ситуације. Да будем фер, има део опозиционих странака које нису узеле учешће у инструментализији овог догађаја. Избори су исто један од опција. Знате да СНС никад није бежао од избора. Ако ћемо ићи на изборе, онда је то на јесен. Да ли ће бити реконструкције Владе то је исто питање за госпођу Брнабић. Да ли је време након седам месеци да се провери рад сваког минисгтра ја мислим да јесте, да ли је неко ћутао, солирао. Било је солирања око неких политичких ставова. Да ли сви мислимо о свему исто у Влади, а има нас 28, не мислимо све исто. Не треба ни очекивати да имамо исте ставоое. Али ако се утврди једна државна политика моје приватно мишљење остаје на седници и онда идем као промотер. Могуће је да ће бити и рекострукција и избори, а могуће да ћемо ићи директно у изборе. Чека нас 27. маја конгрес странке. Неподељено је мишљење да се очекује да Александар Вучић води СНС. Оно што можемо закључити је да ће бити сигурно нових људи на најважнијим страначким местима. Принцип променљивости је нужан опстанак Српске напредне странке као странке која је проистекла из народа. СНС и када оде у опозицију, надам се не ускоро, неће нестати као балон са политичке сцене, већ би се вратио након следећих избора.

Стање на КиМ узаврело

-Чекају нас врло тешки дани, стање је узаврело. Јуче су ухапшена двојица чувара Општине Звечан од стране Куртијеве полиције. Питање је када може доћи до даље ескалације. Србија мора остати посвећена и политички да се бори да не дође до даљег прогона на српско становништво. Вршимо политичке притиске, разговарамо, лобирамо.

Добро је то кад снег падне да се виде трагови

Министар је прокоментарисао и најаву бивше министарке и чланице СНС Зоране Михајловић да ће изаћи на изборе.

-Пре недељу дана је формално напустила СНС, а суштински много раније. Готово је извесно да ћете видети и њу на некој политичкој сцени, са каквим апетитима то ће зависити од ње и грађана. Добро је то кад снег падне да се виде трагови. Сбија мора да буде Србија, а онда доносимо одлуке о нашем стратешком опредељењу, а та догматика да буде прва реченица “Србија мора бити на Западу”, ја сам министар Србије ја представљам нашу земљу. Али да ја морам да кажем нешто ван моје државе, то не, јер је мени Србија на првом месту. Свесни смо нашег окружења. Добро је да неко после 10 година власти каже да није било добро у власти.

 

Фото: Инстаграм milosvucevic_odbrana

 

Related posts

Данас јутро хладно, током дана облачно са сунчаним интервалима, суво и топло

Новосадска ТВ

Вучић: Србија тражи одржавање хитне седнице Савета безбедности о Косову и Метохији

Новосадска ТВ

Новосадски средњошколци ДОБИЈАЈУ ПО 10 000 ДИНАРА

Новосадска ТВ