Србија

Вучић: Пооштравамо услове за држање оружја, разоружаћемо Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће након трагедије у Младеновцу, бити донете мере по хитном поступку, а једна од њих је пооштравање услова за поседовање оружја. Он је на конференцији за новинаре изразио у своје и у име владе саучешће породицама страдалих у ОШ Владислав Рибникар и у Младеновцу и поручио им да смо заједно уједињени у болу и туги. „Ово је масовни злочиначки напад, после напада на нашу децу, а после на свакога ко се случајно нашао испред Ловачког дома. Ово је напад на нашу земљу и сваки грађанин то осећа“, рекао је Он. Додао је да су сви велики народи у сличним ситуацијама успевали да налазе разумна решења после трагедија. „После убиства деце сви смо били у стању шока и ми, који смо рационални, као зомбији смо ходали 24 сата, тражећу мотив и разлог. После тога код свих родитеља широм Србије… Родитељи су забринути и уплашени, родитељ каже шаљем дете у школу морам да радим и очекујем да ту буде сигуирно. оОнда се појави психопата, монструм, ђаво и без трунке кајања убије. Како да умиримо родитеље, шта можемо да урадимо“, рекао је Вучић. Он је казао да ће у наредних шест месеци бити примљено неколико хиљада нових полицајаца, како би у свакој школи био један полициајац. „Тиме ћемо подићи сигурност за 99 одсто и за 80 одсто смањити вршњачко насиље, што је велика ствар јер они који туку слабије имају страх од ауторитета. То је за сигурност мајки јер нема мајке и баке која је спавала у последњих 48 сати. У београду има 331 школа, 331 полицајац ће ту да седи“, рекао је он. Вучић је казао и да ће за остале мере бити потребно 25 милиона евра и да је тај новац обезбеђен. „Ноћашњи напад је терористички акт у којем су наше јединице имале задатак да ухапсе и неутралишу терористу. Зликовац је ухапшен и више светлост белог дана неће видети. Из затвора изаћи неће. Толико породица је завијено у црно“, рекао је Вучић. Додао је да ће Влада донети закључак већ данас у коме се налаже МУП-у да припреми хитне измене и допуна закона о муницији којима би се пооштрили услови за држање кратког и ватреног оружја. „Сви људи који имају оружје проћи ће ревизију неће остати више од 30-40 хиљада комада. Извршићемо разоружање Србије, удвостручићемо казне, па да видимо како ћете набављати оружје. И код ловаца биће предвиђене шестомесречне и годишње провере лица које обухватају лекарске и психијатријске анализе и тестове за психоактивне супстанце“, рекао је он. Даље, казао је Вучић, МУП-у се налаже да пооштри услове за ловачко оружје, јер „што мање цеви буде било, мање је и опасности за децу“. „МУП да предузме мере да се обезбеди мораторијум за држање оружја. Налаже се МУП-у да предузме све мере и да сва лица за месец дана која илегално држе оружје да га предају. Министарство правде да пооштри казне за неовлашћено држање оружја“, рекао је Вучић.

Разматрани детектори метала у школама, али ни они не би помогли

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се разматрало да се у школама у Србији уведу детектори метала на вратима школа, али да она, како је оценио, не би помогла. “Разматрали смо ту могућност. Али, у школи ‘Руђер Бошковић’ постоје таква врата, па није помогло. У ‘Рибникару’ ни петоро врата не би помогло, јер је дете убило оног ко је требало да му одузме пиштољ“, рекао је Вучић на обраћању поводом масакра који се током ноћи десио у Младеновцу и околним селима. Он је истакао да друштво мора да настави да живи слободно, само да одлучимо “да се злу супротставимо“. Председник Србије је позвао да “сви као грађани морамо да победимо“, и то, како је навео, због “наше деце, бака и родитеља“. Вучић је навео да је у Србији број оружја смањен на око 760.000 комада, али је оценио да то није довољно. Он је, такојђе, захвалио јединицама које су учествовале у акцији хапшења. “Захваљујем свим јединицама МУП-а, БИА, САЈ, жандармерији и бригади, интервентној јединици, УКП и СБПОК“, рекао је Вучић и додао да полицајци и службе “не могу да стигну да похапсе свакога“, али да за свакога “морају да одговарају“. Захвалио је и таксисти из Крагујевца, који је, како је рекао, пријавио убицу, “за разлику од оних који су знали где је, а нису пријавили“. „И они ће бити позвани на одговорност“, истакао је Вучић.

Донета одлука да се подигне ниво обавештајне и контраобавештајне заштите

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом масовног убиства у Младеновцу, у коме је убијено осам људи, да је донета одлука да се подигне ниво обавештајне и контраобавештајне заштите целе земље. „Ја мислим да је најважније да се спречи ширење лажи. И не само по друштвеним мрежама већ свуда. Ми сада морамо да прегледамо свих 45.000 профила људи којима се допада убица и монструм“, рекао је Вучић на ванредној конференцији за медије. Истакао је да ће држава почети да делује у складу са мерама које је усвојила Влада Србије пре два дана. „Неки од тих ‘дарк нет’ сајтова у наредним данима иду у прошлост. Па полако сви ви којима се свиђа монструм да нам објасните зашто вам се свиђа. Свако лице које каже да је у гађању спас и да у томе има нешто релаксирајуће, ‘ај лепо ти у затвор па онда објашњавај“, рекао је Вучић Додао је да је држави потребна подршка правосудних органа како би била ефикаснија. „И у томе ћемо тражити подршку судија, тужилаца, а не да се мучимо да добијемо налог да претресемо стан убице. А тада не пронађемо нигде ништа, док дочекамо налог. Пошто, знате, није у складу са европским стандардима. А није? Сад ће да буде“, закључио је Вучић.

Имаћемо снаге да победимо и ово зло, победићемо као и све друго

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија имати снаге да победи и ово зло, да се избори са пошастима као што су то учинили други Енглези и Аустралијанци. „Ако су Енглези успели после Хејсела да се обрачунају са својом највећом пошасти, (навјиачима), Аустралијанци са масовним убистивима, умећемо и ми Срби. Победићемо као што смо победили све друго, Били смо на зачељу свега а онда смо почели да престижемо многе земље ЕУ у многим стварима, чак да достижемо многе од њих у платама и пензијама“, рекао је Вучић у обраћању јавности након трагедије у два Младеновачка села у којима је У.Б. (21) убио осморо и ранио 14 људи. Председник је нагласио да ће Србија имати снаге да победи зло. „Имаћемо снаге да победимо ово зло да сачувамо земљу, да да то урадимо и за све оне који су страдали од зликовачке руке, за ову дечицу и страдале“, рекао је он. Председник је уптао шта сада можемо да кажемо оцу, мајци, деки који су због монструма изгубли полицијаца и његову сестру ноћас у Младеновцу. Додао је и да ће током дана бити приведени и други сви они који су на црном тржишту давали оружје монстуруму из Младеновца, од којих је једно лице ван земље. Додао је да никоме из владе данас није лако да стоји пред грађанима али да је то обавеза озбиљних људи. Захвалио је и грађанима који су се понели много одговорније од неких којима је то био посао.

Related posts

Селаковић: Без разумевања Великог рата, нема разумевања српске душе

Новосадска ТВ

Електрични аутобуси на улицама Новог Сада

Новосадска ТВ

Нови парк код СПЕНС-а

Новосадска ТВ