Друштво

За покушај убиства награђен кућним притвором: Докле ће корумпиране судије да ослобађају насилнике!?

Поставља се питање колико кошта судијска част и поштење и да ли и најбруталнији насилници могу да избегну затвор плаћајући корумпраним судијама!?

Судија Вишег суда Наташа Војновић осудила је данас Ивана Контића из Никшића на само четири године затвора због бруталног пребијања Београђанина Миљана Мандића у Новом Саду 2020. године.

Контићу је у казну урачунато време које је провео у притвору, а с обзиром на то да је иза решетака био око две и по године, судија Војновић је одлучила да остатак казне издржава у кућном притвору са наногвицом!

Поред тога, ослобођени су Контићеви саучесници Огњен Леђанац и Лука Вукајловић, којима се у овом поступку судило за учествовање у тучи, односно за помоћ учиниоцу после кривичног дела.

Ударао у главу онесвешћеног младића и ломио му руке

Подсетимо, Контић је напао Мандића 24. августа 2020. године, испред једног угоститељског објекта у Јеврејској улици у Новом Саду. Мандић је том приликом задобио тешке телесне повреде. Убрзо се у јавности појавио снимак ове туче, који је узнемирио јавност.

На снимку се јасно види да је Контић ударао Мандића песницама, да га је затим ухватио и оборио на земљу и наставио да га удара песницама по глави и врату. Док је несрећни младић лежао онесвешћен на бетону, Контић му је без имало милости ломио руке.

Према наводима оптужнице, Ивану Контићу је стављено на терет да је са више удараца песницом у главу покушао да лиши живота оштећеног Миљана Мандића из Београда. Огњен Леђанац је оптужен за учествовање у тучи, а Лука Вукајловић за помагање починиоцу након извршеног кривичног дела.

Контић је после бруталног пребијања Мандића, побегао у Црну Гору где је, после месец и по дана скривања, ухапшен у подгоричком насељу Забјело.

За покушај убиства награђен кућним притвором

Ипак, све то није било довољно судији Наташи Војновић да га осуди по закону, него га је практично наградила кућним притвором са наногвицом! Зато се поставља логично питање, колико кошта судијска част и поштење и да ли и најбруталнији насилници могу да избегну затвор плаћајући корумпраним судијама!?

Судија Војводић је дужна да објасни јавности и да ли би исту пресуду донела за насилника који је, хипотетички, покушао да убије њено дете или су овакве срамне пресуде резервисане за оне који су спремни да потплате судије Вишег суда!?

Судија Војновић од почетка имала некоректан став према оштећеном

Поводом ове срамне пресуде Контићу, огласио се и оштећени Мандић. Он је указао да је, од како је судија Војиновић преузела случај, према њему поступано крајње некоректно.

– Судија Наташа Војновић донела је срамну пресуду. Још од момента када је претходни судија Срђан Савић замењен са случаја, због наводног проблема са годишњим распоредима, а касније и један члан судског већа замењен новим чланом, ја сам лично сумњао да ће овај процес добити заслужени епилог. У сопствене сумње, врло брзо сам могао да се уверим у судници, где је према мени поступано крајње некоректно, где је коришћена свака прилика да се мени изрекне опомена и унесе на записник, где ми у многим ситуацијама није дозвољено да говорим, нити је покушано да се на правичан и равноправан начин пронађе истина о томе шта се заиста догодило критичном приликом и шта су били разлози за такав чин – рекао је Мандић.

Мандић је даље навео да невероватном делује чињеница да се као покушај убиства не карактерише то што му је десетине удараца у главу, док је био без свести, нанео репрезентативац у борилачком спорту.

– Шта је био циљ ударања човека који је без свести у главу, ако не то?! Још невероватније делује чињеница да су помагачи од којих ме је један више пута с леђа ударио песницом у главу и помогао да ме оборе, а касније и неколико пута шутнуо у главу, а други му помогао да побегне – ослобођени. Четири године које је главни окривљени добио као казну, заправо ће применом правила о пуштању на слободу након одлежане две трећине казне у реалности бити 32 месеца казне, што је већ ту – истакао је Мандић и додао:

– Онима који су одговорни за овакав епилог поручујем: „Нека им је на образ, ако образа имају“. Надам се да ће веће Апелационог суда пажљиво прочитати читав предмет, погледати све доказе, и правично преиначити ову срамну пресуду.

Корумпиране судије истерале правду из судова

Пресуда судије Наташе Војновић је само још један од доказа да је стање у правосуђу благо речено лоше и да због једног броја корумпираних судија правда више не станује у нашим правосудним институцијама.

Коначно је дошло време да се томе стане на крај, јер нико од поштених грађана Србије не може бити сигуран да се, сутра или прекосутра, неће наћи на мети неког насилника који ће захваљујући везама и пуној коверти да избегне заслужену казну.

Зато се сада поставља питање колико кошта судијска част и поштење и да ли и најбруталнији насилници могу да избегну затвор плаћајући корумпраним судијама!?

 

Фото: МУП Србије