Друштво

Контић осуђен на четири године затвора због пребијања Мандића

Виши суд у Новом Саду осудио је Ивана Контића на четири године затвора, за наношење тешких телесних повреда Миљану Мандићу, 24. августа 2020. године у Новом Саду.

Контићу је притвор замењен кућним притвором уз електронски надзор, док му се у казну затвора урачунава време проведено у притвору, потврђено је Танјугу у том суду.

Огњен Лађанац је ослобођен оптужбе за кривично дело учествовање у тучи, док је Лука Вукајловић ослобођен од оптужбе за кривично дело помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела, јер по оцени судаа нема дела.

Ово је првостепена пресуда на коју тужилаштво и одбрана имају право да уложе жалбе.

Бранилац Зора Добричанин Никодиновић је за Танјуг истакла да је најважније у овом поступку, који је вођен за покушај тешког убиства, да је суд утврдио да Контић није имао намеру да убије Мандића.

„Поступак је био дуг и напоран, али нам је драго и највазније од свега, да је суд утврдио да у радњама Контића нема никакве намере да убије Мандића, како је то судија лепо данас рекла, а што је и одбрана истицала током поступка – јер више је него очигледно да је Контић могао да скаче по њему, да га шутира у главу и гази по глави, међутим Контић то није хтео и то није урадио“, навела је Добричанин.

Додала је да је Контић једино хтео да заустави Мандића у намери да „избуши“ њега и остале, како је претио, и због чега је, како прецизира, туча и започела, због чега му је Контић завртао руке да му нанесе бол и спречи га да пуца на њих.

Више јавно тужилаштво оптужницом терети Контића за кривично дело убиство у покушају, Леђанца за учествовање у тучи, а Вукајловића за кривично дело помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Контић је у децембру 2020. године изручен Србији из Црне Горе, пошто је по потерници Србије ухапшен 11. октобра у Подгорици након месец дана од покретања поступка против њега.

На саслушању пред судијом за претходни поступак на околности притвора и бекства, Контић је тврдио да из Србије није бежао, већ да је у Црну Гору отишао пре покретања било каквог поступка против њега.

Износећи одбрану пред тужиоцем, он је у децембру 2020. прошле године негирао да је покушао да убије Мандића.

Контић је Мандића претукао, а до сукоба је дошло јер му је Мандић претходно претио и није му дозволио да уђе у кладионицу.

Теза његове одбране је у томе да Контић као некадашњи репрезентативац Црне Горе у џудоу зна како се наносе тешке повреде опасне по живот, а да управо такве повреде није задао Мандићу током физичког обрачуна.

Његова одбрана такође тврди да у јавности није објављен цео снимак обрачуна већ само један његов део, након чега је и покренут овај поступак против Контића.

Снимак се на друштвеним мрежама појавио 11. септембра 2020. године, а на коме се види пребијање мушкарца.

Контић је пореклом из Никшића, а у Србији је дипломирао на Правном факултету и у адвокатској канцеларији је радио као приправник пре инцидента, у којем је пребио Мандића (28) у Јеврејској улици у Новом Саду 24. августа 2020. године.

Тужилаштво ће уложити жалбу на пресуду Ивану Контићу

Више јавно тужилаштво у Новом Саду уложиће жалбу другостепеном суду, јер није задовољно данашњом пресудом којом је Иван Контић осуђен на казну затвора од четири године, а Огњен Леђанац и Лука Вукајловић ослобођени су оптужбе.

Тужилаштво ће изјавити жалбу јер је суд извршио измену оптужнице и нашао да је Контић извршио кривично дело тешка телесна повреда, а не кривично дело покушај убиства, за шта га је теретила оптужница, наводи се у саопштењу овог тужилаштва.

Истичу да, насупрот налажењу првостепеног суда, сматрају да је изведеним доказима несумњиво утврђено да су оптужени Леђанац и Вукаловић извршили кривична дела за која су оптужени.

Тужилаштво ће изјавити жалбу и против одлуке суда којом је оптуженом Контићу укинут притвор и одређена блажа мера забране напуштања стана уз електронски надзор, с обзиром да се по налажењу тужилаштва само притвором може постићи сврха због које је оптуженом притвор био одређен и продужаван током поступка.

Контић је данас осуђен на казну затвора од четири године због наношења тешких телесних повреда Миљану Мандићу, 24. августа 2020. године у Новом Саду.

Истом одлуком Леђанац и Вукајловић су ослобођени од оптужбе.

Контићу је притвор замењен кућним притвором уз електронски надзор, док му се у казну затвора урачунава време проведено у притвору.