Друштво

Заплењене девиза и инвестиционо злато

Цариници су током протеклог викенда на граничним прелазима Батровци и Градина, у сарадњи са полицијом, запленили око 80.000 непријављених евра, као и инвестиционо злато, чија је вредност процењена на више од 10.000 евра.

На граничном прелазу Батровци забележена су два покушаја кријумчарења девиза последњег дана марта и 2. априла 2023. године.

Први прекршај откривен је на улазној страни Батроваца 31. марта 2023. године, када је за детаљан преглед издвојен аутомобил страних регистарских ознака, којим су из Немачке ка Ираку путовала двојица мушкараца четрдесетих година.

Мада су рекли да немају ништа да пријаве и да са собом носе по 6.000 евра готовог новца, детаљним прегледом је на неколико места у аутомобилу и у спакованој гардероби пронађено укупно 78.500 сакривених евра.

Након што је путницима враћен дозвољени износ од по 10.000 евра, задржана је сума од 58.500 евра.

Сличан случај забележен је на овом прелазу и 2. априла 2023. године, када је за детаљан преглед на излазу из земље издвојен BMW стране регистрације, којим је сам путовао 47-годишњи путник.

Он је такође имао намеру да без пријављивања пренесе преко границе 31.250 евра, од чега му је враћен дозвољени износ, док је задржана преостала сума од 21.250 евра.

Укупно девет златних плочица и два златника запленили су цариници на граничном прелазу Градина 31. марта 2023. године.

Непријављено инвестиционо злато је откривено, када је на излазу из земље за детаљан преглед издвојен порше кајен стране регистрације, којим је један брачни пар путовао из Хрватске ка Бугарској.

Иако су тврдили да сем личног пртљага немају ништа за пријављивање, у несесеру 54-годишње жене су детаљним прегледом пронађене поменуте златне плочице и два златника, чија је вредност процењена на више од 10.000 евра.