Србија

Отворена деоница Нови Београд-Сурчин аутопута „Милош Велики“; Вучић: Покрећемо нове велике инвестиције у путеве

Деоница ауто-пута „Милош Велики“ од Новог Београда до Сурчина, дуга осам километара, отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића. Ауто-пут од Новог Београда до Сурчина биће најбржа веза тог дела Београда, посебно Земуна, са ауто-путем „Милош Велики“.
Вучић је најавио да ће Србија због добрих финансијских резултата покренути нове велике инвестиције у путеве широм Србије, као и да ће само Европска инвестициона банка обезбедити за то 300 до 500 милиона евра.
„Ми ове године очекујемо велика потписивања, захваљујући нешто бољим резултатима и честитао сам премијерки Ани Брнабић и Синиши Малом, идемо у велике нове инвестиције у путеве, јер ту не можете да добијете значајну подршку споља у кредитирању. Ми имамо мали јавни дуг и можемо то да радимо. И само Европска инвестициона банка хоће да нам учини и ја сам молио, пошто је моја идеја била да узмемо милијарду евра или две за локалне или регионалне путеве, а успели смо ‘измолимо’ за 300 до 500 милиона евра“, рекао је Вучић.
То значи да ћемо, све ово што идем по Србији, да ћемо тај велики посао да урадимо, нагласио је председник.
Казао је да нам ове године предстоје отварања инфраструктурних пројеката.
„Сада разговрамо и са Кинезима и многим другима око аутопута ‘смајли’, од Бачког Брега до Накова код Кикинде, што спаја румунску и мађарску границу, и покушавамо тиме да узмемо један део путника из Румуније да прелази преко наше земље“, навео је Вучић.
Додао је да Србија пропорционално својој величини гради највише ауто-путева и брзих саобраћајница у целој Европи.
„А имамо и земље које су много веће од нас, а у којој и у апсолутној километражи градимо много више путева“, додао је Вучић.
Подсетио је на кинеску пословицу која каже – ако желиш да будеш имућан, прво гради путеве.
„Путеви доносе предност, срећу и напредак, доводе инвеститоре, јер без путева нико неће да дође“, казао је Вучић.
Додао је да ће почетком следеће године бити готов и аут-пут од Иверка од Лајковца, како би се Ваљево повезало са ауто-путем „Милош Велики“.

Држава није играчка, већ светиња коју морамо да чувамо

Вучић је поручио да држава није играчка већ светиња коју морамо да чувамо, као и да само држава која има озбиљно и одговорно руководство може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг.
„Ми смо се трудили претходних година да покажемо да можемо да градимо много више него што су радили људи у овој земљи у претходним генерацијама и успевали смо то захваљујући озбиљној и одговорној политици“, рекао је Вучић у обраћању.
Нагласио је да је држава светиња о којој морамо да водимо рачуна.
„Само успешна држава, а успешна је она која је одговорна и озбиљна, која има озбиљно и одговорно руководство, може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг“, нагласио је Вучић.
Истакао је да је, према последњим подацима, јавни дуг на данашњи дан 51,5 одсто, што је боље од више од 92 одсто земаља ЕУ.
„Истовремено улажемо више него 90 одсто њих у путну и железничку инфраструктуру. То је успех Србије, али и свих наших грађана. Зато је важно да такву врсту одговорне политике наставимо и у будућности“, навео је Вучић.
Казао је да добио званичне податке о буџету, према којима је Србија, на чему је честитао министру финансија Синиши Малом, имала у прва три месеца уместо дефицита у буџету од 74,9 милијарди динара или око 680 милиона евра, 28,6 милијарди или 245 милиона евра.
То је бољи резултат и мањи дефицит у прва три месеца, него што смо сами предвидели и него што је Скупштина и сама предвидела.
„ММФ би сада да нам поправи прогнозу, побољша што се дефицита тиче, а ја нешто не журим, па ћу имати састанак са њима када се вратим из Вероне, јер бих желео да тај новац уложимо и покушамо да направимо ове године уговор за обилазницу око Крагујевца, која би после тога требало да се веже на брзу саобраћајницу од Вучковице ка Мрчајевцима и да кренемо са великом инвестицијом на северу од Бачког Брега до Накова“, навео је Вучић.
Казао је да ће нових осам километара од Новог Београда до Сурчина бити жила куцавица за западну Србију.
Вучић је додао да ће та деоница ауто-пута од Новог Београда до Сурчина бити отворена за редован саобраћаја од 21 час вечерас.
Он је истакао да ће морати ту да се још прошири кружни ток и то одмах да се крене са радовима, како не би постао уско грло.“Наставићемо да сањамо и да се боримо. Убрзо отварамо ауто-пут до Крушевца и обилазницу око Београда до Бубањ Потока, а онда ћемо потписати уговор за део обилазнице од Бубањ Потока, преко Лештана и Винче, преко Дунава до Панчева, када ће бити потпуно завршена обилазница. Ускоро отварамо Рума – Шабац, затим пет километара ауто-пута преко Мерашине ка Топлици. После тога идемо и на Кузмин – Сремска Рача и надам се пре краја године, да отворимо и деоницу Милоша Великог од Паковраће до Пожеге“, навео је Вучић.
Додао је да ће за месец дана кренути да се гради и петља Јаково, која је важна за цео доњи Срем.
Вучић је нагласио да када градимо повећавамо БДП и стварамо услове да плате и пензије буду веће.
„У Србији ће 2025. просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија већа од 450 евра“, додао је Вучић.
Захвалио је Кинезима амбасадорки Чен Бо и председнику Си Ђинпингу, без чије подршке, како је рекао, не бисмо успели ни да подигнемо РТБ Бор и Железару Смедереву, нити да толико градимо путеве.
„Молим вас да пренесете моје поздраве председнику Сију. Ми ћемо наставити да чувамо и градимо наше пријатељство“, поручио је Вучић.

Мештани Крњаче ће добити канализацију, испунићемо обећање

Председник Србије изјавио је да ће испунити обећање и да ће канализациона мрежа у Крњачи бити изграђена и додао да ће држава финансирати тај пројекат уколико Европска инвестициона банка то не буде учинила.
На новинарско питање када ће испунити обећање које је дао мештанима Крњаче о изградњи канализације, Вучић је навео да је документација за изградњу канализације у припреми и да се чека финансирање Европске инвестиционе банке још три месеца, па ако она то не буде учинила, пројекат ће се финансирати из буџета.
„Чекамо финансирање Европске инвестиционе банке, али то сваки пут на тендерима падне јер се неко побуни. Чекаћемо још три месеца и ако они то не буду урадили ићи ћемо на буџетско финансирање, тако да ћемо то да урадимо. Оно што смо обећали народу ми ћемо урадити“, рекао је Вучић.
Вучић је исказао захвалност људима који имају велика очекивања од њега и знају да ће оно што обећа бити испуњено.
„Жао ми је што смо све то морали да срушимо, а ови ваши су све то тако лепо изградили у претходним деценијама, нема шта нису подигли…Јел се сећате да су изградили неки од ауто-путева, било шта на путу ка Косову и Метохији, било шта осим контејнера које су ставили на Јариње и Брњак 2011. године? То им је био највећи грађевински подухват одавде до КиМ“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара Н1.

Вучић спортским клубовима: Измирите пореске дугове према држави

Председник Србије поручио је спортским клубовима, али и свим осталима, да измире своје пореске дугове према држави, јер се и од тог новца граде путеви и издваја за све остало.
„Што се тиче Звезде и Партизана, честитам кошаркашима Партизана на пласману у најбољих осам у Европи. Што се тиче дугова, надам се да, када се заврши сезона, да ће да плате своје дугове држави Србији. То се посебно односи на фудбалски клуб Партизан који дугује огроман новац држави Србији. Ми смо им јуче додатно дали новац да би могли да играју у Европи било које такмичење. Црвена звезда стоји много боље финансијски“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара колико дугују Партизан и Звезда држави за порез.

Поздравио је, како је рекао, одговоран однос ФК Црвена Звезда према дуговима.

„КК Звезда је на око милион и по пореског дуга, али КК Партизан је на седам милиона пореског дуга. ФК Партизан је на 17 милиона доспелог пореског дуга, што је ужас, а Црвена Звезда је платила 7,3 милиона евра“, истакао је Вучић.
Казао је да сада слуша како је, ето, Звезда као измирила свој дуг, али да је у ствари позајмица новац, али да је за њега и државу то потпуно неважно од кога су позајмили новац, већ да су измирили порез држави.
„Битно је да је држава добила своје паре. Звезда позајмила, па шта…“, додао је Вучић.
„Плати порез, а не да ти држава буде последња рупа на свирали“, поручио је председник Вучић и додао да је то обавеза свих у земљи.
Додао је да је држава и овога пута учинила и Партизану и Звезди.
„Ми смо и овога пута учинили и једнима и другима. У кошарци су нас и Звезда и Партизан ове године веома успешно представљали. Имали су подршку, Партизан не само да заостаје, већ уз ово што смо им дали, обезбедили смо са Зиђин за ФК Партизан додатног спонзора. Али, морају да се позабаве својим порезом. Сачекаћемо вас док се не заврши сезона, јер држави морате сви да платите, а позајмите од кога хоћете“, навео је Вучић.
Истакао је да зато држава неће дати Национални стадион клубовима на управљање и да буду власници.
„Тукли се сви да буду власници стадиона, свима смо дали, Партизану и Звезди, и шта имају од тога, купили су две године јавашлука и лошег пословања. Имају по 19 редова хипотеке на својим стадионима. Знате када би се до десило да ми тиме управљамо. Овако дајемо и бацамо паре у бунар, зато што знамо да је то за део народа важно“, казао је Вучић.
Похвалио је приватни клуб Чукарички и ТСЦ и поручио – капа доле мајсторе.
„А не да држава буде последња рупа на свирали, не морамо држави да платимо зато што ћемо да је уценимо навијањем. Баш ме брига“, додао је Вучић.
Казао је да нема чуда којим ће неки клуб да победи неког ако нема уређене финансије.
„Моја молба, честитам Звезди што је платила порез, очекујем то исто од Партизана. Дакле порез је мајка, од пореза све зависи и порез има да платите сви“, поручио је Вучић.

Честитке Звезди и Терзићу: Свака част, тако се чува држава

Фудбалски клуб Црвена звезда стоји финансијски много боље од Партизана. Да сад људи не би лупали глупости да је то захваљујући мени – није. Поздрављам одговоран однос Звезде, изјавио је председник Србије.
„ФК Црвена звезда је платила 7.3 милиона евра пореског дуга и онда незналице кажу, не разумеју шта је држава – како је платио, узео позајмицу? Мене као представника државе занима да ли је држава добила своје паре. Држава је од Звезде добила паре, а шта мене брига од кога је клуб позајмио? Да ли ће Звезда то да врати сад кад добије паре од Лиге шампиона, претпостављам да мора и хоће“, рекао је Вучић новинарима одговарајући на питање колико дугују Партизан и Звезда држави за порез.
Кажу – Терзић позајмио? Честитам мајсторе, уплатио си држави! Хвала што си показао да је то приоритет ФК Црвена звезда, а не да држава буде последња рупа на свирали, јер ћемо да је уценимо навијањем, нагласио је Вучић.
„Звезда је представљала Србију у Европи, некад успешно, некад мање успешно и имали су подршку и желим им пуно среће у Лиги шампиона“, поручио је председник Србије.
Звезда је пред освајањем шесте узастопне титуле првака Србије, која доноси директан пласман у групну фазу Лиге шампиона наредне сезоне.