Друштво

ЖЕНЕ ПОСЕБНО ПОШТУЈУ ОВАЈ ПРАЗНИК Срби данас обележавају полагање појаса Пресвете Богородице

Српска православна црква и њени верници данас обележавају полагање појаса Пресвете Богородице, празник који се изузетно поштује код жена.

Старо веровање каже да је по Успењу Богородичином, Свети Тома у њеном гробу нашао само појас, који је чувао као највећу реликвију до краја живота.

Касније је тај појас у ковчегу пренесен у Цариград. Ковчег није отваран до владавине Лава Мудрог. Његова жена изненада је оболела и нису јој могли да јој нађу лек. Једне ноћи она је уснила како јој Свети Тома саветује да се опаше богородичиним појасом и да ће одмах оздравити. Лав Мудри измоли од патријарха милост и ковчег би отворен, царица Зоа остави појас око себе и би исцељена, а прича о том догађају креће у свет.

Верује се да га је лично Богородица исплела од камиље длаке. Прича каже да је након њене смрти, Свети Тома је у гробу пронашао само појас, али не и њено тело, које се Успело. У 14. веку појас доспева до цара Лазара и управо је српски владар био тај који је појас, заједно са комадом Часног крста, поклонио хиландарском манастиру Ватопед.

Богородица нареди да је одведе својој кући, тамо је жена лепо дочека, а кад вечераше гошћа устаде и даде им неке траве које нису до тада видели, рече да су небеске, показа им како да их скувају и пију три дана по Малој Госпојини. Како им то показа, тако нестаде. Они послушаше гошћу и кроз годину дана добише тројке.

Код Срба овај празник највише поштују жене. Дан проводе у строгом посту и молитви, како би лакше рађале, а оне које не могу имати децу одлазе у цркве и манастире посвећене Богородици и моле је за милост.

Foto: Pexels

Има и оних који овај празник прослављају као крсну славу.

kurir.rs/novosadska.tv

Foto: Pexels

Related posts

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР за септембар: Ово су најважнији датуми

Ivona

На дан светих мученика морате урадити ЈЕДНУ СТВАР! Православни верници поштују овај обичај вековима

Новосадска ТВ

ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ СВЕТОГ СТЕФАНА ЛЕТЊЕГ Ево чега се треба чувати на данашњи дан

Ivona