Нови Сад

(ВИДЕО,ФОТО) Почела са радом ПРВА ПОДЗЕМНА ЈАВНА ГАРАЖА у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је прву подземну јавну гаражу у Новом Саду код Бановине, у центру града, која је од данас отворена за грађане.

Ова модерна гаража са лифтом потпуно је аутоматизована, у јавном је режиму коришћења, а возачи могу да је користе 24 часа дневно, укључујући викенде и празнике. Према најавама из Компаније „Best in Parking – Holding AG“ сат паркирања коштаће током промотивног двомесечног периода 50 динара, након тога 100 динара, a корисницима ће бити на располагању месечне и годишње карте, док су доступна средства плаћања готовина и платне картице. Гаража се простире на 6.280 m2, а на две етаже распоређено је 167 паркинг места. На првом подземном нивоу налази се 79 паркинг места, од тога девет за возила особа с инвалидитетом, и осам за електрична возила, а на другом подземном нивоу налази се 88 паркинг места. Улаз у гаражу предвиђен је из Улице владике Платона, a излаз je ка Бановинском пролазу.

Сви надземни елементи гараже биће озелењени и имаће вегетациони слој на крову, а овај јавни простор је потпуно безбедан и без архитектонских баријера. Зелене површине су пре неколико недеља насуте земљом, уређене су пешачке стазе, као и плато уз аутобуску станицу, а постављене су клупе и канте.

– Настављамо да градимо будућност Новог Сада по мери свих наших грађана. Српска Атина сваког дана расте, а ми смо, пре четири године, као локална власт, тада на челу са Милошем Вучевићем, препознали потребу за новим простором за паркирање и храбро се ухватили у коштац са свим изазовима које та мисија носи са собом. Сада, када обилазимо једну од укупно планиране четири нове јавне гараже, која се налази код зграде Бановине, могу рећи да се сав труд исплатио. На понос свих Новосађана, данас сведочимо окончању прве фазе нашег залагања за проширење градског капацитета за паркирање. То је значајно и за госте града, туристе, који ће сада имати гаражу за паркирање свог аутомобила у самом центру града. Ово је почетак оцртавања контура једног новог лица Новог Сада – рекао је градоначелник Милан Ђурић и додао да је у плану и изградња гараже код Железничке станице.

Пратећи позитивну праксу развијених земаља, Град Нови Сад је 2020. године донео стратешку одлуку о закључивању Уговора о концесији за изградњу јавних гаража. Наиме, Уговор је потписан између Града Новог Сада којег је заступао тадашњи градоначелник Вучевић и привредног друштва „Јавне гараже“ д.о.о. Нови Сад. То привредно друштво основано је од стране једне од највећих светских компанија у области изградње и управљања јавним гаражама „Best in Parking – Holding AG“ из Беча и домаће грађевинске компаније „Инобачка“ из Новог Сада, чији представници су присуствовали данашњем обиласку. На основу тог уговора, Нови Сад је преузео комунално опремање и изградњу инфраструктуре неопходне за функционисање подземне гараже код Бановине.

На територији града је у периоду од 2012. до 2023. године укупно изграђено 11.954 нових паркинг места, а са овом праксом се наставља и у 2024. години. Тако ће Нови Сад у наредном периоду изградњом јавних гаража које су предмет Уговора о концесији добити више од 1200 нових паркинг места. Осим гараже већ пуштене у рад код Бановине, као и оне у Улици Модене која ће следећа бити отворена за коришћење, у центру Новог Сада планирана су још два таква јавна објекта, и то на углу улица Шафарикове и Успенске, као и на Тргу републике.

 

Фото: Град Нови Сад

Related posts

Српска православна црква и верници данас славе Ђурђиц

Новосадска ТВ

Градоначелник Ђурић отворио „Шаргарепијаду“ у Бегечу

Новосадска ТВ

Вучић и Чеферин обилазе новоизграђени стадион „Краљевица“ у Зајечару

Новосадска ТВ