Војводина

Комплетно реновиране просторије Удружења параплегичара Срема у Руми – Пројекат за инклузивну Србију, Србију без баријера

У потпуно реновираним просторијама и посебно адаптираном дворишном простору, Удружење параплегичара и квадриплегичара Срема обележило је данас 5. септембар – Међународни дан особа са повредом кичме.
Комплетну реконструкцију трошног објекта, који иначе користи и Удружење дистрофичара Срема, финансирало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Тим поводом чланове поменутих удружења данас је посетила помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, која је заједно са председником Општине Рума Душаном Љубишићем разговарала о даљим пројектима за унапређење положаја особа са инвалидитетом у нашој општини.
„Ово је још један од наших заједничких резултата сарадње министарства и локалних самоуправа. Данас у Руми имамо част да отворимо овај реконструисани објекат, у власништву Општине Рума, у који је Министарство уложило преко четири милиона динара, а истакла бих да ништа од овога не би било да нема подршке председника општине и иницијативе Бојане Гладовић, председнице Удружења параплегичара Срема“, казала је помоћница министра Биљана Барошевић, нагласивши да је ово највећа реконструкција просторија румског удружења у протекле 23 године.
„Сваки месец отварамо по једне реновиране просторије удружења у Републици Србији, јер то и јесте наша кампања да створимо инклузивну Србију, Србију без баријера и наравно позивам сва удружења да ураде конкретне пројекте и програме као што је урадило удружење из Руме. Средстава имамо, као што је рекао председник Александар Вучић, само треба добрих пројеката и биће одлични резултати. Ово је резултат свих нас да чланови удружења имају свој други дом где спроводе све своје активности и ово ће бити њихова друга кућа“, поручила је Биљана Барошевић.
Председник Општине Рума Душан Љубишић је напоменуо да постоји континуирана сарадња између локалне самоуправе и министарства, те да је ово један у низу пројеката који је реализован.
„Подсетићу вас да смо у Спортском центру „Рума“, такође, уз подршку Министарства урадили рампу за особе са инвалидитетом и та добра сарадња траје од 2014. године и сигуран сам да ће се наставити и у будућности. Имамо слуха и када нам се удружења обрате и траже деловање са наше стране. Ових дана смо се договорили да рампе које се налазе у Полицијској станици и Пошти зановимо, Општина ће да обезбеди средства да обнови рампе које су рађене пре десетак година“, изјавио је председник Љубишић.
Реновиране просторије и адаптирани дворишни простор омогућава Удружењу параплегичара стопостотну функционалност, напоменула је Бојана Гладовић.
„Срећни смо јер је урађена комплетна реконструкција унутрашњости и спољашњости објекта, адаптација тоалета, а посебно нам је био битан дворишни простор. У дворишту је урађена нова, савремена метода бетонских плоча и сада чланови удружења могу да спроводе своје активности и на отвореном“, рекла је Бојана Гладовић.
После обиласка реновираних просторија, у Градској кући у Руми, одржан је и радни састанак председника Душана Љубишића и помоћнице министра Биљане Барошевић.
Након састанка поручено је да ће Општина Рума у координацији са ресорним министарством наставити спровођење активности које имају за циљ стварање идентичних услова за живот свих грађана, да сви имају иста права и могућности, да је свима подједнако доступно све, да нико не буде запостављен.

 

Фото: Град Рума

Related posts

НАСТАВЉАЈУ СЕ ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ! Рукометна екипа „Ветерани 022“ одбранила пехар на међународном турниру

Новосадска ТВ