Србија

Вучић у Осечини обилази КОМПАНИЈУ „ЈОВАНОВИЋ ВОЋЕ“

Председник Србије Александар Вучић данас у Осечини обилази компанију „Јовановић воће“, која се бави производњом, откупом и прерадом суве шљиве.

Са Вучићем су у обиласку и министар пољопривреде Александар Мартиновић и министар трговине Томислав Момировић.

Компанија „Јовановић воће“ је приватна компанија из Осечине, основана 2009. године.

Почели су да раде као пољопривредно газдинство 2004. године, развијали се годинама и након улагања од 3,5 милиона евра они су постали једна од најразвијенијих и најсавременијих фирми за прераду и сушење шљива код нас.

Осечански крај је један од наразвијенијих подручја у Србији по производњи суве шљиве, малине и купине.

„Јовановић воће“ је познато по извозу суве шљиве широм света, а посебно на руско тржиште. Тренутно имају седам хектара под засадима шљиве.

Укупан годишњи принос који остваре је 20 тона по хектару. Већину шљиве углавном суше, а остатак користе за ракију.

Годишње извезу око 1.500 тона суве шљиве, у Европу, Русију, Северну Африку, Емирате и земље Истока.

Вучић: Нудимо субвенције до 50 одсто у прехрамбеној и прерађивачкој индустрији

ОСЕЧИНА, 5. септембра (Танјуг) – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Осечини да ће држава помоћи и обезбедити субвенције до 50 одсто приватницима који хоће у том крају да направе предузеће као што је некад била „Србијанка“ или „Подгорка“.

„Ево да понудим свакоме ко мисли да у Ваљеву направи неку нову Србијанку, нек се зове Ваљевка, нек се зове како хоће, добиће огромне субвенције од државе, било ко, било кад рачунајте на огромну подршку. Ми идемо до 50 одсто субвенција за прехрамбену индустрију, до 50 одсто за прерадивачку индустрију. Хоћете фабрику да правите, пола пара добијете на поклон од државе. Само за то мора да се обезбеди и тржиште и све друго. Али ако сте успешни, онда и то није проблем“, нагласио је Вучић.

Председник је, током обиласка у Осечини компаније „Јовановић воће“ која се бави производњом, откупом и прерадом суве шљиве, рекао да би једно ново предузеће попут „Србијанке“ или „Подгорке“ много значило за цео колубарски крај, али и читаво Подриње, као и тамнавски крај.

Он је рекао да је интерес Србије да развија домаће привреднике, да они имају прилику да зараде више, јер како је рекао, све што они зараде, поново ће да улажу назад у домаћу привреду.

„Он мора да се такмичи са најбољима у свету…ако хоће да опстане на тржишту“, објаснио је Вучић, обилазећи погон фирме са домаћином Добривојем Јовановићем.

Говорећи о тржишту сувог воћа, Вучић је указао да је велика битка за то тржиште.

„Пољопривреда у Америци је 1,3 одсто укупног БДП, у Србији је даље преко 4 одсто, што је велико, али много мање него што је било. Наша је битка, уз руско тржиште, наша је битка и за арапско тржиште. Наша је битка за многа друга тржишта…и афричко тржиште. Дакле, не само ове арапске земље и земље Магреба и Египат, већ и за читаву Африку“, рекао је Вучић.

Како би се српски привредници изборили за пласман робе на та тржишта, треба им и помоћ државе, оценио је председник и навео као пример да су домаћинству Јовановић потребне нове машине и да ако они уложе 600.000 до 700.000 евра у машине, држава може да има помогне у грантовима најмање са 200.000 до 250.000, па чак и са 300.000 евра.

„Може да добије чак и повољну кредитну линију, али може да добије и да део тих пара иде на поклон“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је шљива производ који се одлично продаје у арапском свету.

„Они ово воле да држе у оним чинијама, суву шљиву, суву кајсију, урму. То је велике хранљиве вредности, није велико количински, али огромне хранљиве вредности, то је за то поднебље сунца“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да постоји подршка државе и да има оних који лажу да такву подршку добијају само стране компаније.

„Ми тражимо, ми јуримо људе, само што не идемо да хватамо људе, да им кажемо дођите да узмете паре које вам припадају. Коме ја то да објасним? Некад су те паре код Мартиновића (Министарство пољопривреде), некад су код Томе (Министарство унутрашње и спољне трговине) некад су овде, некад су онде. Некад су у Фонду за развој…“, рекао је Вучић.

 

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Вучић: Војни рок за МУШКАРЦЕ БИ БИО 75 ДАНА, ЗА ЖЕНЕ ДОБРОВОЉАН

Новосадска ТВ

ВУЧИЋ: Поред Макрона, у посету Србији ускоро стиже и председник Израела

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) Вучић: МОСТ НА КАРАКАЈУ БИЋЕ ЗАВРШЕН НА ВРЕМЕ, највише за шест месеци

Новосадска ТВ